Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de vergankelijkheid van oude(re) versies van Android.
Android heeft niet alleen een fragmentatieprobleem, met vele verschillende toestellen elk met afwijkende specificaties, mogelijkheden én uiteenlopende Android-versies. Het mobiele besturingssysteem heeft door zijn open aard en gebrek aan een centraal, gebruikersvriendelijke updatemechanisme ook een securityprobleem. Google heeft weliswaar beterschap beloofd, samen met Android-partners als Samsung en LG.
Maar toch wachten Android-toestellen op patches, voor bijvoorbeeld diepgaande kwetsbaarheden als de Stagefright-bug. Een groot gat dat nog extra gaten met zich mee blijkt te brengen, die ook makkelijk te misbruiken zijn. Recente toptoestellen krijgen mondjesmaat updates voor dergelijke gaten. Oudere smartphones en zeker de goedkopere modellen moeten het in de praktijk zonder fixes doen. Apple haalt uit naar zijn concurrent door het Android-platform een giftig brouwsel van kwetsbaarheden te noemen. Veel oude Androids zijn door hun makers in de steek gelaten, vormen een blijvend securitygevaar en zijn voor de eindgebruikers dus eigenlijk wegwerpartikelen. Wat vind jij?
Als commerciële bedrijven Open-Source gebruiken in een “fire-and-forget” modes dan krijg je dit soort problemen, Open-Sores. De opbrengsten, in het geval van mobieltjes op Android, is de directe verkoop en niet in de support. Daar kunnen ze mooi wijzen naar Google en Oracle ( JAVA ) als de schuldigen. En dat is terecht want Google verdient nadien door de verkoop van Apps, data collectie en advertenties.
Een Open-Source initiatief zonder een actieve community van ( non-profit ) supporters werkt niet. Anders is het een source code voor eigen gebruik op eigen risico. En dat is dus niet op Android in het algemeen maar op elke branche die de device makers maken met eigen wijzigingen en closed-source modificaties.
Dit probleem bestaat al heel lang, en komt door het foute model van Android. Fabrikanten mogen vrij veel aanpassen, wat betekent dat een fix van Google er weken en vaak zelfs maanden over doet om een actuele premium telefoon of tablet te bereiken. Goedkope telefoons moeten het meestal helemaal zonder updates doen, en ook premium apparaten ouder dan 18 maanden krijgen geen updates meer.
Mensen die beveiliging serieus nemen, kiezen voor Apple of Microsoft in plaats van het (vooral voor cybercriminelen) open Android
@Frank Heikens,
Beveiliging serieus nemen en dan naar MicroSoft verwijzen, hoe serieus neem jij jezelf nu ?