Nederlandse bedrijven investeren meer in ict dan zij voorspellen. Afgelopen jaar dacht 46 procent van de organisaties te investeren in ict. Uiteindelijk heeft 54 procent daadwerkelijk geïnvesteerd in hard- of software, blijkt uit De Nederlandse Investeringsmonitor. Voor dit onderzoek heeft het onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) ruim tweeduizend Nederlandse bedrijven ondervraagd.
De Nederlandse organisaties is gevraagd in welke mate ze bereid zijn om in de komende drie jaar in bedrijfsmiddelen te investeren en waar de afgelopen drie jaar in is geïnvesteerd. Hieruit blijkt dat 64 procent van de bedrijven in bedrijfsmiddelen wil investeren. De nummer één investering is ict-hardware, telefonie en digitale apparaten (41 procent), gevolgd door ict-software (30 procent). Ook blijkt dat er meer bedrijven in ict investeren dan verwacht. Zo wilde vorig jaar 43 procent van de bedrijven investeren in ict-hardware en –software. In de praktijk heeft 52 procent van de Nederlandse hierin geïnvesteerd. Ook dit jaar ligt de voorspelling lager dan de werkelijkheid, namelijk 46 procent tegenover 54 procent.
In het onderzoek is ook gekeken naar de omzet van een bedrijf. Bedrijven met een hoge omzet van vijf miljoen of meer zijn vaker bereid om in het eigen bedrijf te investeren dan bedrijven met een lagere omzet (minder dan vijf miljoen). Zo voorspelt 49 procent van de bedrijven met een grote omzet te investeren in ict-hardware, tegenover 41 procent van alle bedrijven. Ook bij ict-software ligt het percentage hoger: 39 procent tegenover 30 procent. De bedrijven met een lagere omzet dan vijf miljoen zijn juist minder vaak bereid om te investeren. Volgens de onderzoekers zal de economie in de komende jaren dan ook voornamelijk door grote middenbedrijven worden gestimuleerd.
Financiering
Wanneer bedrijven investeren, doet 83 procent dit met eigen middelen. Toch tonen bedrijven steeds meer belangstelling in nieuwe vormen van financiering, zoals leasing. 12 procent van de Nederlandse organisaties wil in de komende drie jaar gaan leasen. Dit omdat bedrijven zich hierbij geen zorgen hoeven te maken over het onderhoud en de verzekering. Ook crowdfunding wint terrein: 9 procent wil de komende drie jaar bedrijfsmiddelen financieren via deze methode. Dit percentage is gestegen van 3 naar 9 procent.