Storageoplossingen zijn er in tal van soorten en maten en – kijkend naar de leveranciers – in nogal wat kleuren; van blauw, oranje en groen tot blauw-geel en oranje-groen. Er valt wat te kiezen: All-flash, software-defined-storage, hybride storage, converged en hyper-converged storage en cloud-storage. De ene oplossing is eenvoudig maar flexibel, terwijl de andere tal van functionaliteiten heeft, en met de juiste kennis volledig aanpasbaar is.
Waar let je op bij het maken van een keuze voor een storage oplossing? In ieder geval op de volgende vijf punten:
Hoe ziet de bestaande storage-infrastructuur eruit? Een keuzetraject begint bij het begin. En dat is de vraag naar de bestaande storage-infrastructuur en virtualisatie-omgeving. Is die bijvoorbeeld nog voldoende bij de tijd om nieuwe ontwikkelingen te ondersteunen? Het heeft immers weinig zin om een nieuwe, moderne storageomgeving te creëren die niet aansluit bij de bestaande (virtuele) omgeving en die niet voorbereid is op toekomstige ontwikkelingen en daardoor nooit optimaal zal functioneren.
Welke workloads moeten er ondersteund worden? Met andere woorden: hoe snel moet de storage zijn en waarom eigenlijk? Het is dus zaak om zaken als vereiste iops, bandbreedte en maximale latency goed in kaart te brengen. Er zijn uitstekende tools beschikbaar van onder andere Dell, Tegile en NetApp, waarmee je de bestaande situatie goed in kaart kunt brengen. De gegevens die je verzamelt, zijn een prima basis om een toekomstplan op te stellen.
Welke eisen heb je ten aanzien van rpo en rto? Hoe snel moet een omgeving weer in de lucht zijn na een calamiteit en in hoeverre is bepaald gegevensverlies toelaatbaar? Hoe korter de interval voor rpo (gegevensverlies) en hoe korter de rto (hersteltijd), hoe hoger de kosten. Het is dus slim om de eisen op deze gebieden gedetailleerd in kaart te brengen, zodat de meest kosteneffectieve oplossing uit de bus komt in het keuzetraject.
Welke strategische keuze maak je op het gebied van storage? De ene organisatie heeft meer baat bij een behoudende benadering die uitgaat van de aanwezige kennis en dus zorgt voor stabiliteit en overzicht, terwijl de andere organisatie juist sterk wil innoveren en daardoor andere keuzes zal maken. Bijvoorbeeld een all-flash omgeving, die de business sneller en beter kan ondersteunen, of een software-defined-storage-omgeving die kostenefficiënter is en meer flexibiliteit biedt.
Zoek een partner met de nodige kennis op het gebied van storage en storage-integratie. Zoals gezegd is er heel veel keus en iedere oplossing heeft zijn eigen voors en tegens. Daarnaast maak je keuzes voor de middellange termijn met stevige consequenties op het gebied van investeringen en beheer. Je kunt dus maar beter meteen de juiste keuzes maken. Een kennispartner kan daarbij helpen.