Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over HP’s opsplitsing, de nieuwste opsplitsing, want de geschiedenis herhaalt zich.
HP bestaat per 1 november niet meer. Tenminste, niet het HP zoals we het nu kennen. De it-reus deelt zichzelf op in twee delen, waarbij de één (HP Enterprise) zich richt op de (groot)zakelijke markt en de ander (HP Inc.) zich richt op pc’s en printers. Hé, dat klinkt als een bekende opdeling van het grote it-concern. Ja, deze vorig jaar aangekondigde splitsing lijkt nogal op de – op de valreep afgeschoten – plannen van de vorige HP-ceo Leo Apotheker.
De opdeling doet echter niet alleen denken aan HP van enkele jaren terug, onder de directe voorganger van huidig HP-ceo Meg Whitman. HP heeft zichzelf langer geleden ook opgedeeld in twee zelfstandig verdergaande bedrijven. Daarbij is zelfs de oorsprong van het concern afgescheiden, zónder de oorspronkelijke bedrijfsnaam. De meetinstrumenten van HP gingen door onder de naam Agilent. Dit met behoorlijk succes voor de twee nieuwe bedrijfsentiteiten, waarvan er één nu dus opnieuw opgesplitst wordt. HP herhaalt zijn historie en hoopt op succes. Wat vind jij?
HP heeft begin deze eeuw weliswaar Agilent (de meet- en regelsystemen afdeling) afgesplitst, maar dat was een fractie van de gehele onderneming. Het grootste deel van de onderneming was echt ICT.
Nu wordt er van een ICT reus die ruim 100 miljard US dollar omzet er twee, een van ongeveer 60 en een van 40 miljard US dollar in de markt gezet. Aankondigingen van voorgaande CEO’s zijn niet relevant, als elke aankondiging of mededeling van een CEO waarde zou hebben, dan zijn we elke dag we bezig spoken na te jagen. We zullen zien welk onderdeel zich het beste gaat ontwikkelen.