De Zweedse erp-leverancier IFS baarde afgelopen juli opzien door VisionWaves over te nemen. Dit softwarebedrijf uit Zeist levert managementondersteunende oplossingen op het vlak van 'enterprise operational intelligence'. Topman Alastair Sorbie van IFS geeft tekst en uitleg over deze overname die volgens hem de nieuwe generatie business intelligence-toepassingen vertegenwoordigt.
Met de ‘enterprise operational intelligence’-software van VisionWaves kunnen bedrijven hun bedrijfsvoering intelligenter en efficiënter uitvoeren doordat de dagelijkse operaties direct worden gekoppeld aan strategische- en tactische bedrijfsdoelstellingen. VisionWaves biedt zo inzicht aan grote bedrijven die op een visuele manier veel verschillende taken tegelijkertijd in kaart willen brengen, monitoren en beheren. Het bedrijf zegt klanten te bedienen uit sectoren als de luchtvaart, het bankwezen, de mijnbouw en de olie & gas-industrie.
Wereldschaal
VisionWaves was toch al een tijdje partner van IFS. Waarom dan toch een overname?
Alastair Sorbie: We werkten inderdaad al een aantal jaren nauw samen met VisionWaves, onder meer in een aantal projecten bij klanten. De software bleek een veelbelovend product dat een aanvulling betekent op het portfolio van IFS. Het is een differentiator; het kan het verschil maken bij het winnen of vasthouden van een klant.
Wanneer IFS een overname doet, moet zo’n bedrijf een strategische waarde hebben. We kwamen tot de conclusie dat dit geldt voor VisionWaves. Het bedrijf is nu volledig ons eigendom. Dat heeft als voordeel dat we het organisatorisch kunnen integreren en bij onze ongeveer één miljoen gebruikers wereldwijd kunnen inzetten. Voor VisionWaves heeft aansluiting bij een grotere partij als voordeel dat de software makkelijker op wereldschaal wijd kan worden ingezet.
Was de acquisitie ook bedoeld om te voorkomen dat het bedrijf in ‘verkeerde handen’ terecht zou komen?
Ja, er waren meer kapers op de kust. VisionWaves stond bij diverse partijen bovenaan het verlanglijstje. Er stonden investeerders achter het bedrijf (Main Capital en TIIN Capital. RS) en dan weet je dat er op zeker moment een exit komt. Dit heeft zeker meegespeeld in de beslissing om het over te nemen.
Emirates
Wat zijn de volgende stappen?
Het volledig opnemen van het bedrijf in onze organisatie. Van het aanhouden van twee merken zijn we geen voorstander, ook al heeft VisionWaves in de markt van managementondersteunende systemen een goede naam. Meestal verloopt de integratie van een overgenomen bedrijf in onze organisatie op een natuurlijke manier. Het gaat ook niet om een vijandige overname, dus we verwachten ook geen problemen. De cultuur sluit ook goed aan bij die van IFS.
Kent u het softwareproduct goed?
Ik heb zelf het gebruik van VisionWaves in Dubai meegemaakt bij vliegtuigmaatschappij Emirates. Die zet de software in bij het onderhoud en de reparatie van zijn vliegtuigmotoren. De software geeft daarbij op een aantrekkelijke manier bedrijfskritische processen weer op basis van heel veel data, doelstellingen, resultaten, kpi’s en analyse. Ik beschouw deze managementinformatiesoftware als de volgende stap in bi.
Appetijt
In welke marktsectoren wil IFS de software inzetten?
In eerste instantie in de maritieme sector, de olie- en gaswereld, defensie en de vliegtuigindustrie. We hebben al een aantal gezamenlijke klanten in deze sectoren. Maar uiteindelijk zal de software alle onderdelen van IFS penetreren. Ik hoor nu al enthousiaste verhalen over de offshore-sector, de bouw en de auto-industrie. Er bestaat genoeg appetijt voor de software van VisionWaves. Niet voor niets was er in het tweede kwartaal een licentiegroei van 25 procent te zien. In Nederland was er bijvoorbeeld veel aftrek in de maritieme sector.
Biedt IFS de software ook op SaaS-basis aan?
We bieden, indien gevraagd door onze klanten, SaaS aan. Waar het passend is, wordt het aangeboden voor onze mobile workforce management, onze veldwerk-oplossing en onze touch apps. IFS is al jaren in de cloud. Meer dan zeven jaar geleden zijn we begonnen met onze Japanse partner NEC, daarna met clouddiensten in de lokale regio’s en het meest recent met Microsoft op zijn wereldwijde Azure-platform. We zien echter weinig afname van een abonnements-prijsconstructie voor ons productaanbod IFS Applications, omdat klanten vandaag van ons kunnen kopen wat ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. Een abonnementsconstructie zou voor deze klanten duurder uitkomen over de totale levensduur van de multinationale uitrol.
Verklaringen van grotere erp-spelers als SAP en Oracle over de grote stappen die ze maken in SaaS neem ik niet al te serieus. Kijk je naar hun groei op dat vlak, dan is die beperkt en weinig winstgevend. Onze pijplijn zit goed vol en daar zitten ook nog volop ’traditionele’ erp-opdrachten tussen.
VisionWaves
VisionWaves is opgericht in 2000, heeft zijn hoofdkantoor in Zeist en een verkoopkantoor in het Amerikaanse Colorado. Bij het bedrijf werken zo’n dertig mensen; de winstgevende omzet ligt op zo’n 4,9 miljoen euro.
Tot de huidige klantenbasis van VisionWaves behoren onder andere Serco, FlyEmirates, Dodsal, ING, Rabobank, Achmea en de Chileense luchtmacht. Ook claimt het bedrijf dat het Amerikaanse gezondheidszorgprogramma Obamacare beheerd en bewaakt wordt met behulp van VisionWaves-producten.
Bio
Alastair Sorbie is ceo en president van IFS. Hij kwam aan boord in 1997, nadat IFS op de Britse markt zijn entree maakte. Daar gaf hij leiding aan de uitbouw van de marktpositie van de erp-leverancier bij defensie, bouw en de ingenieursector.
Na een aantal andere topposities te hebben bekleed, kreeg hij in 2006 de leiding over het Zweedse bedrijf. Bij het in 1983 opgerichte IFS werken 2700 man; het bedrijf bedient wereldwijd zo’n 2400 klanten. In 2015 behaalde IFS een omzet van 320 miljoen euro.