Solid state drives (SSD’s) hebben een omslagpunt bereikt: ze zijn groot en betaalbaar genoeg voor breed gebruik in het datacenter. De snelheid van dit type opslag wordt nu dus het nieuwe normaal.
“Capaciteit is niet bepalend of een storage-oplossing een enterpriseproduct is of een volume-product”, begint Dave Smissaert, Product Manager Value Storage bij HP. Vroeger was dat wel een onderscheidende eigenschap: grote opslagruimte voor grootzakelijk gebruik, kleinere opslagcapaciteit voor middelgrote en kleine ondernemingen. “Dus je kijkt naar de functionaliteit.”
Functionaliteit eromheen
Wat er functioneel allemaal kan, is mede afhankelijk van de mogelijkheden van SAS (serial attached SCSI) en de HDD’s zelf (hard disk drives). “Daar omheen bouwen wij dan de functionaliteit”, geeft Smissaert aan. HP maakt daarbij dankzij eigen technologie het onderscheid tussen volume en enterprise. Zo zorgen de 3PAR-oplossingen van HP ervoor dat bedrijven klaar zijn voor toekomstige ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld een overstap naar cloud computing of de omarming van Big Data.
De overgang van draaiende harde schijven naar de non-spinning opslagchips in all-flash storage “brengt heel veel voordelen”. Smissaert verzucht dat dit geldt voor iedereen, ook de concurrenten van HP. Dus is het zaak om de functionaliteit te verbeteren. Hij benadrukt ook dat HP standaard 5 jaar garantie geeft, waar de meeste leveranciers van all-flash storage het houden op 3 jaar. “Drie jaar is ook standaard voor spinning disks”, legt Smissaert uit.
Slim groeien, niet blind uitbreiden
Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat er in 2020 meer dan 40 zettabyte wordt opgeslagen. De grote groei is vooral van de afgelopen tien jaar, weet HP’s storage-manager. “De IT-manager erkent die groei, maar móet er efficiënter mee omgaan.” HP biedt daarvoor compaction-technologie, wat deduplicatie combineert met thin provisioning. “Dat geeft je investeringsprotectie.”
Zulke technische oplossingen om opslagruimte beter te benutten, zijn an sich niet nieuw, weet Smissaert. “Dedup bestaat al heel lang, maar is nu meer ‘in’.” Het dedupliceren van ‘dubbel opgeslagen’ data is deels aangedreven door gebrek aan ruimte, maar voor die winst werd wel een prijs betaald. “Dedup kost performance en dat gaat ten koste van je applicatieperformance. Maar met SSD’s is het zoveel sneller!”
TCO-model op z’n kant
Voorheen konden SSD’s de capaciteitsgroei van harde schijven niet bijbenen. “Maar de technologie voor platters loopt tegen grenzen aan”, stelt Smissaert. “SSD’s zijn in de afgelopen twee jaar van 100 gigabyte naar 3,8 terabyte gegaan. En volgend jaar komt er weer een verdubbeling.” “SSD’s zijn nu zo groot dat er veel meer mogelijkheden zijn.”
De storage-manager van HP erkent dat er nog altijd een prijspremium is voor SSD’s ten opzichte van HDD’s. “Maar voorheen was het onbetaalbaar. Bovendien krijg je een heel ander TCO-model.” De total cost of ownership pakt met SSD’s anders uit dan met draaiende schijven. Zo pakt de omslag naar all-flash positief uit voor je footprint, geeft Smissaert als voorbeeld. De opslagchips in SSD’s gebruiker immers minder stroom en geven minder warmte af. “Dat voordeel heb je nu meteen.” Daarbij belooft HP meer voordelen met de hechte aansluiting (converged infrastructure) van zijn storage, servers en netwerkapparatuur.