Ict-leverancier voor supply chain management AEB Nederland gaat samenwerken met specialist in douanerecht Customs Knowledge. Door de samenwerking met de juridisch specialist kan AEB sneller inspringen op wijzigingen in wet- en regelgeving die aanpassingen vergen in zijn software-suite voor supply chain management ASSIST4.
‘De douanewet- en regelgeving in binnen- en buitenland verandert doorlopend. Het gevolg is dat bedrijven die internationaal handel drijven voortdurend worstelen met de douaneafhandeling van import- en exportzendingen. Denk aan de beperkingen die door sancties van toepassing kunnen zijn, de bepaling van het land van oorsprong en de classificatie van goederen’, licht AEB toe. Het stelt dat bedrijven niet alleen veel fouten maken, maar ook kansen laten liggen om kosten te besparen of doorlooptijden te verkorten.
Thema’s waarop AEB Nederland en Customs Knowledge elkaar zeggen aan te vullen zijn bijvoorbeeld de classificatie van goederen, land van oorsprong en export control. Customs Knowledge dat gespecialiseerd is in het adviseren over de douanetechnische kant en het uitvoeren van jaarlijkse audits, staat zowel middelgrote bedrijven als multinationals bij op het gebied van classificatie van goederen, het bepalen van het land van oorsprong, douane-diensten, internationale handel en productveiligheid.
AEB levert het softwarepakket ASSIST4. Dat is een suite met oplossingen voor supply chain management, internationale handel en het automatiseren van douaneprocessen.
Directeur AEB Nederland, Richard Groenendijk: ‘De juiste classificatie is bepalend voor eventuele import- of exportbeperkingen en de hoogte van de invoerrechten. Met ASSIST4 kunnen onze klanten hun processen zodanig inrichten dat goederen sneller worden geclassificeerd en invoerrechten vooraf worden berekend. Customs Knowledge levert de kennis over de exacte classificatie, de bijbehorende jurisprudentie en biedt de mogelijkheid om up to date te blijven door het artikelstambestand constant te monitoren op juistheid en te toetsen aan de rechtspraak die consequenties kan hebben voor de classificatie van goederen.’
Directeur van Customs Knowledge Bart Boersma noemt als voorbeeld een product dat in China wordt vervaardigd uit louter Europese grondstoffen of onderdelen en vervolgens weer terug naar Nederland komt. ‘Is het dan nodig om invoerrechten te betalen over dit product? Dat zijn vraagstukken waarover wij kunnen adviseren en – als het nodig is – procederen.’