Cloud computing is hot, het belooft flexibiliteit én kostenbesparingen. Tegelijkertijd kan de cloud eng lijken, want het is beheer loslaten. Vaak rijst de vraag public of private cloud? Een IT-omgeving er tussenin kan ook, of één die voorbereid is voor een latere keuze. De opties op een rij.
Technisch gezien is cloud computing een logische volgende stap in de evolutie van IT. Verdergaande automatisering, abstractie op een hoger niveau en optimaal gebruik van flexibele resources zijn kenmerken van de cloud. Optimaal gebruik van deze technische voordelen staat of valt met een goede migratie naar de cloud. Het succes van zo’n overstap is weer sterk afhankelijk van de uitgangspositie: de staat van de huidige on-premise IT-omgeving en de workloads daarin.
Zakelijke beloftes
Business wise gezien kan de cloud veel voordelen brengen: betalen-naar-gebruik vertaalt zich in lagere kosten, met daarbij hogere flexibiliteit en meer vrijheid. De schaalgrootte van cloudaanbieders belooft kostenverlagingen ten opzichte van bestaande, in-house IT-omgevingen. De opzet van clouds maakt flexibel IT-gebruik mogelijk; voor uitbreiding, inkrimping én geheel nieuwe activiteiten. De TCO-rekensom vóór cloudgebruik lijkt eenvoudig.
Ten slotte kan cloud computing ook strategisch voordelen bieden doordat het een uitweg geeft voor vendor lock-in. Een opkomende open source-cloudtechnologie als OpenStack, draaiend op industriestandaard servers, verkleint de leveranciersafhankelijkheid. Toch zijn technische redenen niet altijd doorslaggevend voor de business. Zelfs goede zakelijke redenen hoeven niet te leiden tot een cloudoverstap.
Want zowel technisch als zakelijk kan er behoefte zijn aan eigen grip: behoud van beheer. Sommige cloudleveranciers bieden daarvoor IaaS (Infrastructure as a Service) of PaaS (Platform as a Service) op basis waarvan een organisatie dan meer eigen ICT kan inrichten, inzetten en beheren. Deze deelmarkten zijn nog volop in beweging, waarschuwt onderzoeksbureau Gartner.
Voorbereiding is het halve werk
Daarnaast is de keuze voor public cloud niet zo zwart/wit als het lijkt. Modernisering van een eigen IT-omgeving naar cloudprincipes geeft nieuwe keuzemogelijkheden. Zoals het inrichten van een private cloud of het benutten van een tussenvorm: een hybrid cloud. Bovendien levert een cloud-ready eigen omgeving ook de mogelijkheid van een eventuele latere cloudoverstap; van private naar hybrid of public cloud én indien gewenst ook weer ‘terug’.
De keuze voor de exacte opstelling is afhankelijk van technische kunde, businessbehoefte plus de soorten data die door welke applicaties worden verwerkt. Bedrijven zijn namelijk gebonden aan bepaalde regels, richtlijnen en wetten voor hun verwerking van gegevens, zoals bijvoorbeeld financiële data en privacygevoelige informatie. De soort data bepaalt eigenlijk het beste type cloud. De opslag en verwerking van privacygevoelige informatie in clouds staat volop in de aandacht door de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Dat hoogste hof in de Europese Unie heeft de zogeheten Safe Harbour-overeenkomst tussen de EU en de VS verworpen.
Eigen cloud eerst?
Dit raakt veel bedrijven die clouddiensten aanbieden en organisaties die daar gebruik van maken. Voorheen was cloudgebruik een relatief eenvoudige overweging van technische of zakelijke aard. Nu is het een complexere keuze, die mede gemaakt moet worden op basis van nog in ontwikkeling zijnde nieuwe richtlijnen en een eventuele nieuwe trans-Atlantische overeenkomst. Organisaties die voluit voor public cloud zijn gegaan, moeten daar nu misschien deels op terugkomen.
De Europese uitspraak vormt dus een impuls voor private clouds, of juist voor anders afgestelde hybrid clouds. Daarnaast menen sommige experts dat dit ook een driver zijn voor Europese cloudaanbieders. In alle gevallen dient een cloudafnemer zijn eigen IT-omgeving wel geschikt te hebben ingericht om in te spelen op deze ontwikkelingen; zowel technisch en zakelijk als ook juridisch gedreven. Onderzoeksbureaus als IDC en Gartner zijn het er in ieder geval over eens dat cloud computing in al zijn vormen aan flinke groei doormaakt. Goede inrichting van bestaande IT kan uw organisatie laten meegaan in die groei.
HP Just Right IT
Hewlett Packard Enterprise is in staat complete converged oplossingen samen te stellen op basis van eigen computingsystemen, datastorage, netwerkoplossingen en managementsoftware – die geheel zijn gebaseerd op open standaarden. Het HPE Helion CloudSystem is de meest complete, geïntegreerde en open cloud-oplossing die momenteel verkrijgbaar is. CloudSystem biedt bedrijven en service providers een geëffend pad naar een geavanceerde hybrid cloud.