Nog eventjes, dan is het weer tijd voor het Tooling Event, de Infosecurity en de Storage Expo. Ook ik ben er dit jaar weer bij dus het is mij, evenals natuurlijk de oplettende Computable-lezer, niet ontgaan: het thema van de editie van dit jaar is ‘computing everywhere’.
Ik denk dat deze term goed samenvat waar het voor de moderne it-gebruiker (als consument of zakelijke eindgebruiker) om gaat: ik wil het hier en nu! Computing everywhere is, zakelijk bekeken, in mijn optiek geen opsomming van technologische ontwikkelingen, maar vooral een toetreding van een nieuwe generatie tot de arbeidsmarkt.
Uit de artikelen die op deze site over het onderwerp verschenen, bleek al dat computing everywhere niet als technologie of verzamelnaam voor meerdere technologieën te omschrijven valt. Het is meer een ontwikkeling in de markt en samenleving die nieuwe mogelijkheden met zich mee brengt en vooral een nieuwe manier van werken en denken betekent. Ik zou het daarom ook niet als ‘trend’ willen omschrijven, omdat het niet ineens dit jaar een vlucht neemt, en volgend jaar niet meer van belang is. Nee, dit is een gestage ontwikkeling, die zich de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker laat zien en dat de komende jaren nog veel meer gaat doen.
Dat heeft te maken met de nieuwe golf professionals die tot de markt toetreedt. Ik hoor je denken: dat is toch niets nieuws? Nee, maar de nieuwe professionals van vandaag de dag zijn (aangenomen dat ze tussen de twintig en dertig jaar oud zijn) geboren in het tijdvak 1985-1995. Nog steeds geen digital natives dus, althans de meerderheid niet. Er zullen er wat bij zijn, en volgend jaar zijn het er nog meer en zo gaat dat door totdat er alleen nog maar mensen de arbeidsmarkt betreden die met een computer in de huiskamer opgegroeid zijn en hun tienerjaren met een smartphone in de hand doorbrachten. Is dat enorm van invloed op hun skillset? Is de nieuwe generatie vanzelfsprekend handiger dan de voorgaande? Nee, niet per se, maar het verandert wel hun benadering. De nieuwe generatie vraagt om ‘computing everywhere’.
Digital Natives
Deze groep heeft namelijk een sterke wil als het op IT aankomt, en een sterk richtingsgevoel ook. En het is aan de voorgaande generatie om hen te faciliteren. Doe je dat niet, dan werkt hun zelfstandigheid tegen je als organisatie of erger nog, je loopt de nieuwe toetreders tot de arbeidsmarkt mis. Doe je het wel, dan is hun zelfstandigheid van toegevoegde waarde. De vraag is alleen: hoe gaan we er mee om? Wat moeten we doen om de eigenschappen van digital natives om te zetten in positieve eigenschappen en geen bedrijfsrisico te laten zijn? Het antwoord zit hem in het creëren van één omgeving, waarin zij weinig met tussenkomsten van IT te maken krijgen. Het valt mij op dat technologische innovaties nog te weinig gericht zijn op het in elkaar schuiven van verschillende technieken. Het blijft bij een ‘silo’-denken. Dit gebeurt op elke schaal: binnen organisaties is het bijvoorbeeld nog altijd zo dat beheer van mobility en klassiek IT-beheer mijlenver uit elkaar liggen. Maar ook producenten spelen hier een rol in. Veel meer dan nodig maken fabrikanten van smartphones en pc’s interactie tussen beide device-typen lastig.
Microsoft heeft dit issue begrepen en zet met Windows10 een eerste stap richting één enkele omgeving waarin het daadwerkelijk niet meer uitmaakt of je met één handzaam apparaatje of een klassiek bakbeest inlogt of een aanvraag doet: je krijgt waar je naar opzoek bent. De manier waarop dit geregeld wordt is van ondergeschikt belang, het gaat uiteindelijk om toegang en eenvoud. We zijn al lang in staat om de benodigde netwerkinfrastructuren neer te zetten en zo nodig af te nemen bij een specialist op dit gebied. Het wordt tijd dat we die mogelijkheid eens gaan benutten en ons voorbereiden op de digital natives die er aan komen. Laten we zorgen dat we de beleving van hun technologische werkomgeving soepel en naadloos op elkaar aan laten sluiten vóórdat zij massaal de werkvloer betreden. Met ons silo-denken kunnen we dan namelijk echt niet meer aankomen.