In Nederland is 11 procent van de bedrijven minimaal een keer getroffen door een DDoS-aanval. Mkb-bedrijven zijn hierbij het favoriete doelwit van cybercriminelen: 23 procent van deze bedrijven heeft te maken gehad met zo’n aanval. Dit blijkt uit het ‘Corporate IT Security Risks Survey’-rapport van Kaspersky Lab en B2B International.
Een DDoS-aanvallen zorgt gemiddeld voor enkele uren downtime. In 9 procent van de gevallen is de dienstverlening twee dagen tot een week stilgelegd. Bij 7 procent duurt een dergelijke aanval zelfs enkele weken of langer. Daarnaast heeft een kwart van de organisaties gevoelige gegevens verloren door een DDoS-aanval.
Kaspersky stelt dat mkb’s de meeste moeite hebben met de implementatie van maatregelen tegen DDoS-aanvallen. Dit komt vaak door een beperkt aantal middelen. Deze beveiligingsmethoden zijn vaak erg complex. Bovendien vinden bedrijven deze methoden vaak te duur om te implementeren. Toch is ongeveer de helft van mening dat DDoS-preventietechnologieën de investering waard zijn.
Financiële schade
Tot slot kan een DDoS-aanval leiden tot financiële schade. Uit eerder onderzoek van Kaspersky Lab blijkt dat DDoS het op drie na duurste type beveiligingsinbreuk bij het mkb is. Gemiddeld is het midden- en kleinbedrijf ruim veerigduizend euro kwijt aan herstelkosten. Dit is meer dan de kosten voor het herstellen van andere aanvalsvormen.
Grootbedrijven zijn nog grotere bedragen kwijt bij een externe storing of cyberspionage-aanval. Zij leggen gemiddeld 367.000 euro neer om een DDoS-aanval te herstellen, wat lager is dan de herstelkosten voor andere aanvalsvormen (gemiddeld 546.000 euro).
Martijn van Lom, general manager bij Kaspersky Lab Benelux: ‘Bedrijven moeten hun perceptie van een DDoS-aanval opnieuw evalueren. Het rapport toont duidelijk aan dat de schadelijke reikwijdte van dergelijke aanvallen veel verder gaat dan de tijdelijke uitvaltijd van een bedrijfswebsite. Bedrijven melden totale verstoring van hun activiteiten, en in sommige gevallen het verlies van vertrouwelijke data.’
De risico’s van DDOS zijn ook voor MKB snel en eenvoudig te verminderen, en daarmee impact sterk te verlagen. Ik verwijs jullie graag naar de vijf stappen hoe dat te doen.
https://www.linkedin.com/pulse/5-stappen-hoe-website-downtime-door-ddos-te-voorkomen-van-vuuren