Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de zonnige bedrijfstoekomst van Windows 10.
Windows 10 krijgt deze herfst een reeks aanvullingen, specifiek bedoeld voor zakelijk gebruik. De oorspronkelijke planning was om deze non-patch update (genaamd Threshold 2) in oktober uit te brengen, maar dat lijkt november te worden. Toch voorspellen analisten al enige tijd dat Windows 10 de bedrijfsstandaard wordt, voor pc’s. Dit niet alleen vanwege zakelijke desinteresse in het bekritiseerde Windows 8.
‘Bedrijven kijken gretig naar het inzetten van Windows 10 als de volgende stap om productiviteit te verhogen’, stelt IDC. De desktop-pc blijft namelijk een belangrijke productiviteitstool voor zakelijke gebruikers, oordeelt het onderzoeksbureau. In de komende twaalf maanden zou er een flinke migratiegolf naar Windows 10 komen, voorspelt IDC. Die overstap kan dan aanvankelijk zonder de aanschaf van nieuwe hardware. Vlak voordat Windows 10 uitkwam, voorspelde IDC-concurrent Forrester al dat Windows 10 de ‘corporate standard’ wordt. Wat vind jij?
Windows 10 wordt agressiever gepusht dan ooit, en natuurlijk is het aantrekkelijk dat het OS zichzelf steeds update. In theorie wordt het de laatste Windows versie die je nodig hebt.
Mijn persoonlijke ervaring met Windows 10 is niet zo goed, dit waren wel upgrades vanuit Windows 7 en Windows 8 en misschien heb ik gewoon pech. Veel crashes (blue screens), index lijkt op 1 machine niet goed te gaan zodat Apps heel traag gevonden worden. Veel instellingen zijn echt lastig te vinden en veel applicaties crashen nu ook vaker. Ook wat randapparaten zoals een scanner raakt ie steeds kwijt waardoor ik opnieuw moet opstarten om verder te kunnen gaan. Daarnaast moet ik iedere week verplicht de computer opnieuw opstarten voor updates.
Ik ben geen enterprise, maar als ik op kleine schaal tegen dingen aanloop zal dit wellicht op grote schaal ook spelen.
Zo geloof ik best dat Windows 10 inderdaad corporate standard wordt, maar vooral ook door gebrek aan goede alternatieven en of het de corporates gaat helpen vraag ik me af….
Henri met alle respect, alternatieven zijn er echt zat, zeker nu heel veel spul in de cloud zit.
Het is idd de behoorlijk opdringerige marketing waar Microsoft de wedstrijd mee probeert te winnen.
Zelf heb ik pas een dualboot W10/Android tablet aangeschaft (twee besturings systemen die mij totaal niet liggen)
W10 ziet er mooi uit en wellicht is er na een gewennings periode best prettig (op een tablet) mee te werken.
Maar voor ik de boel werkend had was ik echt een paar uur verder.
En als je dan als novice gebruiker ook nog eens de ‘gestapo’ opties wil uitzetten (waarvoor je waarom toch in de registry een aanpassing moet maken) is er ook weer heel wat water door de Maas gelopen.
Verder is W10 soms niet erg responsief (wat toch juist een van de verbeterpunten van W8/W10 had moeten zijn)
Hoe dan ook… mischien niet representatief werk ik in een omgeving waar diverse besturings systemen en omgevingen probleemloos samenwerken.
W10 ben ik echter nog niet tegengekomen.
Zo… d’r worden al weer heel wat grote claims gemaakt:
“Bedrijven kijken gretig naar het inzetten van Windows 10 …”
“…als de volgende stap om productiviteit te verhogen.”
En zelfs dat het de corporate standard wordt.
Dat bedrijven gretig uitkijken naar het inzetten van een volgende OS versie, om de productiviteit te verhogen zonder dat ze de kans hebben gehad om te zien of die verhoging inderdaad wordt bereikt vind ik vreemd. Of zelfs verdacht.
Zien ze de nieuwe versie als een vlucht naar voren? Onder het motto “slechter dan dit kán gewoon niet!” Of draaien ze nu een veel oudere (niet meer gesupporte versie) van het OS?
Zijn de machines afgeschreven en echt aan vervanging toe, maar wilden ze niet aan Windows 2008 (ah… eindelijk… kunnen we nieuwe machines aanschaffen met een recente versie die ondersteund is, dan zijn we eens van de i486’s af). Tja als de architectuur van de oude machines dusdanig bejaard is dat een nieuwe PC 3x zo snel is, dan haal je met Windows 10 allicht een verhoging van productiviteit. En hoe meet je die productiviteit? Sneller opstarten van applicaties? Nieuwere versies van applicaties van MS Office producten hebben in het verleden ook niet altijd geleid tot productiviteit verhoging nadat ze waren gestart (herinnert iedereen zijn/haar reactie nog toen die ribbon werd geïntroduceerd?).
Het lijkt me een slecht beleid om zonder bewijsbare resultaten te zeggen dat de productiviteit wordt verhoogd met _alleen_ de introductie van een nieuw OS. En het is een slecht stukje onderzoek dat niet duidelijk maakt waar de productiviteitverhoging eigenlijk uit bestaat en wat de oorzaak is van deze verhoging.
Zoals eerder vastgesteld lijkt me dit inderdaad een stuk marketing van Microsoft en valt het voor mij persoonlijk nog onder het hoofdstukje “Wij van WC eend….”.
Windows 10 hebben wij ook onderzocht in de zakelijke markt en wij organiseren op 29 oktober hiervoor een user group: http://lp.loginconsultants.com/win10_round_table/
Tijdens deze ochtend gaan wij in op de reacties over Windows 10 tot op heden en sparren wij hoe Windows 10 in de desktop strategie past. Vele komen overeen met wat hierboven wordt vermeld.
Wat zou er precies ‘productiviteitsverhogend’ zijn in Windows 10?
Het meeleveren van Candy Crush, XBox, Groove Music, Sport en andere adware zal daarin niet worden meegeteld. Toch?
Het verplaatsen van instellingen van de ene naar de andere dialoogbox om de bediening vingervriendelijk te maken is geen winst voor desktop-gebruik.
Blijft over de multi-desktop ondersteuning met Windows+Tab-toets. Die is wel gaaf ja. Maar de meeste (zakelijke) gebruikers zullen deze optie wel nooit gaan gebruiken, zelfs niet eens weten te vinden.