Internet of things (IoT) gaat een grotere impact hebben dan het internet ooit heeft gehad. Volgens recente voorspellingen beschikt onze wereld in 2020 over vijftig miljard op internet aangesloten apparaten. Hoewel deze ontwikkeling prachtige beloftes in zich heeft, zijn er eveneens een aantal hindernissen waar we niet te licht over mogen denken.
- Energievoorziening van de sensoren
Door de toenemende connectiviteit rijst de vraag hoe we de verschillende devices en sensoren van stroom kunnen voorzien. Hoeveel stroom en voltage heeft een IoT-knooppunt nodig? Hoeveel energie verbruiken we bij het opstarten, de actieve stand en het afsluiten? Nog belangrijker is wellicht het bepalen hoe vaak informatie wordt verzonden.Deze vragen zijn cruciaal. De meeste IoT-nodes die geen stroom verbruiken als ze niet actief zijn (extreem zuinige slaapstand), verbruiken de meeste energie om weer op te starten. Dat betekent dat er wellicht minder verzendmomenten moeten plaatsvinden. En dat er op de momenten van dataoverdracht grotere hoeveelheden data moeten worden overgebracht.
- Welke protocollen vinden de datanaald in de IoT-hooiberg?
Apparaten moeten met elkaar kunnen communiceren (D2D). Vervolgens worden de verzamelde data verstuurd naar een serverinfrastructuur (D2S). Die serverinfrastructuur moet op zijn beurt de data ook weer delen (S2S); teruggeven aan de apparatuur, aan analyseprogramma’s of aan mensen.Heel globaal bestaan er vier belangrijke protocollen (MQTT, XMPP, DDS en AMQP) die hiervoor zorgen. Ieder van deze protocollen wordt wijdverbreid gebruikt, maar er zijn minimaal tien implementaties per protocol, waardoor verwarring mogelijk is. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen welk protocol voor welk gebruik geschikt is om zoveel mogelijk standaardisatie te kunnen bieden in de wereld van IoT.
- Gebrek aan een gedeelde infrastructuur
Op zijn simpelst gezegd, is IoT een complexe verbinding van hardware, zoals sensoren en actuatoren, en software op het assemblageniveau. Samen vormt deze verticale stack een platform dat inmiddels enorm gefragmenteerd is. Zo bestaat er een Apple IoT en een Google IoT.Tussen leveranciers is een strijd ontstaan om de verticale stack te bezitten. Die strijd gaat ten koste van de ontwikkeling van producten en diensten. Er zijn relatief weinig opensourceplatformen op het IoT. Terwijl open source, zoals we weten uit de softwarewereld, de ontwikkelingskosten voor organisaties kan terugbrengen en creativiteit en samenwerking stimuleert. Op dit moment wordt ieder IoT-apparaat in zijn eigen ecosysteem en platform geïnstalleerd.
- Security van devices is onder de maat
Security is een evidente uitdaging van de IoT. Op dit moment beschikken veel apparaten niet over afdoende beveiliging. Dat brengt enorme risico’s met zich mee.Het is raadzaam om op het gebied van autorisatie, open poorten en encryptie goed het licht op te steken. Zo moeten it-afdelingen er zeker van zijn dat bij het versturen of ontvangen van een datastroom de IoT-server of het -device de juiste autorisatie heeft om die data te versturen of te ontvangen.
Uiteraard moeten de data te allen tijde versleuteld worden verstuurd. Bovendien is een IoT-apparaat extreem kwetsbaar als het via een open poort naar het internet luistert. Tweeweg communicatie is noodzakelijk, open poorten zijn een te groot risico.
- Betrouwbare connectiviteit
Bij ontwikkeling in een laboratoriumomgeving is netwerkconnectiviteit redelijk eenvoudig. Met een aantal apparaten en een server is de connectiviteit naadloos en kent deze weinig vertraging. Maar dat is geen voorbeeld van hoe het in de grote wijde wereld werkt, waar het internet niet bestaat uit slechts één netwerk.Bij internet is er sprake van heterogene netwerken. Cell torens, trage connectiviteit, snelle connectiviteit, proxy-servers en firewalls zijn allemaal zaken die de connectiviteit kunnen verstoren. Het is essentieel voor het IoT dat data probleemloos van het ene naar het andere punt komen. Op dit vlak liggen er nog wel een aantal uitdagingen om dat te realiseren.
IoT verandert ons leven drastisch
Het internet of things biedt mogelijkheden waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken. Het zal ons leven en de manier waarop we werken drastisch veranderen. Maar voor het zover is, zijn er nog wel een aantal obstakels te slechten.
@Henri
– Weten waar je kunt parkeren
Je ogen open houden? Of openbaar vervoer kiezen?
– Naar de juiste plek gebracht worden
Blind vertrouwend in het water rijden omdat die pont opgeheven is.
– Medisch ingrijpen als een probleem optreedt met je gezondheid (als hart patient)
Monitoren kan geen infarkt voorkomen, gezonder leven wel
– “man down” – signalering als iemand in industrie het bewustzijn verliest
dan ben je dus te laat
– alarmering als iemand probeert in te breken
wat helpt een alarm als de dief al weg is?
– zelfrijdende auto’s
gaat pas als de methode van aansprakelijkheid opgelost is.
– landbouw sensoren die informatie geven over vorst / vochtigheid et cetera
dat bestaat al 30 jaar en heeft met IOT niets te maken
Ik had tijd geleden op een artikel de onderstaande opsomming benoemd. Op een aantal punten komt het overeen met wat eerder CPT zei.
1 – Formaat van data die door apparaten gegeneerd worden ( de huidige vorm is niet geschikt, te zwaar, niet gestandaardiseerd)
2 – Antennen: daar zullen veel intelligentie ingebouwd worden waardoor het proces in de keten efficiënter wordt,
3 – Opslag: de verzamelde data wordt slimmer opgeslagen waardoor een deel van functie van BI in de OS van storage komt,
4 – BI: deze gaat ook verder op het gebied van IoT doorontwikkeld worden.
5 – Communicatieprotocollen en data-uitwisseling die nog slimmer en efficiënter worden,
Als we deze ontwikkelingen NIET binnen een gestandaardiseerde framework voortzetten dan krijgen we IoT-oerwoud met veel Point-to-Point connecties, lees API-jungle, vendor lock-in en nog meer obstakels.
Bovendien deze standaardisaties hebben de fabrikanten nodig om van elkaarsproducten gebruik te kunnen maken. Ik kan me niet voorstellen dat Apple een wasmachine gaat maken maar Samsung wel.
Jan,
Leuk je reacties op mijn suggesties en een tegengeluid. Wel wat kort door de bocht en zal er geen discussie over starten.
Reza: Prikkelende aanvullingen. 1 t/m 3 is vooral nog koffie dik kijken en sluit aan op je conclusie. Overigens denk ik juist dat het IoT oerwoud iets is wat goed is.
Zoals Donald Knuth zei : “Premature optimization is the root of all evil”
Als je te vroeg probeert te standaardiseren krijg je een draak van een product. Uiteindelijk bepaald de markt wel wat de standaarden worden.
Henri,
koffiedik kijken….ik ben er van overtuig deze zaken gerealiseerd gaan worden. Leveranciers hebben deze benoemde ontwikkelingen nodig om hun beloofde rondom IoT te kunnen waarmaken. Wanneer standaardisatie van een aantal aspecten gerealiseerd zijn dan kunnen leveranciers zich richten op hun onderscheidende vermogen te weten, hun IoT ecosystem en IoT oplossing.
Een technische ontwikkeling in kader is de nieuwe generatie van databases!
De huidige (SQL)databases zijn niet geschikt om realtime data te verwerken, ze zijn traag en de I/O zijn niet geschikt voor de benodigde verwerking.
De nieuwe generatie van Databases is in de maak 🙂 en die komt uit een Nederlandse keuken 🙂
Telemetrie is niet echt innovatief meer en dat door de wet van Moore de mogelijkheden daarmee steeds groter worden is niet verrassend. Een netwerk-centric beveiligingsbeleid levert dan ook niet echt verrassende uitdagingen meer op, de reactie over de context van Werkhoven is in dat kader interessant. Je kunt namelijk wel de payload versleutelen maar niet de envelop als deze over een netwerk van anderen moet. De digitale fingerprint van een ‘ping’ levert in de juiste context genoeg informatie op om ontbrekende puzzelstukjes in te vullen.
Ik zie IOT vooral als poging Silicon Valley om omzet IT op peil te houden. Computers zijn bijna gratis (Lumia 640, Raspberry Pi 2, Intel NUC), software is het al: Office in OneDrive, Gdocs. Apples en Googles aandelen gaan als dolle omlaag. Apple probeert als noodgreep soort Volkswagen te worden. Ik geef mijn geld er niet meer aan uit. Lokale diensten genieten weer de voorkeur: Horeca, fietsenmaker, design, massage, kapper, kleermaker.