Alma van Dongen heeft een achtergrond in evenementmanagement en was barista toen zij het roer volledig besloot om te gooien. Ze volgde een cursus om de basisprincipes van programmeren te leren en kwam terecht bij ict-dienstverlener Winvision. Als analytisch talent en snelle leerling ziet haar toekomst in de it-sector er rooskleurig uit.
Alma van Dongen is een jonge vrouw met een diploma in ‘Event Management’ op zak, behaald op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast heeft ze een achtergrond als barista. Een jaar geleden gooide ze het roer echter helemaal om. ‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in software en hardware. Dan word je een dagje ouder en vraag je je af waarom je daar nooit wat mee hebt gedaan. Ik besloot daarom dat ik in de it-sector wilde gaan werken.’
Van Dongen ging op eigen initiatief aan de slag om ict-kennis op te doen. Dat deed ze door van 2014 tot 2015 de cursus ‘introduction to the intellectual enterprises of computer science and the art of programming’ te volgen aan de Harvard Extension School in de Verenigde Staten. In deze cursus leerde zij algoritmisch denken en efficiënt problemen oplossen. Ook leerde ze daar programmeertalen als C, PHP en JavaScript plus SQL.
Na deze cursus besloot ze haar cv online te zetten, waarna ze werd benaderd door de Utrechtse it-dienstverlener Sogyo. Dit bedrijf selecteert ict-talent en neemt hen mee in een opleidingstraject dat minstens twee maanden duurt. Daarna worden de kandidaten ingezet bij projecten van Sogyo-klanten.
Sterk analytisch vermogen
Van Dongen werd in eerste instantie door Sogyo opgemerkt, omdat uit haar cv bleek dat ze uit eigen initiatief was begonnen met programmeren. Ze moest wel van wat verder komen dan een gemiddelde starter, die een volledige informatica-studie heeft afgerond. Dit maakte de prestaties van Van Dongen extra opvallend. Zo haalde zij een examen al na een week training met hoge scores op analytische testen. Dit toonde aan dat ze sterk is in het herkennen van verbanden en het leggen van patronen, meent haar huidige werkgever Winvision.
Op gesprek
Sogyo gaf deze resultaten door aan klant en ict-dienstverlener Winvision en op basis daarvan kwam Van Dongen op gesprek bij Winvision-corporate recruiter en hr-adviseur Emmely de Regt. ‘Uit het gesprek bleek al snel dat Van Dongen communicatief vaardig is, goed kan luisteren, makkelijk kan inspelen op datgene wat wordt gezegd en slimme oplossingen bedenkt, waarbij ze snel tot de kern van het probleem komt, zegt De Regt. ‘Daarnaast is ze ook nog eens een leuke persoonlijkheid.’
Het was voor De Regt duidelijk dat Van Dongen goed op de functie van functioneel consultant zou passen. ‘Ik besefte dat ze van behoorlijk ver kwam, maar gezien haar aanleg voor analytisch denken en met de juiste inspanning, moest dit geen probleem zijn.’
Het gesprek was voor Van Dongen niet de eerste kennismaking met Winvision. ‘Ik had al wat ervaring met het bedrijf, omdat ik tijdens onder andere Zorg&ICT (red. vakbeurs voor ict-professionals binnen de zorg-sector) als barista op de Winvision-stand stond.’ De Regt grapt dat dit ook een belangrijke reden was om haar aan te nemen. ‘Bij Winvision is de kwaliteit van de koffie ook erg belangrijk’, voegt zij met een knipoog toe.
Detavast-dienstverband
Van Dongen is nu in detavast-dienstverband aangenomen bij Winvision als functioneel consultant. Dit houdt in dat zij zeven maanden aan de slag kan bij het bedrijf. Na deze periode wordt gekeken of het de beide partijen bevalt en kan zij in principe in vast dienstverband verder gaan bij het bedrijf.
De Regt legt uit dat Winvision jaarlijks ongeveer vijfentwintig mensen aanneemt. ‘Dit zijn met name it-specialisten, maar soms nemen we ook een starter, zoals Van Dongen, via Sogyo aan.’ Ze legt uit dat dat heeft te maken met hun behoefte aan mensen met een Microsoft-achtergrond, omdat Winvision Microsoft-partner is. ‘Er is nogal een schaarste aan mensen met een dergelijke achtergrond, dus dan ga je verder kijken dan enkel naar it-specialisten. Bovendien geloven wij dat aanleg in combinatie met de juiste inzet het belangrijkste is bij goed personeel. Daarom zijn wij ook bereid te investeren in starters als Van Dongen.’
Juiste combinatie
Tot op heden bevalt Van Dongen het werk als functioneel consultant goed. ‘In mijn functie zit je tussen de techniek en de klant in. Ik werk op gebruikersniveau om oplossingen voor problemen te vinden en werk dus ook met ontwikkelaars. Wat ik erg leuk aan mijn functie vind, is de omgang met mensen, maar tegelijkertijd ben ik ook best wel een nerd’, zegt ze lachend. ‘Het lijkt mij het mooiste om dat te combineren.’ Ze is dan ook blij dat ze de carrière-wissel heeft aangedurfd en dat ze de kans heeft gekregen om dit te realiseren.
Of ze functioneel consultant wil blijven of juist een andere richting in wil slaan in de toekomst, weet Van Dongen nog niet. ‘Ik ben nu nog aan het kijken wat ik leuk en interessant vind binnen de ict. Daar wil ik de komende maanden dan dieper op in gaan.’ In ieder geval denkt De Regt dat haar toekomst wel kan liggen bij Winvision. ‘We gaan er vanuit dat ze vast bij ons in dienst komt en daarom zijn we nu al flink in haar aan het investeren. De verschuiving naar een andere functie is bespreekbaar, maar het initiatief ligt daarbij wel echt bij de persoon en zijn of haar manager zelf.’
Me, Myself & I(T)
Het verhaal van Alma van Dongen is één van de verhalen binnen de nieuwe Computable-rubriek Me, Myself & I(T). Binnen deze rubriek lees je waarom verschillende mensen met verschillende achtergronden kiezen voor een baan in de ict-branche, wat hun verwachtingen en/of ervaringen van het werk zijn en hoe zij hun toekomst zien. Eerder kon het verhaal van Vincent van Beek al worden gelezen. Hij combineert werken met promoveren bij cloudspecialist Solvinity.
Beste HJK,
‘dan word je een dagje ouder’ is ook zonder t
Klopt, met een t. Maar wat was nou dat punt van uw reactie?
Mijn punt met t, is dat Alma 😉 en :-D, haar bedrijf in haar gelooft, de klanten waarschijnlijk tevreden zijn en dat het mij allemaal om het even is.
Probeer je andere been eens, met uit bed stappen.
Iedereen moet zijn/haar beste beentje voor zetten. Ik ga voor zuurpruim van het jaar.