QuSoft is het eerste onderzoekscentrum dat zich richt op kwantum-software. Het centrum wordt ondergebracht bij onderzoeksinstituut CWI, gevestigd op Amsterdam Science Park. Het is een initiatief van het CWI, de Uva en de VU. Het onderzoek van QuSoft vult het onderzoek van QuTech, dat zich richt op de ontwikkeling van kwantum-hardware, aan. Hiermee wordt de positie van Nederland in de wereldtop van onderzoek op dit gebied versterkt.
Het onderzoekscentrum richt zich voornamelijk op onderzoeksgebieden en toepassingen voor een klein aantal qubits (mini kwantumcomputers), het testen en debuggen van kwantumsystemen. Verder houdt het zich bezig met kwantumcryptografie. Het werkt onder meer aan cryptografische versleutelingsmethoden die eenvoudig gekraakt kunnen worden. Dit is belangrijk voor de beveiliging van onze economische infrastructuur.
Het doel van het centrum is om software te ontwikkelen en toepassingen te vinden die de kracht van kwantumcomputers optimaal kunnen benutten. Kwantum-software vereist andere technieken en benaderingen dan traditionele software. Dit is omdat de eigenschappen van de kwantumcomputer, zoals superpositie, interferentie en verstrengeling, afwijken van de traditionele computer.
Hoogleraren leiden QuSoft
Harry Buhrman, mede-bedenker van het centrum en hoogleraar informatica aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), en Kareljan Schoutens, hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de UvA vormen de directie van QuSoft. Zij zullen de leiding geven aan het onderzoek met als doel nieuwe protocollen, algoritmen en toepassingen te ontwikkelen. ‘Wat het centrum bijzonder maakt is dat natuurkundigen, computerwetenschappers en wiskundigen gezamenlijk onderzoeken hoe kwantumprincipes snellere berekeningen en betere informatiebeveiliging mogelijk kunnen maken’, aldus Schoutens.
Quantum Computing is onderdeel van Randomized Computing, waarvan op dit moment al erg interessante applicaties operationeel zijn. Lecture Notes zijn bijvoorbeeld te vinden op https://www.ndax.nl/drive/RA/LNRA.pdf. Quantum Computing is het laatste hoofdstuk. Een voorbeeldtoepassing is te downloaden van https://www.ndax.nl/drive/RA/tsp.c Dit programma vindt bewijsbaar de optimale oplossing voor het Traveling Salesman Problem. Een deterministisch algoritme dat bewijsbaar de optimale oplossing vindt voor dit probleem is er op dit moment niet. In het algemeen geldt dat randomized algoritmes simpeler te ontwerpen zijn dan deterministische. Randomness is een goede substitutie voor ‘slimheid’.
@Willem Gravesande | 6 december 2015 09:42: Op https://www.ndax.nl/drive/RA/GOATA.pdf zijn wat voorbeeld toepassingen te vinden van Randomized Algorithms.