Smartphone en tablet, een voek of een zegen voor beroepsmatig gebruik? Dit lezende kun je zien dat er 69 procent kans bestaat dat je ooit slachtoffer wordt van een hacker. Als je denkt dat bescherming tegen hacken net zo eenvoudig is als het veranderen van een paar wachtwoorden en installeren van anti-virus software, zit u er flink naast.
Gelukkig zal de infographic hiernaast je accuut in stelling brengen om actie te ondernemen. Ontdek hoe hackers toegang krijgen tot jouw gegevens, al de enge dingen die ze ermee kunnen doen, en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.
Kijk maar eens op de instelling van je telefoon: staat wireless aan? En gebruik je het nu ook? Met welk netwerk ben je verbonden? Mijn advies aan allen: Zet wireless uit en alleen dán aan wanneer je het echt gaat gebruiken. Let er dan op dat ujemet het juiste netwerk verbinding maakt en niet met je eigen thuisnetwerk terwijl je honderd kilometer of verder van huis bent. Indien mogelijk: maak gebruik van vpn-tunnelling naar je eigen omgeving zodat hackers het moeilijk krijgen om je te ‘pawnen’.
In de infographic zie je wat er mis kan gaan onderweg.
Een zeer belangrijk topic, maar je advies is wel erg kort, en de infographic is slecht te lezen.
Een genuanceerder advies zou ik bijvoorbeeld vinden: verbind nooit met open wifi netwerken, laat je telefoon niet automatisch verbinden, gebruik sterke wachtwoorden en nergens dezelfde, en gebruik 2-factor authenticatie indien mogelijk.
Het grote probleem zit naar mijn mening in het feit dat dit een stuk minder gebruikersgemak met zich meebrengt. Als een gemiddelde gebruiker moet kiezen tussen gemak of veiligheid, wint de eerste totdat het een keer misgaat.
Aan de IT industrie is het zaak om zo snel mogelijk meer veiligheid te bieden met behoud van gemak. Neem bijvoorbeeld de Apple vingerafdrukscanner, of Microsoft Hello. Goede ontwikkelingen!