Ict-vaktitel Computable gaat een samenwerking aan met de Haagse Hogeschool. De hogeschool zoekt opdrachtgevers met een digitaal product, die door de studenten van de minor 'usability' kan worden getest op de bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Computable gaat deze opdrachtgevers werven en bemiddelt hierbij tussen het onderwijs en het werkveld.
In de komende drie maanden (november tot en met februari) volgen zestig studenten de usability-minor aan de Haagse Hogeschool. In groepen van vier studenten worden verschillende vormen van usability onderzoek uitgevoerd, waaronder doelgroeponderzoek, expert reviews en usability tests. Hierbij toetsen studenten de gebruiksvriendelijkheid van verschillende producten, zoals een applicatie, website en/of ander digitaal product.
‘We zijn al enige tijd met de Haagse Hogeschool in gesprek’, zegt Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman. ‘Dit is onze eerste samenwerking. Het doet mij deugd dat wij als ict-vaktitel kunnen bemiddelen tussen het onderwijs en het werkveld. Ik hoop dat we onze lezers en de organisaties die zich met Computable verbonden voelen, kunnen enthousiasmeren om goede en serieuze tests bij ons in te dienen waar de studenten van de Haagse Hogeschool mee aan de slag kunnen gaan.’
Onderzoek
Computable gaat opdrachtgevers voor de Haagse Hogeschool werven. Zowel eindgebruikersorganisaties als ict-bedrijven kunnen opdrachtgever worden. De studenten kunnen de volgende usability-onderzoeken uitvoeren:
- Doelgroeponderzoek: De studenten voeren een uitgebreid onderzoek uit naar de doelgroep van het product. Door inzicht te krijgen in de doelgroep is het mogelijk om een product optimaal te laten aansluiten bij de gebruikers. Het resultaat is een of meerdere persona’s (een archetype van een gebruiker). Deze persona’s kunnen tijdens het gehele ontwerpproces worden ingezet om zo tot een gebruiksvriendelijk product te komen.
- Expert review: Aan de hand van richtlijnen en de expertise van de studenten op het gebied van Usability wordt het product geëvalueerd. Het resultaat is een adviesrapport met daarin de bevindingen en aanbeveling om tot een gebruiksvriendelijk product te komen.
- Usability test: De studenten voeren aan de hand van een opgesteld testplan een usability test uit met de gebruiker van het product. Het resultaat is een testrapport met daarin de bevindingen en aanbevelingen om tot een gebruiksvriendelijk product te komen dat aansluit bij de behoefte van de doelgroep.
Deelname is voor opdrachtgevers gratis. Hulsman: ‘De deelnemende organisaties krijgen, indien mogelijk, bij de expert review en de usability test een klikbaar prototype opgeleverd van het verbetervoorstel van het product. Bij de aanmelding kan de opdrachtgever een voorkeur geven voor welk type onderzoek de studenten moeten uitvoeren op het product. De Haagse Hogeschool bekijkt bij elke aanmelding of dit het juiste type onderzoek is voor het product en/of het product in aanmerking komt voor onderzoek.’
Aanmelden?
Heeft u een product wat de komende maanden door studenten getest kan worden op de bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid? Meldt u aan door onderstaande gegevens te mailen naar lezers@computable.nl.
- Naam bedrijf
- Naam opdrachtgever/contactpersoon
- Contactgegevens opdrachtgever/contactpersoon (Minimaal één e-mailadres)
- In welke vorm en frequentie kunnen de studenten contact opnemen met de opdrachtgever/contactpersoon (Bijvoorbeeld per email aan begin en eind van de opdracht)
- Korte omschrijving product
- Wie is de doelgroep van het product
- Dient het gehele product/doelgroep of een specifiek gedeelte van het product/doelgroep onderzocht te worden?
- Is er al een specifieke vraag met betrekking tot de usability van het product
- Is er een testaccount/test inlog gegevens aanwezig (zodat bijvoorbeeld de inlog functie getest kan worden)?
- Naar welk onderzoek gaat de voorkeur uit: Doelgroeponderzoek/Expert review/Usability test
Mooi initiatief, hier geloof ik wel in.
Prachtig initiatief. Ik hoop dat voldoende bedrijven zich aanmelden.
Heeft iemand wel een “usability-test” met de nieuwe site van computable gedaan?
Toch leuk dat de tekst die in het midden schijnt te moeten doorloopt onder de rechter kolom,
dan is het tenminste niet meer te lezen. Heeft echt niemand dit getest??????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
en deze lege regels om een button in beeld te krijgen…