Ict-dienstverlener Ordina heeft de winnaars bekendgemaakt van zijn Innovation Challenge. Die wedstrijd voor start-ups is gewonnen door M-Brace en Building Intelligence. M-Brace is een robotische armbrace die thuisrevalidatie mogelijk maakt doordat begeleiding van het herstel op afstand gemonitord wordt. Winnaar van de publieksprijs, Building Intelligence, is een soort Google Analytics voor gebouwenbeheer. Met behulp van positiedata moeten ruimtes beter worden benut.
Ordina stelt voor beide ideeën een ontwikkelbudget beschikbaar van 35.000 euro. Ook kunnen de start-ups gebruikmaken van het klantennetwerk van de dienstverlener en worden ze een jaar lang begeleid om hun idee uit te werken. De Ordina Innovation Challenge is onderdeel van de jaarlijkse Ordina Open Innovatiedag, een programma met sprekers en demo’s over de toepassingen van nieuwe ict-ontwikkelingen in de markt.
M-Brace is ontwikkeld door TU Delft spin-off Adjuro Motion. De robotische brace is een hulpmiddel voor de revalidatie van mensen die een beroerte hebben gehad en hun armfuntie moeten trainen. De speciale band maakt het mogelijk om grotendeels thuis te revalideren terwijl via monitoring op afstand door een arts dezelfde gespecialiseerde zorg kan worden geleverd als in een specialistisch revalidatiecentrum. Om optimaal te revalideren na een beroerte zijn de eerste zes maanden cruciaal. Volgens de makers kan door zorg op afstand op behandelkosten worden bespaard.
Building Intelligence is een idee van start-up Lone Rooftop, een groep van drie voormalige medewerkers van social media-platform Hyves. Zij hebben naar eigen zeggen een soort Google Analytics voor gebouwenbeheer ontwikkeld. ‘Met het idee kan leegstand worden aangepakt en het beheer van ruimten duurzamer, efficiënter en klantvriendelijker worden ingericht’, aldus mede-oprichter Marcel Lammers. Met de achterliggende position intelligence engine (pie) wordt positiedata van persoonlijke devices van medewerkers, sensoren en Wi-Fi-netwerken verzameld en een overzicht gemaakt van het gebruik van een gebouw. De Universiteit van Wageningen test de toepassing bijvoorbeeld voor het plannen van collegezalen. Ook ABN, dat veel gebouwen heeft, zou geïnteresseerd zijn in toepassingen van Building Intelligence.
Open Innovatiedag
De start-up-competitie is onderdeel van de jaarlijkse Ordina Open Innovatiedag die 14 oktober 2015 op het Ordina-hoofdkantoor in Nieuwegein werd gehouden. Van de veertig inschrijvingen namen uiteindelijk zes teams uit Nederland en België deel aan de finale.
De challenge is twee jaar geleden door de dienstverlener gestart als een jaarlijkse wedstrijd voor innovatieve ideeën met maatschappelijke impact in de Benelux. Ordina: ‘Als onderdeel van de competitie bieden we de innovators een podium voor hun idee en stellen onze kennis en netwerk beschikbaar om de toepassing te realiseren.’ Samen met de dienstverlener werken de twee winnaars gedurende een jaar verder aan het idee.
Vernieuwen of verdwijnen
De Ordina Open Innovatiedag stond verder in het teken van het thema ‘Vernieuwen of verdwijnen’. Tijdens de middag spraken onder andere Rabobank-cio Rene Steenvoorden, strategisch ict-adviseur Danny Mekic en managementboekenschrijver en spreker Menno Lanting over de noodzaak om te veranderen en het tempo waarin innovaties plaatsvinden en de gevestigde orde overhoop kunnen halen.
Ordina gaf bezoekers ook een kijkje in lopende innovatieve projecten en het aanbod van nieuwe diensten waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen data en ict. De start-up-prijzen werden uitgereikt door Ordina-cfo Jolanda Poots-Bijlen ceo Stépan Breedveld.