De ANWB richt zich in 2016 op de instroom van jong ict-talent. De ledenorganisatie verkiest jonge ict'ers boven de inhuur van externen en gaat actief jongeren werven. Ook worden de banden met opleidingen aangehaald en wil de ledenorganisatie zich profileren als interessante ict-werkgever. Dat vertellen cio Teun van der Vorm en hr-adviseur Sharon Orvan in een interview met Computable.
In een achtergrondartikel dat 4 december 2015 in het Computable-magazine verscheen, licht het duo de plannen toe. In de zogenoemde flexibele schil van ict-functies wordt ruimte gemaakt voor jong ict-talent. Dat gaat ten koste van de inhuur van externen. Tot nu toe leunde de ANWB voor bepaalde periodes of projecten op extra capaciteit van ingehuurde ict’ers. De organisatie wil met het oog op de toekomst meer jongeren laten instromen en maakt ruimte door de inhuur van externen te beperken en jongeren een kans te geven.
Net als veel andere organisaties kampt ook de ANWB met krapte op de arbeidsmarkt. Op dit moment worden er vooral mensen gezocht op het gebied van business intelligence (bi) en online ontwikkelaars (Java). Orvan: ‘Door de krapte op de arbeidsmarkt nemen we voor sommige vacatures mensen direct voor onbepaalde tijd in dienst. Maar het gaat in eerste instantie meestal om een jaarcontract. We nemen mensen aan op specifieke vacatures. Maar als er kandidaten zijn waarvan we denken dat die van meerwaarde kunnen betekenen, zullen we hen zeker vragen ook voor een andere baan te opteren.’
Imago
Volgens Orvan en Van der Vorm wordt er ook hard gewerkt om het imago van de ANWB als ict-werkgever op te krikken. Orvan: ‘Jonge ict’ers moeten weten dat we actief zijn op verschillende terreinen en dat er veel verschillende mogelijkheden zijn om binnen de ANWB te werken. Als je in de applicatiehoek van de wegenwacht kijkt is de dynamiek bijvoorbeeld heel anders dan voor bij de bedrijfsonderdelen voor reizen of ANWB-online.’
Van der Borm: ‘We experimenteren bijvoorbeeld ook met zaken als augmented reality’, daarmee creëren we een nieuwe beleving in de reisbranche.’ Hij vervolgt: ‘Mensen worden hoe dan ook snel ondergedompeld in de ANWB-cultuur, waarin het creëren van waarde voor de leden centraal staat.’ ‘Zij zijn direct betrokken bij de producten en diensten die we onze leden bieden’, vult Orvan aan.
Stages
Er zijn ook initiatieven gestart om via opleidingsinstituten ict’ers te interesseren voor de ANWB. De ledenorganisatie wil het aantal stageplekken vergroten en verbetert de contacten met opleidingen, hogescholen en universiteiten om eerder op de radar te komen bij jong-ict-talent.
Dan mag de ANWB mooi aansluiten in de rij. De gemiddelde student ICT krijgt nu al 3 tot 4 aanbiedingen voor een leuke stage.
Ben ik nou gek of die werkgevers die dat jonge en hippe studievolk probeert te verleiden tot zelfs niet hun studie af te maken om maar vooral bij hun te werken. Er mag niet op leeftijd worden geselecteerd -volgens de grondwet- maar werkgevers doen dit toch subtiel. En steeds wordt dit schaamteloos geëtaleerd.
Gewoon een poging om te bezuinigen. Tussen de regels door lees je dat een vast contract eigenlijk al iets teveel van het goede is (“krapte op de arbeidsmarkt”, soms direct een vast contract).
Ervaren Java- en BI-specialisten ga je op die manier echt niet vinden. Dus gooit men het over de boeg van de schoolverlaters. Mijn voorspelling: over een jaar of twee wemelt het weer van de externen, die komen wel weer de brokken ruimen.