Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over die kostbare vloeistof waar veel geld in omgaat: printerinkt.
De uitdrukking ‘het zwarte goud’ staat voor de meeste non-IT’ers voor olie, maar in de techsector hebben we het over printerinkt. Die vloeistof was jaren terug al duurder dan de betere Dom Perignon-champagne en Prada-parfums. Printerinkt is anno nu nog steeds kostbaar: voor gebruikers, maar ook voor leveranciers. Zo verdient printerfabrikant Epson aan ‘lege’ professionele cartridges die nog 20 procent gevuld zijn. En zo heeft het nieuwe, afgesplitste HP Inc. de inktstroom hard nodig.
Nieuwe ontwikkelingen bedreigen echter de waarde van het zwarte goud. Zo komt het papierloze kantoor eindelijk wat dichterbij, deels door tablets her en der maar ook – en vooral – door smartphones die iedereen tegenwoordig wel heeft. De reclamecampagne uit 2009 ‘Touch the web, print the web’ heeft het tij niet kunnen keren. Daarnaast zijn de ‘namakers’ steeds beter in hun compatibele inktcartridges. Vandaar dan ook diverse rechtszaken, waarvan HP er net één belangrijke heeft verloren. Het zwarte goud devalueert. Wat vind jij?
Goede ontwikkeling die ik hier lees. Door de spotgoedkope alles-in-een printers met peperdure inkt blijven wij domme consumenten maar kopen. Ik heb voor een paar tientjes een afgedankte laserprinter op de kop getikt bij een tweedehands zaak. Weet niet hoe leeg de toner was maar i.p.v. uitgedroogde cartridges doet dat ding van mij het jaren. En als ik een kleurenprintje nodig heb neem ik die op het werk wel mee. Of ik loop langs een copy shop.
De extreme verspilling door printers die je na 3 jaar weg gooit omdat het goedkoper is een nieuwe te kopen breekt ons op een gegeven moment op. Voor de leveranciers is inkt misschien zwart goud voor het milieu is dit ekosysteem een pure katastrofe.
Papier is een achterhoede gevecht. Het heeft helaas langer geduurd dan eerder verwacht, maar de papierloze samenleving is natuurlijk in volle gang. Als ik alleen al kijk dat tussen organisaties er nog nauwelijks papier heen en weer gaat, zie ik dat nu ook tussen burgers en organisaties. De belastingdienst, de rechterlijke macht en zelfs de oerconservatieve notaris beginnen langzamerhand alles daadwerkelijk papierloos af te handelen. Dus de noodzaak voor inkt is straks niet meer een vraag. Overigens raad ik mijn vrienden bij HP Inc aan in document management te investeren. Blijven hangen in oude business modellen werkt echt net meer.
Atilla Vigh zegt het, hoef ik weinig aan toe te voegen.