De vakbonden FNV, CNV en Cliq voeren vandaag actie bij het hoofdkantoor van Spie Nederland in Breda tegen het dreigende ontslag van zestig medewerkers die de technisch dienstverlener eerder van KPN heeft overgenomen. Bij die overname hoorden rechten op een lopend sociaal plan en rechten uit de cao van KPN. Spie trekt zich volgens de bonden als werkgever niets aan van die rechten en heeft ontslag aangevraagd met een uiterst summiere vergoeding.
De vakbonden overhandigen vanochtend een lege doos en haar eigen ontslagaanzegging aan de directie van Spie Nederland, als symbool voor de situatie van zestig medewerkers die het bedrijf wil ontslaan. Daarnaast dienen zij bezwaar in bij het UWV tegen de voorgenomen ontslagen. FNV-bestuurder Bart Plaatje: ‘De directie heeft de bonden duidelijk gemaakt dat ze met minder personeel nog hogere winsten wil voor hun aandeelhouders. Er is dus geen economische noodzaak voor ontslag. Dat ze hele gezinnen de afgrond in duwen, doet ze weinig tot niets. Er is hier sprake van echte financiers en niet van ondernemers die bijdragen aan onze maatschappij.’
Het winstgevende en beursgenoteerde Spie is een grote Europese technisch dienstverlener op het gebied van elektriciteit, mechanica, HVAC, energie en communicatiesystemen. De groep werknemers voor wie Spie een ontslagaanvraag heeft ingediend, zijn overgenomen door projecten die het bedrijf overkocht van KPN. Bij die overname hoorden rechten op een lopend sociaal plan en rechten uit de cao van KPN. Spie trekt zich als werkgever niets aan van die rechten en heeft ontslag aangevraagd met een uiterst summiere vergoeding. Ook zijn er volgens de bonden fouten gemaakt in het zogeheten afspiegelingsbeginsel en is het juridisch aantoonbaar dat de KPN-rechten nog voor de huidige groep gelden.
Noodzaak van schrappen
Computable berichtte eerder al over de ontslagronde. In het artikel ‘Spie zet ex-KPN-medewerkers op straat‘ gaf een woordvoerster van het bedrijf aan dat het ontslag te maken had met tegenvallende resultaten van het werkveld waartoe de ex-KPN’ers behoren. ‘Op het moment dat er een deel van een werkgebied wegvalt is het in sommige gevallen noodzakelijk om een aantal arbeidsplaatsen te schrappen’, aldus de zegsvrouw. Zij wees er ook op dat de ontslagronde is afgestemd met de ondernemingsraad van Spie.
De komende tijd zal Spie hinder ondervinden van de nodige acties. Naast het juridische traject zullen de leden door heel het land acties gaan opzetten tot dat Spie alle ontslagaanvragen intrekt en werkgaranties af gaat geven voor zijn vakmensen. Tevens willen de vakbondsleden een garantie dat Spie niet gaat proberen om eigen mensen te vervangen door goedkopere buitenlandse uitzendkrachten.
Spie heeft een miskoop gedaan. Ze hadden verwacht meer werk vanuit KPN te krijgen maar dit blijkt anders te zijn. Dat is een normaal ondernemersrisico en dan ga je op zoek naar andere oplossingen, maar niet over de ruggen van de werknemers heen. De afspraken dienen te worden gerespecteerd, ik verwacht dat Spie een behoorlijke tik op de neus gaat krijgen van de rechter. Bij de overgang vanuit KPN zijn een aantal zaken onverbiddelijk vastgelegd en overeengekomen, daar komen ze nu echt niet onder uit.