Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over BlackBerry’s exit uit Pakistan, als eerste land?
Smartphonepionier BlackBerry gaat de Pakistaanse markt verlaten, vanwege wetgeving. Aanvankelijk zou deze exit eind november al plaatsvinden, maar de overheid in Pakistan heeft een maand uitstel ‘verleend’. Het Canadese bedrijf verklaart dat het niet wil voldoen aan overheidsvereisten om alle communicatie via BES-servers (BlackBerry Enterprise Service) standaard te laten monitoren door de regering.
Volgens de Pakistaanse overheid is het mobiele operators vanwege beveiligingsredenen niet langer toegestaan om BES-servers te draaien. Ondertussen zijn er wereldwijd in diverse landen wetten en regels in de maak die opsporingsinstanties en andere overheidsorganen standaard aftapbevoegdheden kunnen geven voor communicatieverkeer. De principiële privacyhouding van BlackBerry kan het bedrijf dus veel meer markten gaan kosten. Wat vind jij?
Dat het straks niet meer uit maakt omdat in elk land je computer/smartphone gehacked mag worden en encryptie wettelijk backdoors moeten hebben.
Dat dit zorgvuldig gepland is en al tientallen jaren geleden is aangekondigd door klokkenluiders en kritische denkers die destijds voor gek werden verklaard. Zij krijgen nu ook bijval van mensen die opgegroeid zijn in het Oostblok van destijds en zij weten als geen ander waar dit naartoe gaat. En de politiek wordt (indirect) betaald om de andere kant op te kijken dus daar hoef je ook niets van te verwachten.