Het is weer bijna het einde van het jaar en dat is altijd een goed moment om eens vooruit te kijken. Ik heb vier trends op een rijtje gezet die in 2016 een grote rol in de datacenterbranche gaan spelen.
Data en applicaties verhuizen naar externe clouds
De structuur en samenstelling van datacenters is in de loop der jaren als gevolg van de opkomst van cloud computing sterk aan het veranderen. Datacenters die eindgebruikers zelf onderhouden krimpen en steeds minder applicaties en it wordt door de eindgebruiker zelf gehost. Data en applicaties worden steeds vaker gehost door technologiebedrijven die gebruikmaken van commerciële multi-tenant datacenters. Onderzoek van Pb7 Research in opdracht van Dutch Datacenter Association laat dit mooi zien. Zo’n 43 procent van alle opslagcapaciteit in de datacentermarkt is nu gereserveerd voor hostingpartijen, online dienstverleners en SaaS-leveranciers en dit neemt alleen maar toe. Ik verwacht dat in 2016 de helft van alle opslag wordt geregeld door technologiebedrijven.
Portalfunctionaliteit
Beheerders van datacenters zijn eraan gewend geraakt dat ze met behulp van een webportal en met een paar muisklikken hun storage en servers op afstand kunnen bedienen en bij kunnen schalen. Datacenterleveranciers bewegen hierin mee en bieden steeds vaker dit soort portalfunctionaliteit aan. Wij hebben zelf bijvoorbeeld recent ook zo’n portal gelanceerd. Naast storage en infrastructuur kan je via zo’n portal ook extra diensten opschalen, zoals bijvoorbeeld het inregelen van extra securitymaatregelen. Colocatie en klassieke datacenterinfrastructuur, waarbij de datacenterleverancier in zekere zin weinig extra’s te bieden heeft, komt steeds minder voor. Datacenterleveranciers die zich daar op blijven richten gaan het uiteindelijk afleggen van leveranciers die extra diensten bieden.
Full ssd wordt de standaard
De infrastructuurmarkt is al een aantal jaren in de ban van de overgang van spinning disk (hdd) naar flash storage (ssd). Ssd geeft de mogelijkheid sneller gegevens op te halen en weg te schrijven, gebruikt minder stroom en kent minder uitval. Wat een directe doorbraak tot nog toe tegenhield was vooral het prijskaartje. De prijs voor een terrabyte opslagruimte met ssd was een stuk hoger dan die voor hdd. Er werd daarom afgelopen jaren nog veelal hybride opslag verkocht, met ssd voor Tier 1-applicaties en de beste prestaties en hdd voor applicaties die minder cruciaal zijn. Het afgelopen jaar is de prijs van ssd echter behoorlijk gedaald. Ik verwacht dat datacenterleveranciers daarom komend jaar steeds vaker gaan kiezen voor full ssd-opslag.
Tier 1-locatie wordt steeds minder relevant
Vroeger werden vrijwel alle applicaties vanuit één datacenter ondersteund. Dat is een risico, want als die ene locatie getroffen wordt door een ramp of een storing ligt direct de complete it-infrastructuur eruit. Het was belangrijk om afdoende maatregelen te nemen tegen rampen en klanten keken daarom scherp naar de datacenterlocatie. Tegenwoordig zijn datacenters echter veelal onderling verbonden en wordt het bedrijf ondersteund vanuit meerdere externe clouds. Het gevolg hiervan is dat uitval minder rampzalige gevolgen heeft. In plaats van te kiezen voor opslag op een Tier 1-locatie, wordt data tegenwoordig veelal opgeslagen op drie verschillende Tier 3-locaties. Tier 1-locaties worden dus minder relevant.
De schrijver introduceert een aantal nieuwe begrippen. Externe clouds, wat is dat? Een public, private of hybrid cloud? Data en applicaties verplaatsen zich naar de cloud, waarbij het deployment model wordt gekozen, public, private of hybrid. Extern is niet relevant.
Full ssd wordt de standaard…..ik denk dat dat nog vele jaren gaat duren. Ook SSD heeft nadelen, naast de hoeveelheid opslag per Euro zal doorslaggevend zijn. Je zult nog vaak hybride zien, veel applicaties vergen geen SSD kwaliteit in termen van snelheid.
Tier-1 wordt minder relevant, alsof dat relevant is? Er is 1 T1 datacenter in Nederland….de rest is T3 of T3+.
Beschikbaarheid binnen een datacenter is niet doorslaggevend, het gaat zoals altijd om de beschikbaarheid over meerdere datacentra, design for disruption is het credo.
De schrijver zou zich beter moeten verdiepen in de onderwerpen en technology cycles en trends.