Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over websites afsluiten voor de eigen werknemers. Mobile-only!
De NOS heeft begin deze week zijn eigen werknemers een dag lang afgesloten van de eigen website. Natuurlijk, zo’n blokkade valt makkelijk te omzeilen. Welke moderne medewerker heeft nu geen eigen mobiele internetverbinding op zak? Laat staan nog de telewerkende werknemer. Maar het doel is niet een totaal verbod; het gaat om de mobile-only (of eventueel mobile-first) mindset. Omdenken dus. De NOS volgt hierin het voorbeeld van The New York Times die dit voor de zomer al deed – en toen krachtig, maar liefst een week lang.
Beide mediabedrijven volgen echter met ruime vertraging het voorbeeld van Facebook. ‘s Werelds grootste sociale netwerk heeft begin 2013 al een blokkade ingesteld voor zijn eigen developers. De makers moesten het een week lang doen met alleen de mobile apps. Facebook haalt tegenwoordig 72 procent van zijn omzet uit mobile ads, wat neerkomt op bijna tien miljard dollar. Een tijdje mobile-only, dat zouden meer organisaties moeten doen. Wat vind jij?
Ach ja, Reza en zijn ‘respect’ zijn altijd de moeite waard om te reageren: “Jammer, dat hij weg is maar ik betreur het niet….”
Even typisch als constatering dat de hele community tegen me is terwijl redactie het maar over twee onbekende accounts heeft die een verdacht patroon laten zien. En grote kans dat deze toevallig tot Reza en Pa(scal) Va Ke behoren die beide toegeven dat ze een ‘correctietik’ uit wilden delen. Dat ze ook de gelegenheid te baat hebben genomen om zich zelf wat omhoog te werken laat zien dat de redactie alleen de kleur van de sterren aan hoeft te passen, bruin lijkt me wel een gepaste kleur.
“I refuse to join any club that would have me as a member” – Groucho Marx.
Ik heb me nooit druk gemaakt om stickers, die lessen mijn dorst niet en als respect het onderwerp is dan wordt het tijd dat de redactie de keuzen van expert gaat respecteren. Computable lijkt haar experts tenslotte alleen maar lastig te vinden en dus doe ik een beetje lastig terug door me op artikel 36 WBP te beroepen.
Vergeet hele sterrenstelsel en zorg ervoor dat opt-out in het CMS komt want de rechtvaardiging van archiveren gaat niet boven het recht op privacy. Gezien het feit dat ik onder pseudo-anoniem nog steeds een reactie kan posten betekent dat aan mijn verzoek om profiel te verwijderen niet voldaan is, hetzelfde geldt voor het verwijderen uit de maillijsten en het anonimiseren van mijn opinies.
Ik stem dus vooral met mijn voeten uit onvrede over een redactie die een titel als Computable naar de klote heeft geholpen met de Jasper Bakker Pavlov-hondjes dressuur van: “Wat vind jij?”
Wat ik vind moet je naar het politiebureau brengen want geheid dat iemand het weer respectloos of beledigend vindt als het scherp en snedig is, uit het jammer dat hij weg is maar ik betreur het niet spreekt dan ook zo’n typische gelatenheid die zo kenmerkend is voor het begrip respect……