Studenten die een wo-opleiding informatica volgen zijn tevreden over de onderwijskwaliteit. Gemiddeld wordt de studie met een zeven plus beoordeeld. Dat schetst de Keuzegids Universiteiten 2016 van het Centrum voor Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) uit Leiden. Bovendien hebben ict’ers een redelijk goede positie op de arbeidsmarkt wanneer zij zijn afgestudeerd.
CHOI stelt jaarlijks de Keuzegids Universiteiten samen. Deze gids helpt aanstaande wo-bachelor-studenten bij het kiezen van een opleiding of instituut. Opleidingen en universiteiten worden op verschillende factoren beoordeeld, zoals uitval van eerstejaarsstudenten, studenten- en experts-oordelen en het aantal contacturen. De Keuzegids Universiteiten 2016 behandelt alleen de bacheloropleidingen. Voor de masters bestaat een aparte gids.
Informatica
Dit jaar beoordelen studenten hun informatica-opleiding met een 7,3. Gemiddeld heeft een student 17,4 contacturen per week en gaat 82 procent direct door het tweede studiejaar. Dit jaar is 8 procent van de ict-studenten een vrouw. Naast de onderwijskwaliteit is gekeken naar de arbeidsmarktperspectieven. Hieruit blijkt dat afgestudeerde ict’ers op wo-niveau een redelijk goede positie op de arbeidsmarkt hebben. Er is een baankans van 87 procent, die bij 61 procent aansluit op het wo-opleidingsniveau. Wat wel opvalt is dat slechts iets meer dan de helft (58 procent) zegt goed voorbereid te zijn op een baan.
De studie informatica wordt aan zes universiteiten aangeboden. Volgens CHOI zijn er geen zwakke informaticaopleidingen. Groningen krijgt de hoogste score (7,2), gevolgd door Nijmegen (6,6) en Den Haag (6,6). Zij bieden volgens de gids een uitstekende opleiding informatica. Nijmegen biedt de specialisatie cyber security, waarbij ook de juridische kant van beveiliging en privacy wordt behandeld. Ook het afstandsonderwijs van de OU scoort goed (6,8).
Gemiddeld een 7.3, Groningen de hoogste met een 7.2 gevolgd door gevolgd door Nijmegen (6,6) en Den Haag (6,6). Misschien zit het met de informatica opleidingen wel goed. Er klopt in ieder geval iets niet met de wiskunde hier!
Er is geen WO-instituut gevestigd in Den Haag. Bedoeld wordt (een locatie van) de Universiteit Leiden, neem ik aan.
Ik ben ook wel geïnteresseerd in een onderzoek naar de tevredenheid van werkgevers van ICT-afgestudeerden. Het valt met namelijk op dat de aansluiting van de opleiding op het werk op een aantal terreinen nog wel te wensen overlaat. Wij zoeken actief contact met instituten over dit onderwerp, verzorgen gastcolleges, maar het gat tussen opleiding en praktijk blijft nog groot.