Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het bekende blauw-witte vierkantje voor ‘opslaan’. Een icoon uit het verleden.
Wie weet er nog wat dat blauw-witte vierkantje symboliseert? En wie onder de dertig weet dat? En wie onder de twintig? Het icoon van de ouderwetse 3,5 inch diskette betekent voor de meeste mensen simpelweg ‘opslaan’, waarbij dat bewaren van de data allang niet meer gebeurt op diskettes. Harde schijven lokaal en storagesystemen op servers en in clouds hebben die rol allang overgenomen. Is het niet hoog tijd dat naast de diskette zelf ook dat icoon mag verdwijnen? Wat vind jij?
Diskette vervangen door een wolk en generatie-Y hoeft niet meer bij hun ouder te gaan vragen wat een diskette eigenlijk was.
Dat diskette icon is echt hopeloos verouderd, mag direct naar de eeuwige prullenbak gestuurd worden. Even Googelen op ‘save icon’ en je komt tientallen alternatieven tegen, waarvan een aantal wat mij betreft direct in aanmerking komen om het diskette icon te vervangen.
De volgende link is m.i.z. een grote kanshebber, alleen bepaal ik dat natuurlijk niet:
http://www.iconarchive.com/show/flatwoken-icons-by-alecive/Apps-File-Save-icon.html
Waarom het icoon vervangen? We kennen allemaal wel de zandloper voor als we even moeten wachten. Is ook al best een oud apparaatje, maar we weten wel wat er bedoeld wordt.
Dat je niet (meer) weet wat het icoontje voorstelt lijkt me geen excuus; er zijn wel meer iconen waarvan ik me afvraag wat er nu getekent is. Echter, als je weet wat het icoontje doet, is het goed toch?
Pak het voorbeeld wat Jaap aangeeft: zo’n pijl naar beneden zie ik als download, niet als save. Niet omdat het icoon onduidelijk is, maar in een aantal pakketten is een pijl naar beneden een download.
Het gebruik van het woord ‘verdwijnen’ in de vraagstelling lijkt mij onjuist: iets andere vraagstelling met het woord ‘vervangen’ had m.i. beter geweest. Een save (as)/bewaren (als) knop is toch wel handig. Qua te gebruiken beeld ben ik het helemaal met PA VA KE eens.
Bij email heb je icoontjes met enveloppen, muziek met cd’s en lp’s, video met oude cellulose film, iemand die een boek schrijft, is een schrijver, terwijl hij/zij het boek waarschijnlijk getypt heeft, …
Hou de oude iconen en uitdrukkingen, voor je het weet heb je anders iconen waarvan niemand weet wat het betekent.
Grappig hoe er totaal verschillend naar gekeken wordt. PaVaKe’s stelling “Dat je niet (meer) weet wat het icoontje voorstelt lijkt me geen excuus” gaat wat mij betreft wel ver want dat is het toch de enige functie van icoontjes? Zei de man die regelmatig foeterend voor een koffiezetapparaat staat waar een ontwerper oiit icoontjes heeft bedacht die eigenlijk niemand snapt.
@Ad …de nieuwe generatie kijkt maar de helft van de tijd naar de icoontjes. Mijn kinderen weten precies welke knoppen ze moeten indrukken op de afstandsbediening van de DVD speler als ze een film willen kijken.
Willen ze iets kijken van de mediaspeler, weten ze ook welke knoppen ze moeten drukken.
Pas geleden een settop box erbij genomen, weer met een eigen afstandsbediening.
…”Pap, welke knop moet ik drukken om te … …”
Ze hebben nog niet door dat de icoontjes op al die afstandsbedieningen gelijk zijn.
(ja, ik heb ook een logitech harmony, dat is makkelijker)
(de kinderen zijn 10/12/14 en maken veelvuldig gebruik van smartphone en tablets dus wel enige affiniteit met de hedendaagse technieken)
Kunnen wel meteen alle icoontjes met verkeersborden ook wel gaan vervangen.
Over een paar jaar zijn die ook overbodig als iedereen in een zelf-rijden auto rijdt.
Steeds vaker slaan applicaties wijzigingen automatisch op, waarbij een historie van wijzigingen automatisch wordt bijgehouden. Saven hoeft dan niet meer. En heb je wijzigingen doorgevoerd die je niet wil bewaren, dan blader je even in de historie terug naar de versie die je terug wilt plaatsen. In dat licht kan de hele save functie wel, samen met het icoon, de prullenbak in.