Het is al meer dan veertig jaar geleden dat er nieuwe geheugentechnologie op de markt kwam. Met de snel veranderende digitale wereld, blijkt het huidige opslaggeheugen steeds vaker de bottleneck bij het verwerken van grote hoeveelheden data. ’s Werelds snelste opslaggeheugen, NAND, is 10.000 keer langzamer dan het snelste CPU-geheugen. In 2016 komt daar verandering in, als het aan Intel ligt.
Datageheugen en -opslag zijn essentieel voor onze digitale wereld en daarmee ook voor ons dagelijks leven. In tegenstelling tot de enorme vooruitgang die we de afgelopen decennia op technologisch gebied hebben gezien, stamt de laatste belangrijke innovatie op het gebied van geheugenarchitectuur (NAND) uit 1989, meer dan veertig jaar geleden. De hoeveelheid data groeit enorm snel. Die data moeten niet alleen worden opgeslagen, maar ook worden geanalyseerd om er waardevolle informatie uit te kunnen halen. De snelheid waarmee dat gebeurt, is zeer belangrijk voor de effectiviteit van die verwerking. En daar zit de crux. Het snelste opslaggeheugen ter wereld is van het NAND-type en dat is tienduizend keer langzamer dan het snelste processorgeheugen van dit moment. Dit betekent dat de systemen rondom het opslaggeheugen steeds sneller worden, maar bij verwerkingstaken afhankelijk zijn van de traagste schakel, in dit geval dus het oude NAND-geheugen.
Data dicht bij de processor
Er is een aantal geheugentechnologieën in een computer, vertelt Richard Coulson, director van de storage technologies group bij Intel. “Op een geheugenchip zelf wordt er al onderscheid gemaakt in de afstand tot de processing core, van de registers tot drie cache0-niveaus. DRAM, dat sinds zijn ontstaan in 1966 vrijwel onveranderd is, ligt nog een stap verder van chip. Daarna komen NAND SSD’s en het daarna mogelijk nog traditionele harddrives, die nog verder weg liggen.” Om de verwerkingssnelheid te verhogen is het dus belangrijk om de data zo dicht mogelijk bij de processor te krijgen.
Combinatie van voordelen
Intel heeft een nieuw, innovatief type opslaggeheugen ontwikkeld, dat luistert naar de naam 3D XPoint (wat je uitspreekt als ‘cross point’). Deze nieuwe technologie brengt de werelden van opslaggeheugen en werkgeheugen samen. Het combineert in feite geheugen en opslag in één device. “Iets dat groot en goedkoop genoeg is om als opslag te dienen, en tegelijkertijd snel genoeg is om te dienen als geheugen”, stelt Coulson. 3D XPoint is ruim duizend maal sneller dan DRAM en naar verwachting duizend maal langer mee gaat dan NAND, door de duurzame architectuur. Daardoor hoeven bedrijven en veeleisende gebruikers zich geen zorgen meer te maken over de levenscyclus van de geheugenchip. Het nieuwe opslaggeheugen combineert de snelheid van DRAM met de kostenvoordelen en niet-vluchtigheid van NAND-geheugen. Gregory Wong, analist en oprichter van Forward Insights: “Daarmee is de nieuwe Intel-geheugentechnologie betaalbaar, snel en is de opgeslagen data ook beschikbaar zonder het gebruik van stroom. Het ois daarmee zoiets als de ‘heilige graal’ van de geheugenindustrie.”
Innovatie en uitvindingen
Intel toonde de eerste SSD’s met 3D XPoint-technologie tijdens IDF 2015 waar deze vijf tot zeven keer betere prestaties lieten zien dan de snelste op NAND gebaseerde SSD’s. Intel CEO Brian Krzanich: “Op het moment dat je ontwikkelaars kunt voorzien van vijf tot zeven keer betere prestaties, leidt dat gegarandeerd tot innovatie en geweldige uitvindingen.” Intel brengt zijn nieuwe geheugentechnologie in 2016 op de markt, waarbij het zal worden toegepast in alles van energiezuinige Ultrabooks tot HPC-systemen. Ook wil het bedrijf een nieuwe lijn ontwerpen die specifiek is gericht op datacenterplatforms. Volgens Intel is dit nieuwe opslaggeheugen cruciaal voor het succes van big data en het Internet of Things.
Op zoek naar meer informatie over innovaties voor het datacenter? Bezoek dan Intel IT Center.