Er is een groot te kort aan hoogopgeleide ict'ers. De vraag is zelfs zoveel hoger dan het aanbod dat 80 procent van de vacatures open blijft staan. Dat stelt het economisch bureau van ABN Amro in een een branche-update van de sector technologie, media en telecom.
‘Er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ict-personeel. Elk jaar zijn er meer vacatures dan dat er hoogopgeleide ict-specialisten op de arbeidsmarkt bij komen’, schrijft het bureau. Volgens de onderzoekers wordt door het herstel van de economie de vraag naar ict’ers duidelijker zichtbaar. ‘Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld 11.100 nieuwe vacatures voor ict-gerelateerde beroepen bijgekomen. In het eerste halfjaar van 2015 kwamen er in totaal 28.258 ict-vacatures bij. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2014.’
Bij meer dan 20.000 vacatures gaat het om banen voor hoger opgeleiden. Het is volgens ABN Amro van groot belang dat de inhoud van informaticastudies aansluit op wat in de praktijk van it-professionals wordt verwacht en dat het tekort als collectief aandachtspunt wordt gezien. De onderzoekers: ‘Voor de overheid en het bedrijfsleven komt het er nu op aan meer werk te maken van de omscholing van ict-specialisten. De overheid moet het omscholen van personeel tot ict-specialist nadrukkelijker stimuleren.’
ABN Amro benadrukt dat het nog lang zal duren voordat het tekort aan ict-specialisten is opgelost. Daarom adviseert de bank bedrijven stevig in te zetten op de omscholing van bijvoorbeeld bestaand personeel. Ook is er een overschot aan ict-studenten op middelbaar niveau en moeten zij naar een hoger niveau worden getild. ‘Tegelijkertijd moeten overheid en bedrijfsleven inzetten op de omscholing van hoogopgeleid personeel uit andere richtingen. Als dit van de grond komt, zal dit positief uitpakken voor het bedrijfsleven en wordt Nederland nog aantrekkelijker als vestigingsklimaat’, aldus de onderzoekers van het economisch bureau van de bank.
Digitale transformatie
De bank stelt dat de ict-sector dit en volgend jaar sneller groeit dan de gehele economie.’ Verschillende sectoren bevinden zich in een digitale transformatie, waarbij ict binnen bedrijfsprocessen een spilfunctie vervult. Hiermee ontstaat nieuwe werkgelegenheid voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, maar ook in ict-gerelateerde groeimarkten, zoals data analytics, cloud computing en cybersecurity.’
Volgens de bank zullen ict-dienstverleners profiteren van een groeiende vraag naar ict-producten en -diensten. ‘In acht jaar is het aantal bedrijven in de sector bijna verdubbeld. Sinds het vierde kwartaal van 2013 is bovendien de gemiddelde omzet per ict-dienstverlener elk kwartaal gestegen. ABN Amro verwacht dat de omzet van de sector voor ict-dienstverleners over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Hierdoor ontstaan veel vacatures voor ict-werknemers’.
Gemiddeld salaris van een ontwikkelaar in de wereld (India en China meegerekend): 80.000 euro!
Veel bedrijven in Nederland bieden voor een gemiddelde developer vaak niet eens de helft! Zolang IT’ers zo waardeloos worden betaald, zal er weinig animo blijven om in de IT te stappen. Je kunt veel beter de financiële wereld in of het middelbaar/hoger onderwijs.
Ik herschrijf ‘m als volgt: ‘er is grote moeite om goede ICT-ers te vinden’. Want ze zijn er wel degelijk. Maar het wereldje zit vol vooroordelen. Bij bureaus, bij recruiters en bij managers.
Heb je eenmaal een project geleid, word je niet geacht ooit nog code te willen schrijven. Ben je boven de 45, dan twijfelen we of je wel kunt samenwerken met mensen die wat jonger zijn. Ben je boven de 50, dan ben je al hoogbejaard.
En dan stellen we eisen. Vorige week nog een bureau uit Groningen: ‘minimaal zes jaar aantoonbare ervaring in…’ en ‘sluit een cv bij niet langer dan vijf jaar terug.’ Dat gaat niet lekker samen, he?
Überhaupt, bedrijven die geen professionals zelf willen spreken, maar alleen via intermediaire partijen. En dan maar hopen dat je op prijs wilt concurreren.
Soms is het echt een klucht. Die gerenommeerde zakelijke dienstverlener die zegt je weinig te kunnen betalen omdat ze een aantal mantelcontracten hebben afgesloten tegen lage tarieven.
Eerlijk is eerlijk. Met de jaren weet je hoe de hazen lopen. Ik ben 45 plus. Ik houd van het vak, weet wat ik kan en ik wil kwaliteit kunnen leveren. Dat maakt ook mijn keuze bewuster.
Er zijn teveel HBO-onbenullen. Overal. Veel te veel.
@HJK: Dat komt eigenlijk doordat er veel te veel onbenullige HBO opleidingen voor zijn.
Wat voorbeelden:
Bloemsierkunst:
http://www.studentum.nl/opleidingen/stoas-wageningen-vilentum-hogeschool/bloemsierkunst-129905
Vrijetijdskunde
http://www.hbostart.nl/economie/vrijetijdskunde/
En dan hebben we nog niet eens gespecificeerd over welke ICT-ers het gaat. Ik ben van mening dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen IT-ers en IC-ers. In bovenstaande commentaren worden deze door elkaar gebruikt. Het zijn echter twee totaal verschillende vakgebieden die totaal verschillende competenties, kennis en kunde vereisen. Zolang hierover nog semantische spraakverwarringen bestaan, zal nooit duidelijk worden waar bedrijven/organisaties nu daadwerkelijk behoefte aan hebben gezien hun denkbeelden, drijfveren en doelen.