Nederlandse it’ers zien en ervaren de voordelen van DevOps. Toch moeten veel bedrijven nog hard werken om draagvlak te creëren voor deze ontwikkelmethode. Dit komt doordat DevOps een culturele verandering met zich meebrengt. Dat stelt clouddienstverlener Rackspace op basis van onderzoek onder ruim tweehonderd Nederlandse organisaties.
DevOps is een ontwikkelmethode waarbij ontwikkelaars (developers) en systeembeheer (operations) met elkaar samenwerken. Om deze partijen succesvol te laten samenwerken, is er een culturele verandering binnen de organisatie nodig. Bert Stam, CEMA-manager (continentaal Europa, Midden Oosten en Afrika) van Rackspace: ‘Voorheen werkten de ontwikkelaars en business op twee losse afdelingen. DevOps verplicht hen om samen aan nieuwe producten te werken. Dit zijn ze niet gewend en vraagt om een andere houding van de medewerkers.’
Het onderzoek van Rackspace toont aan dat organisaties deze ontwikkelmethode inzetten voor het automatisch testen van software (41 procent), de continue integratie (38 procent) en applicatie-monitoring en geïntegreerde deployment-planning (31 procent). Om dit mogelijk te maken, zijn vaak nieuwe technologieën en infrastructuren nodig. Ook dit vraagt om een culturele verandering. Stam: ‘De medewerkers moeten de nieuwe technologieën adopteren en hier mee leren omgaan. Dit kan nog wel eens tot weerstand leiden, omdat it’ers ineens op een andere manier moeten werken. Een organisatie moet daarom veel tijd steken in het opleiden van de medewerkers.’
Voordelen
De inzet van DevOps biedt organisaties technische voordelen. Stam: ‘De nieuwe infrastructuur maakt het mogelijk om makkelijk capaciteit op en af te schalen. Hierdoor kan goed getest worden hoe een nieuwe app daadwerkelijk presteert.’ Deze technische voordelen worden ook daadwerkelijk door Nederlandse organisaties ervaren, toont het onderzoek aan. 38 procent kan sneller voldoen aan de eisen van de business en 34 procent ervaart een snellere oplevering van nieuwe features en snellere time-to-market voor nieuwe software releases.
Naast de technische voordelen ervaren Nederlandse bedrijven ook financiële voordelen. Zo realiseert 17 procent een reductie in it-kosten. Volgens Stam komt dit doordat de nieuwe infrastructuren het ook mogelijk maken om services op- en af te schalen. ‘Hierdoor kan een organisatie enkel voor het daadwerkelijke gebruik betalen.’ Andere voordelen zijn de betere samenwerking tussen projectteams (28 procent) en meer stabiliteit (24 procent).
Nog niet klaar
Ondanks de vele voordelen van DevOps, blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog niet klaar zijn om dit daadwerkelijk toe te passen. Zowel de business als de ontwikkelaars moeten hier nog stappen in maken. Stam: ‘Nog niet alle medewerkers willen via de DevOps-ontwikkelmethode werken. Wanneer zij de voordelen hiervan inzien, zullen ze overtuigd worden.’ Zo zal DevOps het werk van de it’ers alleen maar leuker maken. ‘De projecten zullen met deze nieuwe ontwikkelmethode minder vertraging oplopen. Bovendien zullen er minder vaak storingen plaatsvinden.’
Stam is van mening dat het management de ontwikkelaars moet stimuleren om met DevOps aan de slag te gaan. ‘De business wordt steeds meer betrokken bij het ontwikkeltraject van applicaties. Zij krijgen steeds meer verantwoordelijkheid, terwijl de it juist meer een ondersteunende rol gaat aannemen. De business zal dan ook eisen gaan stellen. Zij moeten de gevraagde cultuurverandering bij it’ers forceren om ook daadwerkelijk voordeel uit DevOps te halen.’
Alleen maar verbeterpercentages noemen en geen getallen over mogelijke achteruitgang in resultaten, das gelijk mooi Agile. Hosanna in den hoge en dan sjoemelen met de cijfers. Wat je meet is wat je weet. Met wat boolean algebra kun dat mooi omdraaien en wat niet weet dat niet deert. In iteraties naar bedrog omdat de realiteit gedescoped wordt. De vervuiler betaalt, computer says no. Die cultuurverandering, waarvan we de resultaten tegenwoordig op het journaal kunnen zien, die moet er nog even bij het uitvoerend personeel erin geforceerd worden. Het wordt steeds leuker ? Ik dacht meer aan : het moet niet gekker worren.
Het gros van de artikelen van Computable betreft of verbeter percentages of ordinaire bangmakerij al dan niet in een goedgebekt of een gortdroog artikel van iemand die ergens hoog in een boom zit. Dan is de welkome afwisseling een artikel van iemand die met haar/zijn voeten in de modder staat.
Maar dat kan je ze verder niet kwalijk nemen want kopij verzorgen is al lastig genoeg en als mensen dan zelf met hun commerciële artikelen aan komen zetten van een kwalitatieve standaard zijn dan van harte welkom.
DevOps is niets anders dan oude wijn in nieuwe zakken. Bij bedrijven die traditioneel beheer in ontwikkeling bij elkaar voegden vanwege of hun geringe grootte of specifieke eigen wensen mbt de combinatie van beide zaken weten dat dit gewoon werkt. Maar dat houdt niet automatisch in dat dit model voor ieder bedrijf werkt. Dat hangt af van de eigenschappen van het bedrijf zelf en als zij er baat bij kunnen hebben dan is een overgang naar DevOps interessant om te onderzoeken.
Dat het in de praktijk ook misbruikt wordt om reorganisaties door te voeren roept inderdaad weerstand op. Maar in automatiseringsland kan ook ontwikkeling en beheer verder geautomatiseerd worden dus er vanuit gaan dat je voor de rest van je carrière dezelfde baan zult houden is niet altijd even logisch. Houdt dit in de gaten, weer er op tijd bij met omschakelen zodat je niet laat verrassen en dan zul je een stuk makkelijker kunnen slapen.
Ik ben het absoluut eens met de koptekst dat DevOps vooral een cultuurverandering is. Echter mijns inziens wordt de belangrijkste reden daarvoor niet duidelijk genoemd – en dat is dat de twee verschillende afdelingen op twee verschillende prestatie-indicatoren worden gestuurd (namelijk verandering versus stabiliteit). En dat terwijl ze beiden 1 baas bedienen, namelijk de business. Doordat we in de afgelopen 30 jaar zorgvuldig muren en wanden tussen de afdelingen en de subafdelingen hebben gebouwd, kost het nu de nodige tijd om dit weer af te breken. Als we dat niet doen (en dus de scheiding in stand houden) dan staat onze business op het spel. En dus ook onze eigen banen.
Hoe ging die quote ook alweer? “It is not necessary to change. Survival is not mandatory”….