Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over websites afsluiten voor de eigen werknemers. Mobile-only!
De NOS heeft begin deze week zijn eigen werknemers een dag lang afgesloten van de eigen website. Natuurlijk, zo’n blokkade valt makkelijk te omzeilen. Welke moderne medewerker heeft nu geen eigen mobiele internetverbinding op zak? Laat staan nog de telewerkende werknemer. Maar het doel is niet een totaal verbod; het gaat om de mobile-only (of eventueel mobile-first) mindset. Omdenken dus. De NOS volgt hierin het voorbeeld van The New York Times die dit voor de zomer al deed – en toen krachtig, maar liefst een week lang.
Beide mediabedrijven volgen echter met ruime vertraging het voorbeeld van Facebook. ‘s Werelds grootste sociale netwerk heeft begin 2013 al een blokkade ingesteld voor zijn eigen developers. De makers moesten het een week lang doen met alleen de mobile apps. Facebook haalt tegenwoordig 72 procent van zijn omzet uit mobile ads, wat neerkomt op bijna tien miljard dollar. Een tijdje mobile-only, dat zouden meer organisaties moeten doen. Wat vind jij?
Zoals al eerder geschreven, het hangt heel erg af van wat je moet doen op je device. Mobiele devices zoals tablets of telefoons zijn handig voor korte berichtjes en artikelen, maar als je dagelijks uren achter een dubbel beeldscherm en full size toetsenbord zit, dan is zo’n klein schermpje niet werkbaar.
Als je zo rigoureus ingrijpt betekent dat je organisatie blijkbaar niet in staat is om op een normale manier ontwikkeling voor het mobiele platform te realiseren. Oftewel symptoombestrijding.
Klaarblijkelijk begrijpt men bij de nos het principe van responsive design niet, namelijk dar de site op ieder apparaat werkt en bedienbaar is. “Mobile first” is al weer achterhaald.
Voor gebruikers zou dit een onzinnige aktie zijn, je sluit een hoop mensen uit die ofwel geen smartphone hebben ofwel daar niet mee kunnen/willen omgaan.
Begrijp ik nu dat de medewerkers van de NOS de hele dag op de mobiel zaten te koekeloeren? Of werd er ook nog gewerkt? Eens met Jan, voor de website van de NOS heeft het nog niet geholpen. Het is nog lastig om de informatie en functionaliteit op zo een klein apparaat te presenteren. Wat dat betreft heeft de smartphone niet zoveel met productiviteit te maken maar wel met vermaak. Ik weet er alles van, de verslavende informatie overkill waaraan wij lijden. En dan is het ook nog digitale strompeltechniek van de meest sneue soort. Tenminste, op de Microsoft Lumia die heb ik, hoe vaak het wel niet gebeurt dat het apparaat een eigen willetje heeft of spontaan iets gaat doen wat ik niet wil. Voordat je het weet swipe of tap je de ellende in.
En hoe zou het zitten met de mobile only dag bij computable? Ik zou toch zeggen houden zo. Waar ik wel voor ben is het een dag in het jaar vogelvrij verklaren van de mobiele telefoon. Trek het apparaat uit iemand zijn handen en trap hem kapot. Opgeruimd staat netjes. We zullen verlost zijn.
Maar dat is eigenlijk niet waarom ik hier reageer. De Computable gemeenschap heeft een grote verandering ondergaan. De onbetwiste koploper van het sterretjes klassement, Ewout Dekkinga, lijkt verdwenen. Dat vind ik heel erg jammer en ik wil Ewout in ieder geval bedanken voor alle vermakelijke bijdragen. Bot, beledigend, soms onbegrijpelijk maar ook heel grappig en vlijmscherp. Ik zie het gebeuren, eerst met die cijfertje en die sterretjes, in ene hele rigoureuze verschuivingen in de rangschikking zonder een duidelijke aanleiding. Ewout Dekking wordt, Ewout D. dan wordt het Ewoud D en nu is het nog maar E.D. Ewout gewist (laat zich wissen?) uit de historie van de Computable. Jammer, en het maakt weemoedig.
Ik hoop wel dat Felix blijft!
@Louis
mee eens, dat sterretjes-systeem is een ramp, het is makkelijk manipuleerbaar. Wie momenteel manipuleert kon ik niet ontdekken.
Ondanks alles is het zonde als Ewout niet meer zijn kommentaren geeft, wat Felix betreft vindt ik het vreemd dat hier iemand zonder profiel kan reageren, dat zou hier toch verplicht moeten zijn.
@Sander, schaf die sterretjes af, voor de artikelen is dat ook al gedaan er daagt dus iets.
@Jan Dat laatste begrijp ik ook wel. Er zijn bijdragen (advertorials) van bedrijven, instellingen of misschien vaste schrijvers en als je dan het risico loopt een sterren strontkar over je heen te krijgen dan is dat geen aanmoediging om een bijdrage in te sturen. Eens met je, helemaal maar afschaffen.
Volgens mij moet je bij een bijdrage zonder profiel wel je email adres achterlaten. Gaat misschien meer om, kan je anoniem of moet je onder je eigen naam bijdragen leveren? Ik mag niks zeggen, er zijn voldoende plekken (tot faceboek aan toe, maar de mensen weten wie ik ben) waar ik niet onder eigen naam bijdragen neerpoot. En eerlijk is eerlijk, dat is toch anders. Het vraagt ook om zelfbeheersing en reageren met verstand. Verschuilen achter een nick is anders voordat je het weet komt de dolle ik in je boven. Dat blijkt ook wel als je zo eens rondkijkt op internet, het zit vol met internet psychopaten.
Jan, Computable is met veranderingen bezig, we hebben nog even geduld nodig.
Wat betreft de sterren: De ranking is inderdaad niet representatief voor de kwaliteit, de volgorde zegt dus niet veel, enne even een disclaimer: It wasn’t me.
@ All,
Ewout was vlijmscherp en soms ook wel iets te direct. Maar dit bracht wel reuring. Het is daarom ook erg jammer dat hij de laatste maanden moedwillig naar beneden werd geklikt. En dit was natuurlijk niet het werk van maar 1 persoon. Het leek er wel op dat de gehele community tegen hem was.
Ik kan uit ervaring spreken dat zo’n sterrenslag over je heen krijgen niet leuk is en de lol er dan snel vanaf is. Ik hoop dat Computable dit dan ook snel zal aanpassen en dat het inzichtelijk wordt wie er je beoordeeld heeft. En anders gewoon helemaal afschaffen. Scheelt gelijk weer veel discussie en frustratie.
Jan niet dat iemand er wat mee te maken heeft maar ik reageer ook zonder profiel, de redactie weet ook waarom.
QUOTE:wat Felix betreft vindt ik
Is het in deze relevant wat iemand vind over een ander ?
Ook hier geld toch dat computable het beleid bepaald !
Voor de goede orde ik lees jou reacties altijd, en met plezier !
@Ruud
afschaffen, het heeft namelijk niet veel goeds gebracht.
Kunnen we weer op vakgebied de discussie voeren, met argumenten.