Het wachtwoordgebruik van Nederlanders op internet is nog steeds erg onveilig. Zij hebben voornamelijk moeite met het onthouden van een sterk wachtwoord en de inzet van een uniek wachtwoord per online dienst. Dit concluderen het Amsterdamse onderzoeksbureau Direct Research en technologiewebsite Tweakers op basis van onderzoek onder ruim duizend Nederlanders.
Een Nederlander beschikt gemiddeld over tweeëntwintig wachtwoorden. Dit aantal wachtwoorden zal volgens 75 procent van de respondenten in de toekomst gaan toenemen. Nederlanders zijn hier nog niet op voorbereid. Zo is 70 procent van mening dat het ‘bijna onmogelijk’ is om voor elke online dienst een apart wachtwoord te bedenken. Dit is voor bijna twee op de drie de reden om online hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Jongeren maken zich vaker schuldig aan het hergebruiken van een wachtwoord dan 65-plussers: 80 procent tegenover 50 procent. Bovendien geeft 44 procent aan dat het niet in staat is om een veilig wachtwoord te onthouden.
Kennisgebrek
Nederlanders hebben nog veel te leren over veilige wachtwoorden. Te beginnen bij de definitie van een veilig wachtwoord. 84 procent weet dat een wachtwoord veilig is wanneer het bestaat uit een combinatie van woorden, cijfers en speciale tekens. Bij slechts 5 procent is het bekend dat een lange zin ook een sterk wachtwoord is. Ook op gebied van wachtwoordhulp valt nog veel te winnen. Iets meer dan de helft van de Nederlanders is bekend met het bestaan van deze software en middelen en slechts 7 procent maakt hier gebruik van.
Ondanks dat de helft van de Nederlanders bang is om gehackt te worden, hechten ze niet altijd veel waarde aan het gebruik van een sterk wachtwoord. Zo let 36 procent tijdens het aanmaken van een wachtwoord niet op of dit veilig is. Bovendien beschikt 53 procent over een matig of zwak wachtwoord op social media. 29 procent verandert pas een wachtwoord als er een hack heeft plaatsgevonden. Dit kan zijn van zijn eigen account, iemand in de omgeving of in het nieuws.
Jammer zeg! Het instellen van een password manager zoals Lastpass is niet heel ingewikkeld.
Kwestie van gebruiken en doen.
Hoe zorg je dat je (bijna) niet gehackt kan worden? http://duinmayer.nl/a/gehackt