Er is een groot te kort aan hoogopgeleide ict'ers. De vraag is zelfs zoveel hoger dan het aanbod dat 80 procent van de vacatures open blijft staan. Dat stelt het economisch bureau van ABN Amro in een een branche-update van de sector technologie, media en telecom.
‘Er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ict-personeel. Elk jaar zijn er meer vacatures dan dat er hoogopgeleide ict-specialisten op de arbeidsmarkt bij komen’, schrijft het bureau. Volgens de onderzoekers wordt door het herstel van de economie de vraag naar ict’ers duidelijker zichtbaar. ‘Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld 11.100 nieuwe vacatures voor ict-gerelateerde beroepen bijgekomen. In het eerste halfjaar van 2015 kwamen er in totaal 28.258 ict-vacatures bij. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2014.’
Bij meer dan 20.000 vacatures gaat het om banen voor hoger opgeleiden. Het is volgens ABN Amro van groot belang dat de inhoud van informaticastudies aansluit op wat in de praktijk van it-professionals wordt verwacht en dat het tekort als collectief aandachtspunt wordt gezien. De onderzoekers: ‘Voor de overheid en het bedrijfsleven komt het er nu op aan meer werk te maken van de omscholing van ict-specialisten. De overheid moet het omscholen van personeel tot ict-specialist nadrukkelijker stimuleren.’
ABN Amro benadrukt dat het nog lang zal duren voordat het tekort aan ict-specialisten is opgelost. Daarom adviseert de bank bedrijven stevig in te zetten op de omscholing van bijvoorbeeld bestaand personeel. Ook is er een overschot aan ict-studenten op middelbaar niveau en moeten zij naar een hoger niveau worden getild. ‘Tegelijkertijd moeten overheid en bedrijfsleven inzetten op de omscholing van hoogopgeleid personeel uit andere richtingen. Als dit van de grond komt, zal dit positief uitpakken voor het bedrijfsleven en wordt Nederland nog aantrekkelijker als vestigingsklimaat’, aldus de onderzoekers van het economisch bureau van de bank.
Digitale transformatie
De bank stelt dat de ict-sector dit en volgend jaar sneller groeit dan de gehele economie.’ Verschillende sectoren bevinden zich in een digitale transformatie, waarbij ict binnen bedrijfsprocessen een spilfunctie vervult. Hiermee ontstaat nieuwe werkgelegenheid voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, maar ook in ict-gerelateerde groeimarkten, zoals data analytics, cloud computing en cybersecurity.’
Volgens de bank zullen ict-dienstverleners profiteren van een groeiende vraag naar ict-producten en -diensten. ‘In acht jaar is het aantal bedrijven in de sector bijna verdubbeld. Sinds het vierde kwartaal van 2013 is bovendien de gemiddelde omzet per ict-dienstverlener elk kwartaal gestegen. ABN Amro verwacht dat de omzet van de sector voor ict-dienstverleners over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Hierdoor ontstaan veel vacatures voor ict-werknemers’.
LOL.
De hele Nederlandse ICT markt kampt met dit probleem. Het wordt tijd dat bedrijven gaan investeren in jonge slimme mensen die staan te popelen om de IT in te stappen. Wij hebben een groot aantal mensen in de wachtrij staan. ‘Wacht niet op jongeren met ervaring, geef hen die ervaring! De Createment oplossing van ontwikkelaars in Ontwikkeling kan hier invulling aan geven.
Pas als men de ICT specialisten minimaal hetzelfde gaat betalen als de Financieel specialisten zal hier verandering in komen. Tot dusver kun je beter een financiele richting kiezen als je leuk wil verdienen.
Voor mij als ZZPer klinkt dit weer als muziek in de oren!
Dit probleem zal blijven bestaan zo lang “de Nederlandse ICT” weigert om a) fatsoenlijke salarissen te betalen en b) remote werken te accepteren.
Er is géén tekort aan hoogopgeleide ICT experts want er zitten er genoeg op de bank in NL die in 2-6 maanden om te scholen zijn in elk gewenst specialisme, zoals Java, PHP, LAMP, VMware, ZEN, security, Prince2, IPMA C, SOA etc. Er is wél sprake van frictie op de ICT arbeidsmarkt, namelijk het matching puzzeltje van wie heeft er meer dan tweejaar ervaring in 5 vakgebieden en is daarvoor morgen beschikbaar tegen een zo laag mogelijk tarief/salaris/arbeidsvoorwaarden. Het lijkt alsof er een tekort is omdat elke échte vacature tegelijkertijd door een groot aantal intermediairs/uitzendburo’s/payrollers wordt uitgezet.
Tsjonge, wel apart. Als 60-jarige ICT’er kom ik nauwelijks aan de bak. Ok, mijn kennis is verouderd, maar ben wel een ervaren Cobol programmeur (ja, dat bestaat nog steeds) en helaas geen ervaring met .Net. Dat is jammer, maar daarnaast ik ben ook een ervaren functioneel ontwerper. En daarvoor maakt het niet veel uit of je nu C#, Java of Cobol spreekt. Dus… werkgevers, regio Rotterdam, ABN-Amro bijvoorbeeld, meld je maar op mijn LinkedIn.
Het vreemde is dat er altijd naar ervaren jonge mensen wordt gezocht, en de reactie van Jeroen van der Made onderschrijf ik helemaal. Vroeger werd je door je werkgever opgeleid, nu wordt verwacht dat je als nieuwkomer al ervaring, bij voorkeur specifiek dat wat gevraagd wordt, meebrengt. Niet voor niks is vandaag bekend geworden dat al die grote ROC’s teruggebracht moeten worden naar een kleinere schaal. Als die fusies hebben indertijd kapitalen gekost, de student werd een nummer, de opleiding onpersoonlijk. En nu weer kleiner… zucht. Maar het is goed voor de jongeren straks.
En nu nog een oplossing voor alle oudere ICT’ers van boven de 50 die de laatste kennis niet beheersen en dat nog graag erbij willen leren.
Goede IT’s zijn verplicht om levenslang te leren. Als ik soms zie wat voor salarissen/vergoedingen IT-ers aangeboden krijgen, dan schieten de tranen in mijn ogen. Goede IT-ers worden zwaar ondergewaardeerd.
“You pay peanuts, you get monkeys”, vooral in de IT. Goedkoop is duurkoop.
Eens met wat hierboven gezegd wordt. Er is een tekort doordat er weinig wordt geinvesteerd in juniors. Als starter heb je een heel karig salaris, krijg je vaak weinig mogelijkheden om trainingen te volgen (of alleen in de avond of weekend) en verwachten ze wel dat je flinke overuren maakt. Dat gaat gewoon niet samen. Daarnaast zijn de aanbiedingen vaak te specifiek voor een systeem of wordt er om 10 jaar werkervaring gevraagd op een systeem wat nog geen 10 jaar bestaat. Alleen seniors worden goed betaald, maar dan moet je wel eerst de mogelijkheid hebben om senior te worden en die is er niet of nauwelijks.
Ik heb als IT pro verschillende IT ‘ hausses’ meegemaakt, waaronder ook bij de ABN-Amro. Stelselmatig bleef ik stellen dat gezamenlijk investeren in IT professionals, zou triggeren dat IT professionals mede in zichzelf zouden gaan investeren.
Kijk ik even hoe dit in de loop van de tijd heeft uitgepakt, dan even mijn focus op het laatste bankenrisee en de spasmen die dat heeft veroorzaakt? Banken zijn degenen geweest die deze crisis hebben veroorzaakt waarna spastisch panische politiek stappen is gaan zetten om….. die banken overeind te houden. Dat heeft verstrekkende gevolgen gehad. Menig IT professional is er ‘ uitgetrapt’, soms op stuitende wijze, vervolgens is men gaan roepen dat die IT professionals niet meer zouden ‘ deugen/voldoen’ omdat….
Momenteel is het zo dat heel veel IT professionals zelfs als zzp-er vaak niet eens toe doen omdat…. Vult u zelf maar in. U wilt vooral voor vakkennis, ervaring, het samen onderhouden van die kennis en ervaring niet investeren. Graag wijs ik u er even op dat uw bank, als één van de grootste ‘ slurpers’ van belastinggeld, de belastingbetaler meer dan 20 miljard heeft gekost.
Niets van dat geld is klaarblijkelijk gegaan naar het onderhouden en in stand houden van een degelijk niveau aan ICT professionals. Ik denk, en dit is natuurlijk een persoonlijke mening, dat dit artikel stuitend is en blamerend voor ABN-Amro. Het zegt namelijk nogal iets over deze bank en organisatie.
Zijn er geen IT professionals die capabel zijn?
Ik weet dat er nog steeds velen aan de kant zitten die door omstandigheden niet eens in staat zijn hun eigen ontwikkeling, welke richting die ook zou mogen en kunnen zijn, enerzijds hebben kunnen bepalen, anderzijds hebben kunnen betalen. Geen inkomen, dalende inkomen, betekend dat er ergens iets af moet vallen.
Vacatures
Daar blijf ik toch iets merkwaardigs aan vinden. Kort: Enerzijds zie ik nog steeds vacatures met een taken pakket die komt uit twee of drie verschillende IT disciplines en telkens roept men dat men dat ‘ young upcumming talent….’ maar niet blijkt te kunnen vinden.
Deze laatste is telkens weer een terug kerend issue waarbij, in dit geval, ook ABN Amro zichzelf eens af mag vragen wat u wil. Of niet betalen voor beschikbaar IT Talent (v/m leeftijd onbelangrijk…) Of zichzelf hier wil profileren als ‘Top of the bill’ waarbij ik dan mijn schouder als IT professional op haal.
Jeroen
Investeren in louter jonge met/zonder ervaring? Ik denk dat Rutte ervoor heeft gezorgd, met zijn
‘participatie’ idiotie, dat banken niet staan te wachten op mensen die in zichzelf willen investeren als zzp-er en om bedrijfskredieten aankloppen bij een bank zoals ABN Amro. Die zal als eerste roepen dat deze
‘ondernemers’ een te groot ‘ risicoprofiel’ hebben.