Steeds vaker hoor ik om mij heen dat er hooguit een of twee keer per jaar wordt gekeken naar de opleidingsbehoeften van werknemers binnen Nederlandse organisaties. Dit blijft mij keer op keer verbazen. Maar de hoogte van het beschikbare opleidingsbudget baart me zo mogelijk nog meer zorgen. Het ING Economisch bureau heeft becijferd dat het opleidingsbudget per werknemer bij circa driekwart van de ondernemers tot vijftienhonderd euro op jaarbasis bedraagt.
Aangezien een klassikale it-training gemiddeld 2500 euro kost, betekent dit dat sommige medewerkers in een jaar helemaal geen training kunnen volgen. En wat kun je dan nog leren?
Daar komt nog eens bij dat er vaak niet eens tijd is binnen organisaties om mensen een aantal dagen per jaar weg van hun werkplek een training te laten volgen. Nu bedrijven blijven snijden in de kosten en it-afdelingen steeds efficiënter moeten werken, krijgen veel it’ers eerder meer dan minder taken toebedeeld. Tijd voor opleiden is er dan vaak niet, om nog maar te zwijgen van het verlies aan werktijd en de bijbehorende inkomstenderving die opleiden op locatie met zich mee brengt.
In een economie die continu in beweging is en waar nieuwe technologieën elkaar in een razend tempo opvolgen moeten it’ers zich blijven bijscholen om te kunnen inspelen op veranderingen. Kennis moet steeds worden geüpdatet en meteen voorhanden of opvraagbaar zijn als dat nodig is. Daar komt bij dat zeker it-personeel zich steeds vaker dient te certificeren, waar vroeger puur kennis en ervaring meestal voldoende was. En de kosten van een certificering zijn vele malen hoger dan die vijftienhonderd euro.
De frequentie van het bespreken van de opleidingsbehoefte en de beschikbare budgetten zijn beide dus volstrekt ontoereikend om de it’er van vandaag voldoende te kunnen uitrusten met de noodzakelijke kennis en certificeringen. Dat kan voor organisaties desastreuze gevolgen hebben. Als je je it-organisatie niet kunt bijscholen, worden de risico’s op downtime, verlies van data en bijkomende reputatieschade steeds groter. Om van de kosten om deze schade te herstellen, nog maar te zwijgen. Een goed kennisfundament is essentieel.
Natuurlijk zijn er alternatieven beschikbaar. Wanneer organisaties uitkijken naar andere opleidingsvormen dan klassikale trainingen, waarbij zowel prijs als flexibiliteit meespelen, komt e-learning steeds duidelijker om de hoek kijken als een volwaardig alternatief. Via e-learning en de mogelijkheid van een leven lang leren, waarbij een werknemer zich kan bijscholen op het moment en op de plaats die hij wil tegen een vast laag tarief, kunnen it’ers hun kennis wel altijd up-to-date houden. Gemakkelijk, veilig en binnen budget.
Helaas ben ik ook al meerdere malen tegen dit fenomeen aangelopen. op dit moment zoek ik een nieuwe baan, maar omdat ik mijn certificering niet heb kunnen bijhouden door en gebrek aan budget en gebrek aan tijd, wordt ik vaak afgewezen.
Nu zegt men bij het UWV wel dat er een mogelijk cursus budget is, maar dat is maar €1000, onder bepaalde voorwaarden. Maar de meeste IT opleidingen en cursussen zijn vaak al minimaal €2500 en worden voornamelijk tijdens kantooruren gegeven en dan moet je van het UWV weer toestemming krijgen om gedurende de cursusperiode vrijgesteld te worden van sollicitatie plicht.
Reclame verhaal voor e-learning voor het opleidingsbudget probleem van IT’ers. Veel mensen komen in de problemen dankzij managers die niet weten wat hun mensen doen en zo incapabel zijn dat het opleidingsbudget wordt weggekaapt. e-Learning als oplossing? Misschien, ten dele, maar het echte probleem is verspilling van de belangrijkste productiebron de mens.
Ook ik zie bovenstaand problematiek binnen IT afdelingen. e-Learning (zelfstudie) is dan inderdaad een alternatief, maar helaas niet geschikt voor iedereen. Maar al te vaak beginnen we aan een zelfstudie traject en wordt dit niet succesvol afgerond. Als opleidingsadviseur adviseer ik in veel gevallen een Individueel begeleid opleiding traject. Hierbij wordt voor een individu op maat training aangeboden, afhankelijk van reeds aanwezige kennis en doelstellingen, waarbij een deel onder begeleiding van een docent plaatsvindt en een deel als zelfstudie via een online leerportaal. Dit zorgt ervoor dat je zo efficiënt mogelijk voor jouw situatie leert.
Een e-learning traject met deels persoonlijke begeleiding is waardevoller dan totale zelfstudie, echter zal dit vrijwel altijd duurder zijn (lijkt me). En daar gaat het nu om. Als IT recruiter merk ook ik steeds meer dat opleidingsmogelijkheden bij bedrijven schaarser worden. Ook wordt er vaak te weinig waarde gehecht aan gevolgde cursussen van een werkzoekende. En juist die mindset moet veranderd worden.
@Soerd,
Als er aan opleiding en gevolgde cursussen van werkzoekenden minder waarde wordt gehecht, waar selecteer je dan op als IT-recruiter ?
@Vraagje: Ik werk als tussenpersoon, dus werf ik IT-ers om ze vervolgens aan een baan te helpen bij werkgevers (en dus niet intern). Zelf kijk ik wel zeker naar opleiding en cursussen, omdat dat naast inhoudelijke kennis ook wat zegt over leergierigheid en ontwikkelingsgerichtheid van een persoon. Vaak wordt het schaap met 5 poten verwacht; goede opleiding, jong, maar wel met heel veel ervaring. En of die combo reeel is..
Je kan er van alles van maken en vinden. Maar ondanks alle “tekorten” heb je als werknemer op dit moment te maken met een kopersmarkt. Dat wil zeggen dat werkgevers bepalen wat ze binnen willen halen en tegen welke prijs. Waarbij zowel eisen, contractduur en opleiding een onderdeel zijn van het “wat” en de “prijs”.
Daar kun je het mee eens zijn of niet maar doet verder niets af aan de situatie. Je bent als werknemer op dit moment maar zeer beperkt in staat hier invloed op uit te oefenen; laat staan dat je er iets aan kan veranderen.
Het enige waar je wel direct invloed op hebt is eigen initiatief. Dus misschien dan toch maar die opleiding doen van 2500 euro? Desnoods met een of andere financieringsvorm en zonder vrijstelling van sollicitatieplicht? Al dan niet gekoppeld aan een stage (om nop) om ervaring op te doen?
Wat ook kan helpen is om bij sollicitaties meer aandacht te hebben voor bedrijfsresultaten die je gehaald hebt bij eerdere jobs; liefst uitgedrukt in doorlooptijd en euro’s (kostenbesparing en/of meer omzet/winst). Hieruit zou dan moeten blijken dat je in staat bent in korte tijd (I know – wat is “kort”?) een goede bijdrage kunt leveren aan het bedrijfsresultaat; ook al is het in teamverband (of juist daardoor?). Anyhow, jouw bijdrage moet wel duidelijk en liefst aantoonbaar zijn.
Voor de rest is het netwerken-netwerken-en-nog-eens-netwerken… ondanks het vele sentiment in IT land organiseren de grotere IT fabrikanten als EMC, Oracle, VMware, Microsoft, etc nog steeds regelmatig allerhande seminars/workshops/en-weet-ik-niet-wat. Dit soort events zijn vrijwel allemaal gratis toegankelijk; vaak ook nog eens gekoppeld aan een hapje-en-een-drankje. Ga er naar toe – laat je gezicht zien – je weet nooit waar het goed voor is! Schroom ook niet om (desnoods gratis!) je expertise beschikbaar te stellen! Wel is het goed om bij “gratis” in ieder geval “iets” terug te vragen. Bijvoorbeeld een warme introductie bij een bedrijf waar je graag aan de slag wil.
Voor alle duidelijkheid – ik wil niet pretenderen dat je hiermee de kans van slagen naar 100% tilt. Maar het helpt wel en zijn ook dingen die (h)erkend en gewaardeerd worden.
Succes allemaal!
Als iemand beweert dat die een bepaalde cursus niet heeft gedaan, vanwege UWV regels, of een certificering niet heeft behaald vanwege bedrijfsregels. Dan weet de werkgever 2 dingen :
Hij heeft geen cursus en certficaat.
Hij is niet in staat om dat op een andere manier te regelen.
Nadeel van cursus is dat ze veel geld kosten en niet daarna de kennis testen.
Ga dus voor de certificeringen.
Beetje googlen naar populaire certficaten. Cisco CCNA, Microsoft,
Microsoft heeft bijv training kits boeken met examen oefeningen.
Studie materiaal : 60 euro
examen : 250 euro
Daarmee heb je gelijk antwoord op de vraag als een werkgever tijdens sollicitatie vraagt naar wat je deed tijdens je werkloosheid.
kosten als freelancer gewoon aftrekken en als werkzoekende (naar loondienst) proberen af te trekken als kosten t.b.v. werk. Kan nog lastig worden omdat belastingdienst zal beweren dat de werkgever of UWV dat moet betalen.
Moeilijk, weet niet ? Even vragen bij belastingdienst, ook gratis.
Als je een dure individueel begeleider nodig hebt, dan heb je blijkbaar te weinig discipline en ben je dus niet gemotiveerd genoeg of er is iets anders mis.
Welk bedrijf is er nou op zoek naar iemand die een coach nodig heeft om te doen wat die zelf weet dat goed voor hem is. Die coach gaat namelijk niet jouw werk doen als je een baan gevonden hebt. Hij gaat zijn werk weer doen en dat is geld verdienen aan gebrek aan wilskracht van collega UWV klanten.
Ik heb al heel wat freelance intake en loondienst sollicitatiegesprekken gehad.
Ze kunnen nog zo begripvol overkomen, maar het bovenstaande is wat zij denken en waar ze op beslissen.
Als deze tips niet aardig overkomen, bedenk dan dat ze in ieder geval gratis waren 😉