Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de validiteit van Bill Gates’ oorspronkelijke visie voor Microsoft.
De ene oprichter (van de twee grondleggers) van Microsoft had een visie voor het softwarebedrijf. ‘Een computer op elk bureau en in elk huis, die Microsoft-software draait.’ Van Windows was toen nog geen sprake. Voeg aan het eerste slogan-zin toe: ‘in elke broekzak, jaszak en handtas’ en we komen aan bij het huidige Microsoft. De firma lijkt af te stappen van de vorige strategie ‘Windows overal’ en terug te keren naar ‘Microsoft-software overal’. Microsoft-apps draaien tegenwoordig volwaardig op Windows-concurrenten iOS en Android, waar ze ook positief worden gewaardeerd. Gates’ oorspronkelijke visie is niet alleen houdbaar maar nu weer helemaal valide. Wat vind jij?
Een deel van Gates’ visie staat nog overeind (iedereen heeft de beschikking over computercapaciteit). Maar het andere deel (en wel van Microsoft) is momenteel echt veranderd. Zeker met de nieuwe CEO Nadyella staat Microsoft ‘opener’ in de wereld dan ooit tevoren. Ze hebben nu echt wel door dat de tijd van 1 dominante speler voorbij is en je zult moeten leren samenwerken om groot te zijn. MS stelt steeds meer eigen software als open source beschikbaar en zorgt dat de eigen producten ook producten van anderen volwaardig ondersteunen. Kijk maar eens wat je allemaal op Azure kunt draaien en waarvoor je Visual Studio tegenwoordig kunt gebruiken. Dus een volmondig ja en nee….
Ik ga deels mee met Ad. De visie van Bill Gates was nogal beperkt, zo beperkt dat ze bijna Internet als fenomeen over het hoofd zagen, dat deze ze daarna met content (muziek, films) en mobiel (Smartphones en Tablets) wel. De visie zou veel meer moeten zijn informatie overal op elk device, ondersteund door Microsoft. Er worden door Nadyella goed stappen gezet, maar het is nog lang geen gelopen race. De filosofie van een OS (betaald) met applicaties (betaald) via een Infrastructuur (Azure) (betaald) zit bij veel mensen in de weerstand, die willen liever zelf kiezen voor combinatie en mondjesmaat kan dit. Ik neig toch mer naar Nee…data komt uit de cloud en de applicatie wellicht ook, de presentatie op ieder device in een generieke ‘zak’.