KPN moet concurrerende aanbieders de komende drie jaar toegang blijven bieden tot zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk. Dat staat in het definitieve marktbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Met dat besluit wil ACM investeringen in het koper- en glasvezelnetwerk stimuleren en telecomaanbieders langjarige zekerheid bieden.
Volgens Henk Don, bestuurslid van ACM betekent het besluit goed nieuws voor consumenten: ‘Voor hen blijft er keuze uit diverse leveranciers. En de regulering houdt bovendien de prijzen voor telecomdiensten scherp. Consumenten en bedrijven besparen per jaar minstens 250 miljoen euro op hun kosten voor telecommunicatie’, stelt Don.
Nederland heeft twee grote netwerken waarover consumenten kunnen internetten, tv, bellen en tv kijken: het kabelnetwerk van Ziggo en het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. ACM vindt twee aanbieders op de vaste telecommarkten te weinig om te kunnen spreken van gezonde concurrentie. Daarom stimuleert ACM andere bedrijven een concurrerend aanbod te doen. Met de regulering van ACM kunnen concurrenten hiervoor gebruik maken van het netwerk van KPN.
KPN versus Ziggo
Don: ‘Toegang tot het netwerk van KPN is voldoende om concurrentie mogelijk te maken. Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van Ziggo op dit moment om technische redenen maar heel beperkt mogelijk is.’ Bovendien is KPN volgens ACM sterker dan Ziggo door KPN’s positie op de zakelijke markt. ‘Een verklaring hiervoor is dat er op veel bedrijventerreinen alleen een KPN-netwerk ligt. Klanten op deze terreinen kunnen niet kiezen voor Ziggo.’
Aan het ACM-besluit is een lange en grondige procedure voorafgegaan. Eerder dit jaar was de Europese Commissie nog kritisch over het ontwerpbesluit. Naar aanleiding daarvan heeft ACM het besluit in de zomer aangevuld en aangepast, onder meer door meer aandacht voor de rol van kabelnetwerken.Eind november ging de Commissie met enkele opmerkingen akkoord met het besluit. De regulering geldt vanaf 1 januari 2016. Partijen kunnen nog wel tegen het besluit in beroep.
Volgens de huidige Europese regelgeving kan per land maar één provider worden gedwongen zijn netwerk te openen. KPN is in Nederland dus de enige provider die zijn netwerk open moet stellen voor concurrentie. Ziggo hoeft dat op dit moment niet, maar volgens ingewijden zou het kabinet dat graag anders zien. In Brussel wordt momenteel gesproken over de mogelijkheid om ook Ziggo te dwingen het netwerk te openen voor concurrentie.
Aanklacht Vodafone
Vodafone Nederland vindt dat KPN ondanks het openstellen van het netwerk de concurrentie toch manipuleert. Het diende eerder een claim in tegen KPN.
Vodafone zegt zeker 115 miljoen euro te zijn misgelopen doordat KPN zijn machtspositie als netwerkleverancier heeft misbruikt. Volgens Vodafone heeft KPN bewust de levering van netwerktoegang en een virtueel isp-platform (internet service provider) vertraagd. Daardoor kon Vodafone drie jaar lang niet landelijk een gecombineerd aanbod voor bellen, internet en telefonie aanbieden en verloor het klanten aan concurrenten zoals KPN.
Quote: terwijl dit op het netwerk van Ziggo op dit moment om technische redenen maar heel beperkt mogelijk is.’ UnQuote
De ACM laat zich een rad voor ogen draaien. Sinds de DocSis standaard op de Coax-kabel is het zeer wel mogelijk meerdere providers over diezelfde kabel te gooien. In de VS is Liberty Global (moederbedrijf van UPZ/Ziggo) een van de grotere spelers die dat zonder problemen kan uitvoeren. Maar ditzelfde trucje in Nederland / Europa uitvoeren ho maar…