Het Gerechtshof in Den Haag heeft het hoger beroep afgewezen dat KPN, samen met Motorola en Koning & Hartman, had aangespannen tegen drie gunningen in het kader van de vernieuwing van C2000. Hiervoor liep een aanbesteding met vier percelen; drie ervan werden gewonnen door respectievelijk Hytera, 2Way en Eurofunk; het vierde perceel werd niet gegund. Het KPN-consortium vond onder meer dat de opgegeven referenties van Hytera en Eurofunk niet inde haak waren.
Het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten in Nederland C2000 wordt de komende jaren vernieuwd. Het ministerie van Veiligheid & Justitie (V&J) besloot na een aanbesteding eerder te kiezen voor het Duitse onderdeel Hytera Mobilfunk van het Chinese Hitera (voor het spraaknetwerk tussen meldkamers en hulpverleners: T2000), 2Way uit Zeewolde (het pagingnetwerk voor de alarmering : P2000) en het Oostenrijkse Eurofunk Kappacher (de radiobediening voor de meldkamer). Het consortium KPN, Motorola en Koning & Hartman deed mee aan alle percelen maar verloor. Het vierde perceel (de integratie hardware en software) werd niet gegund.
Nieuwe leveranciers
Met deze gunningen komt de levering van het gesloten landelijk-bedrijfskritisch systeem in handen van drie nieuwe leveranciers, schreef toenmalig minister Opstelten van V&J aan de Tweede Kamer afgelopen maart. KPN cum suis legde zich echter niet neer bij deze beslissing en stapte naar de rechter. Het consortium kon niet geloven dat partijen Hytera en Eurofunk in staat zijn om de vernieuwingsopdrachten uit te voeren en vroeg de referenties op. In de aanbesteding stond namelijk de eis dat per perceel de deelnemers konden volstaan met één referentieproject (‘indien door middel van dat ene referentieproject wordt aangetoond dat aan alle voornoemde criteria is voldaan’) of meerdere praktijkvoorbeelden (‘het alternatief is dat deelnemer meerdere referentieprojecten indient, waarbij wordt aangetoond dat aan alle criteria is voldaan’).
Het ministerie van V&J wilde de referenties niet openbaar maken; de voorzieningenrechter oordeelde bovendien dat KPN met de zijnen te laat was met zijn bezwaren. Daartegen ging het consortium in hoger beroep. Het hof oordeelt nu dat de bezwaren die KPN en zijn partners hebben tegen de inhoudelijke kwaliteit van de referenties, gelet op de gestelde criteria, van Hytera onvoldoende hard zijn gemaakt. Uit de uitspraak blijkt dat Hytera als referenties in zijn offerte opdrachten in Peru, Macedonië, België en Maleisië heeft opgevoerd. Ditzelfde oordeel heeft het hof over de bezwaren die KPN c.s. aanvoerde tegen de referenties van Eurofunk (Oostenrijk, Hessen, Sleeswijk-Holstein en Beieren).
Aan de slag
Verder protesteerde het KPN-consortium tegen de gunning aan 2Way. Het consortium werd uitgesloten omdat het niet aan een eis uit het dekkingsplan zou hebben voldaan. KPN wilde dat de gunning aan 2Way werd ingetrokken en het ministerie tot een herbeoordeling zou overgaan. Het hof oordeelde, net als de voorzieningenrechter eerder in het kort geding, dat het ministerie in zijn gelijk staat. KPN en de zijnen eisten overigens ook nog een schadevergoeding vanwege het afblazen van de gunning van het vierde perceel, maar ook die eis wees het hof af. KPN heeft inmiddels laten weten dat het niet naar de Hoge Raad stapt.
Nu de bezwaren van KPN, Motorola en Koning & Hartman door het Gerechtshof in Den Haag zijn aangewezen kunnen Hytera, 2Way en Eurofunk aan de slag. In het eerste kwartaal van 2017 zou volgens de huidige planning het vernieuwde systeem werkend opgeleverd.
Geld of kwaliteit?
In de uitspraak staat overigens de aanbesteding voor de C2000-vernieuwing plaatsvond via de procedure van de concurrentiegerichte dialoog met als gunningscriterium ‘de economisch meest voordelige inschrijving’. Dat lijkt in contrast te staan met wat ex-minister Opstelten schreef in zijn Kamerbrief. Daarin stelde hij dat gekeken is naar vooraf gestelde prijs- en kwaliteitscriteria. ‘Een team van experts is bij de aanbesteding en beoordeling betrokken. Het gaat om onder meer technisch specialisten van de beheerder Meldkamer Diensten Centrum en gebruikers vanuit politie, defensie, brandweer en ambulancezorg’.
Hij schreef ook dat er in de aanbesteding er aandacht was voor belangrijke ‘verbeterpunten’. Hieronder vallen extra capaciteit bij rampen en grootschalige evenementen, verbeterde dekking buitenshuis en de mogelijkheid tot encryptie van alarmering. Uit de winnende aanbiedingen blijkt bovendien dat de investeringskosten zich zullen terugverdienen door structureel lagere exploitatielasten, aldus de oud-bewindsman.
Zonde, had dit soort belangrijke diensten graag bij een Nederlands consortium zien vallen. Beetje trots op onze Nederlandse bedrijven kan geen kwaad. KPN heeft volgens mij een uitstekende staat van dienst op deze service.
Toch jammer voor een oud NL bedrijf van wereldfaam..
Juist deze Kritische dienstverlening (T2000) overlaten aan een niet-Europees bedrijf lijkt mij niet in lijn met de regels voor staatsveiligheid.
Ergens is het vreemd dat men de expertise van Koning en Hartman met C2000, die in vele jaren is opgebouwd, zo over boord gooit.
Opnieuw vrees ik dat Opstelten bewijst dat hij als minister niet tot de highlights behoorde.