De trend van next-gen datacenters brengt Lenovo en Nutanix tot een wereldwijde oem-samenwerking. De servermaker en de hyperconverged-leverancier brengen samen hyperconverged appliances uit. Dell/EMC speelt bij Nutanix echter ook een rol.
Hyperconverged systemen combineren industriestandaard servers (zoals die van Dell, Lenovo en HP) met storage wat dan middels virtualisatiesoftware tot een hecht geïntegreerd geheel wordt gesmeed. De daarmee gevormde it-infrastructuur is schaalbaar en kan clouddiensten aanbieden op web-scale. It-leveranciers zetten hier in toenemende mat op in, om ook middelgrote ondernemingen de vruchten van cloudtechnologie te laten plukken.
Dell/EMC, HP Enterprise, Oracle/Sun
‘We voerden al enige tijd gesprekken’, vertelt Nutanix-topman Greg Smith aan Computable. Hij spreekt daarmee tegen dat de onthulde samenwerking met Lenovo een snelle reactie is op Dell’s overname van EMC. ‘Dit is een bedachtzame, strategische samenwerking voor de revolutie in hoe datacenters worden gebouwd.’
Nutanix en Lenovo spreken van next-gen datacenters en benadrukken dat beide leveranciers – in tegenstelling tot veel concurrenten – geen legacy hebben op datacentergebied die tegenstrijdige belangen kan opleveren. ‘Wij hebben niets om te beschermen aan legacy-storage’, waarmee Gianluca Degliesposti, executive director Enterprise Business Group EMEA bij Lenovo, lijkt te hinten naar EMC.
Dell krijgt met de inlijving van EMC niet alleen storage in handen, maar ook virtualisatiesoftware van EMC’s zelfstandige dochter VMware. Daarnaast speelt ook het door EMC overgenomen ScaleIO een rol voor hyperconvergence, schrijft Channelworld op uit de mond van analist Jordan de Leon van onderzoeksbureau Canalys. Analisten zoals Christine Taylor van de Taneja Group verwachten dan ook dat Dell met een productlijn gaat komen voor het snelgroeiende marktsegment van hyperconverged infrastructuur.
Snelle marktontwikkelingen
Concurrent HP heeft daar al fors op in gezet en ook Oracle speelt mee dankzij de overname begin 2009 van server- en storagespeler Sun Microsystems. Het in datzelfde jaar opgerichte Nutanix heeft al een vergaande samenwerking met Dell lopen. Daarmee is begin vorige maand een deal van 28 miljoen dollar gesloten met de FBI voor 55.000 virtuele desktops (vdi).
De relatie met Dell betreft, net zoals nu bij de Lenovo-deal, een oem-overeenkomst waarbij de servermaker onder eigen merknaam de gecombineerde producten op de markt zet. Noch Nutanix-topman Smith, noch Lenovo-topman Degliesposti kunnen Computable vertellen of deze nieuwe oem-deal voor Nutanix een exclusief karakter heeft of krijgt.
De topmannen van beide bedrijven benadrukken wel dat de samenwerking een hoge mate van toewijding (commitment) heeft. ‘Dat zie je aan de mate van investering die we hierin doen’, aldus Smith. Concrete bedragen noemen Nutanix en Lenovo niet. Wel vertellen Smith en Degliesposti dat Nutanix een nieuw salessupportteam van meer dan honderd man opbouwt voor deze samenwerking. Lenovo op zijn beurt zet een dedicated salesteam op, waarvan de exacte grootte niet wordt onthuld.
Nieuwe serie appliances
Degliesposti legt uit dat er geen specifiek aantal is bepaald en dat de omvang afhankelijk is van specifieke landen en de daar te behalen groei. ‘Het gaat lineair mee met de ontwikkeling; , zegt de Italiaanse Lenovo-topman. Nutanix’ Smith uit wel de verwachting dat Lenovo’s inspanning qua mensen die van zijn bedrijf overstijgt. Hij voegt er nog aan toe dat het contact tussen de twee kersverse partners meer omvat dan puur en alleen weken aan verkennende gesprekken. Tijdens die periode is er ook al begonnen aan gezamenlijk developmentwerk.
Nutanix en Lenovo gaan namelijk niet simpelweg de software van eerstgenoemde leveren op servers van laatstgenoemde. De oem-samenwerking gaat een hele nieuwe lijn aan nieuwe modellen opleveren. Details over deze aankomende appliances volgen echter pas volgende maand. De twee bedrijven presenteren deze systemen op de Gartner-conferentie Data Center, Infrastructure & Operations Management die van 7 tot en met 9 december plaatsvindt in Las Vegas.
Smith bevestigt tegenover Computable dat wachten op informatie over de nieuwe appliances deels een slim communicatieplan is. ‘We willen niet dat er gelijk alleen maar aandacht is voor de details van de modellen.’ Daarnaast geeft hij aan dat er ook nog geen definitieve line-up is vastgelegd. ‘Dat kan nog veranderen.’ Lenovo’s Degliesposti voegt toe dat zijn bedrijf naast de hardware ook ‘snelle uitvoering’ (speed of execution) bijdraagt aan de samenwerking. ‘Daarmee kunnen we de marktevolutie volgen.’
Nieuwe en traditionele workloads
De twee topmannen stellen namelijk dat hyperconverged een brede beweging is die bedrijven in alle soorten en maten zal raken. Smith vertelt dat de perceptie bestaat dat hyperconverged alleen is weggelegd voor bepaalde enterprise-bedrijven, met bepaalde ‘nieuwsoortige’ toepassingen. ‘Maar de bulk van onze klanten runt Oracle, SAP, Microsoft Exchange. Hyperconverged is klaar voor de Fortune 1000. Het is klaar voor serieuze workloads’, prijst hij aan.