Nederlanders denken positief over innoverende digitale technologie. Ook hun verwachtingen voor de toekomst zijn optimistisch, blijkt uit onderzoek van computer innovator Intel.
In het onderzoek van Intel wordt er gekeken naar de rol van de digitale technologie in het dagelijks leven van Nederlanders en naar hun verwachtingen en zorgen hierover. Het onderzoek werd in september 2015, onder 1114 Nederlanders van zestien en ouder, gehouden.
Nederlanders maken zich relatief weinig zorgen over de toenemende rol van digitale technologie in onze samenleving, zij zien op dit gebied juist kansen. 66 procent van de Nederlandse respondenten die aan het Intel-onderzoek deelnamen denkt niet dat zijn of haar baan binnen tien jaar overgenomen zal worden door een robot en 79 procent denkt zelfs dat deze nieuwe technologieën zullen leiden tot nieuwe soorten banen. Over het algemeen zijn de respondenten dus erg positief over de veranderende rol van de technologie in de samenleving, maar toch zijn er zorgen over de toekomst.
De vernieuwingen in de technische afdelingen hebben gezorgd voor ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving. Naast alle gevolgen hiervan is de afhankelijkheid van deze technologie en zijn ontwikkelingen sterk toegenomen. Een meerderheid van de respondenten (60 procent) vindt dat de technologie de wereld heeft verbeterd en 42 procent zegt een gelukkiger leven te leiden dankzij deze technologie. Die percentages gaan samen met de zorgen over de rol die de technologie in de toekomst zal gaan spelen. 58 procent maakt zich daar namelijk zorgen over.
Een ander punt van zorg betreft de privacy. Dat er betere wetten moeten komen omtrent de privacy en alle digitale ontwikkelen is noodzakelijk volgens 85 procent van de respondenten. Ruim drie kwart van de ondervraagden is bezorgd over privacy en cybercriminaliteit of identiteitsdiefstal. De meningen over de verantwoordelijkheid voor een veilige digitale samenleving zijn verdeeld: 45 procent vindt dat de burger in eerste plaats verantwoordelijk is en 48 procent is van mening dat deze verantwoordelijkheid bij de overheid ligt.
De toekomst
Dat er twee tegenstrijdige reacties uitkomen is volgens Patrick Bliemer, territory director bij Intel in Noord Europa, in de hele menselijke geschiedenis al zo geweest. Aan de ene kant hopen we dat de innovaties van ons betere mensen maken, maar aan de andere kant zijn we bezorgd over de gevolgen van de nieuwe technologieën. Ook verwacht Bliemer dat, net als bij de andere technologische innovaties, de inzet van robots op de werkvloer zullen leiden tot nieuwe marktkansen. De combinatie van de mogelijkheden van robots en de vindingrijkheid van mensen zullen leiden tot een hogere productiviteit.
De conclusie die aan de hand van het onderzoek getrokken kan worden is dat Nederlanders voornamelijk positief zijn over de innoverende digitale technologie. Vooral over bankieren (67 procent), reizen (64 procent), winkelen (61 procent) en entertainment (58 procent) zijn de respondenten erg optimistisch. Als we naar de toekomst kijken (tien tot vijftien jaar) zien we dat de respondenten vooral op sociaal-maatschappelijkvlak positieve effecten verwachten. Tenslotte is er weinig verschil tussen het perspectief op de innovaties nu en de verwachtingen voor de toekomst.