Er is een groot te kort aan hoogopgeleide ict'ers. De vraag is zelfs zoveel hoger dan het aanbod dat 80 procent van de vacatures open blijft staan. Dat stelt het economisch bureau van ABN Amro in een een branche-update van de sector technologie, media en telecom.
‘Er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ict-personeel. Elk jaar zijn er meer vacatures dan dat er hoogopgeleide ict-specialisten op de arbeidsmarkt bij komen’, schrijft het bureau. Volgens de onderzoekers wordt door het herstel van de economie de vraag naar ict’ers duidelijker zichtbaar. ‘Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld 11.100 nieuwe vacatures voor ict-gerelateerde beroepen bijgekomen. In het eerste halfjaar van 2015 kwamen er in totaal 28.258 ict-vacatures bij. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2014.’
Bij meer dan 20.000 vacatures gaat het om banen voor hoger opgeleiden. Het is volgens ABN Amro van groot belang dat de inhoud van informaticastudies aansluit op wat in de praktijk van it-professionals wordt verwacht en dat het tekort als collectief aandachtspunt wordt gezien. De onderzoekers: ‘Voor de overheid en het bedrijfsleven komt het er nu op aan meer werk te maken van de omscholing van ict-specialisten. De overheid moet het omscholen van personeel tot ict-specialist nadrukkelijker stimuleren.’
ABN Amro benadrukt dat het nog lang zal duren voordat het tekort aan ict-specialisten is opgelost. Daarom adviseert de bank bedrijven stevig in te zetten op de omscholing van bijvoorbeeld bestaand personeel. Ook is er een overschot aan ict-studenten op middelbaar niveau en moeten zij naar een hoger niveau worden getild. ‘Tegelijkertijd moeten overheid en bedrijfsleven inzetten op de omscholing van hoogopgeleid personeel uit andere richtingen. Als dit van de grond komt, zal dit positief uitpakken voor het bedrijfsleven en wordt Nederland nog aantrekkelijker als vestigingsklimaat’, aldus de onderzoekers van het economisch bureau van de bank.
Digitale transformatie
De bank stelt dat de ict-sector dit en volgend jaar sneller groeit dan de gehele economie.’ Verschillende sectoren bevinden zich in een digitale transformatie, waarbij ict binnen bedrijfsprocessen een spilfunctie vervult. Hiermee ontstaat nieuwe werkgelegenheid voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, maar ook in ict-gerelateerde groeimarkten, zoals data analytics, cloud computing en cybersecurity.’
Volgens de bank zullen ict-dienstverleners profiteren van een groeiende vraag naar ict-producten en -diensten. ‘In acht jaar is het aantal bedrijven in de sector bijna verdubbeld. Sinds het vierde kwartaal van 2013 is bovendien de gemiddelde omzet per ict-dienstverlener elk kwartaal gestegen. ABN Amro verwacht dat de omzet van de sector voor ict-dienstverleners over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Hierdoor ontstaan veel vacatures voor ict-werknemers’.
@Jaap Ginder
wij zoeken voor ons eigen team een ervaren trainer/coach die onze mensen in het veld gaat begeleiden en trainen. Wij staan meer dan open voor de programmeur boven de 50. Sterker nog, ik denk dat deze groep een grote toegevoegde waarde is voor de ontwikkeling van onze doelgroep. Kijk eens op http://www.o-i-o.nl. wellicht is het iets voor je.
Dit probleem zal blijven bestaan zo lang we de mensen niet vertrouwen en naast ons op de werkplek willen zien zitten. Er zijn voldoende mensen beschikbaar en zelfs met betere kwaliteit als men hier in Nederland ze wil vetrouwen. Meet op resultaat in plaats van lokatie.
Het komt mij als hoog opgeleide ICTer over als een vreemde constatering. Het is helemaal niet mijn ervaring dat er nu veel meer vraag is en al helemaal niet dat 80% van de vacatures niet bezet kunnen worden. Tevens zijn uurprijzen in de ZZP-markt juist zeer laag en dat geldt ook voor de vaste banen. Dat duidt toch niet op schaarste! Er zijn volgens mij grote aantallen hoog opgeleide ICTers die graag aan het werk willen. Wel zie ik frictie in kennis van zeer specifieke applicaties en nieuwe technische ontwikkelingen, maar dat is natuurlijk altijd al zo geweest in ICT-land. Dat vereist enige creativiteit en wederzijds commitment, maar is makkelijk op te lossen. Kortom: de ABN-analyse had wat mij betreft wel een spade dieper gemogen. Hopelijk is deze analyse een beetje zijn tijd vooruit en komt deze tijd er nog aan.
Vacatures zijn vaak ook veel te specifiek; zoek gewoon mensen die ervaring hebben met meerdere OS-en en programmeertalen. Een andere variant is binnen dagen of hooguit aantal weken te leren als de basiskennis goed is.
Verder moet de markt natuurlijk zijn werk doen: bij schaarste salarissen omhoog!
Allemaal leuk en aardig, maar je begeeft je als jongere wel in een risico-arbeidsmarkt. De ontwikkelingen gaan zo snel dat je goed kans hebt dat wat je vandaag leert morgen al weer verouderd is. Ook is het maar de vraag of je over drie jaar ook nog aan de bak kunt. Ik behoor zelf tot de IT-dinosaurussen en mag hopen dat er voldoende rek zit in mijn functie om ‘in het harnas’ mijn pensioen te halen, maar zelfs dát gaat er nadrukkelijk om spannen…
Allen,
Jammer, dat we dit alles constateren en rapporten maken, terwijl we de oplossing hebben. Investeren in opleiding en omscholing. Daar ben ik mee bezig voor meerdere UWV top talenten, echter geen werkgever die eraan wil beginnen, behalve bij jonge hbo-ers met max. 2 jaar ervaring. De markt is verziekt, want het mag allemaal niets kosten. Zie Co3logie.com voor opleidings startup voor top talent dat op de bank zit.
Veel vroegere medewerkers van ABN-AMRO zitten nu werkeloos thuis. Hetzelfde geldt voor mensen van Rabo, ING, etc. Dit komt omdat deze mensen vervangen zijn door onshore inhuur vanuit India, tegen de Europese regelgeving in die dus met voeten getreden wordt! Gewoon weer even zelf opleiden net als vroeger. Wie kent P.I.O.N. nog? Zou nu ook kunnen, maar dan sneller: speedlearning.
Op dit moment wordt er weer stemming gemaakt pro Indiase inhuur. Sommigen werken nu al 6 jaar in Nederland. Die mensen zijn nog niet in staat een basis-conversatie te voeren. Ook zelfstandig de nieuwste features uit het nieuwe manual halen, zit er niet in. Ooit de educatie-ladder beklommen naar een plank. Voor sommigen een spring-plank, voor velen uit India vooral een duik-plank. Heel anders dan de Nederlandse collega’s.
Dit bericht is vooral ingegeven door stemmingmakerij van de groot-graaiers waarvan we allemaal wel weten waar dat toe geleid heeft.
De kop klopt niet helemaal. Deze zou moeten zijn:
Groot tekort aan goedkope ICT-experts
Zolang de salarissen niet stijgen is de nood lang niet zo hoog.
En dat remote werken is idd ook wel een dingetje.
Plus dat wij ICTers geen domme jongens/meisjes zijn die weten wat we willen en als we mogen kiezen heus wel de interessante banen eruit weten te pikken waar wij blij van worden.
En wat ABN betreft. Zelfs bij een verdubbeling van mijn huidige salaris zou ik nog niet voor die club willen werken totdat ze stoppen met het vergokken van andermans geld op de financiële markten ipv onze nationale economie significant te ondersteunen in (duurzame) ontwikkeling.
Je hebt helemaal niet zoveel ICT-ers nodig als je weet waar je mee bezig bent, dan kan je automatisch ook een beter salaris berekenen en krijg je automatisch ook betere mensen.
Het probleem ligt bij de Dinosaurus-organisaties, die met hun gedachten in de jaren ’80-’90 zijn bleven steken a-la V&D.
Ik zou mij kapot schamen als ik bij de HR van ABN AMRO zou werken.
@René Civille. De spijker op zijn kop. Jammer dat je schrijfstijl nog wat rammelt; het kost af en toe moeite in het spoor te blijven en de onafgemaakte zinnen in te vullen of de wendingen te volgen.
Hoe dan ook: een bank, of welk willekeurig bedrijf dan ook, die ‘tig’ miljard staatssteun heeft ontvangen en nu te beroerd lijkt een flink deel daarvan te investeren in het opleiden van mensen waaraan ze zeggen tekort te komen, verdient het om nooit meer een cent te krijgen!
Het waren boeven, het zijn nog steeds boeven.