Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de Firefox-browser, die zijn relevante positie heeft verloren.
Ooit, ooit was de browser van de Mozilla Stichting de openbreker van hele markten. Het marktdominante Microsoft heeft door Firefox de ontwikkeling van zijn Windows-geïntegreerde browser Internet Explorer weer opgepakt. Het ingeslapen IE6 en ook opvolger 7 en 8 hadden te kampen met flinke concurrentie van de open source browser. Zoekmachine Google heeft zijn eigen browser in het leven geroepen en ook Mac-maker Apple heeft het heft in eigen handen genomen. Dit, terwijl Apple heel lang geleden nog Microsofts IE default meeleverde op zijn Macs en Google lange tijd heeft volgehouden dat het geen eigen browser nodig had, omdat het toch universeel toegankelijk was.
De aanjaagrol van Firefox is nu zo’n beetje uitgespeeld, mede door de snelle opkomst van de mobiele markt. Browsers zijn op die enorme markt van smartphones (en ook wel tablets) in feite gebonden aan de besturingssystemen van de respectievelijke platformleveranciers. Mozilla krijgt nog geen voet aan de grond met zijn eigen mobiele plannen. Firefox is nu gezakt naar een marktaandeel onder de 12 procent en dreigt dus irrelevant te worden. Wat vind jij?
Firefox heeft veel veiligere defaults en pakt security issues kordaat aan. Als netwerkengineer raad ik iedereen in mijn omgeving aan om Firefox te gebruiken voor bankzaken in plaats van Google Chrome/Chromium. Dit zijn ook de enige keuzes onder Linux (geen Adobe plugin meer onder FF). De enige reden dat ik ook nog geparametriseerde Chrome gebruik onder Linux is native flash support (ja, flash is onveilig). Als ik een keer dual-boot naar Windows dan merk ik ook dat IE erg slecht is in het detecteren van phising sites (omdat ik wel eens wat test) itt FF en Chrome en nog onveiligere defaults gebruikt qua encryptie..
Zoals ik het lees zijn “wij” techneuten het wel eens over de kwaliteiten van firefox. Nu weten wij ook meestal wel hoe zoiets te installeren etc.
Echter, naast “ons” techneuten is er nog een veel grotere consumentengroep die minder verstand heeft van IT, en het gewoon doen met wat ze aangeboden krijgen. Ofwel, een laptop met windows en dus internet explorer, een tablet met android en dus chrome.
Het succes van een product is helaas niet altijd evenredig met de kwaliteit.
Niet alleen het marktaandeel van FF is tanende. Het marktaandeel van marktleider IE daalt al jaren gestaag en dat versnelt nu doordat zelfs Microsoft zelf een vervanger naar voren schuift, met Edge.
Kortom, er is een grote Balkanisering gaande in browserland. Daarbinnen is 12% nog steeds een niet te verwaarlozen aandeel.
@PaVaKe. Mijn partner is een standaard gebruiker. Als ik haar soms zie worstelen met IE op Vista, sowieso op Vista, dan ben ik blij dat ik ben overgestapt op Linux. Installeren vanaf live CD kan een kind en FF loopt (naast veel andere applicaties voor huis-tuin-en-keuken-gebruik) meteen als een zonnetje. Nee, we zijn niet allemaal techneut.
Naast alle voordelen die anderen al schreven: Je kan ook simpel een sync van de bookmarks voor elkaar krijgen, zodat je overal dezelfde bookmarks hebt.
Overigens wel opvallend dat met Windows 8 & 10 het browser keuze scherm weer geheel verdwenen is. Op zich was dat scherm natuurlijk een draak van een oplossing, maar het heeft zeker mensen bewust gemaakt van welke browser ze gebruiken.
Zoals hierboven al aangehaald is Firefox onmisbaar voor de open source community. Als je Linux draait, prijs stelt op je privacy en zoveel mogelijk uit de klauwen van de grote IT-multinationals wilt blijven.
Steeds vaker merk ik zelf en hoor ik van klanten die Firefox gebruiken dat de browser vaak hangt wanneer er meerdere tabbladen open staan of dat deze langzamer is dan oa. IE en Chrome. Zelfs wanneer er minimale plug-ins zijn geïnstalleerd.
@Bas
Over hoeveel tabs heb je het dan? Ik heb altijd 5 tot 10 tabs openstaan in FF, en dat levert nooit problemen op.
Maar wat wel altijd problemen oplevert, is Flash. Flash reclame banners (ook op inactieve tabs) vertragen je computer, AdBlockPlus is daarom mijn belangrijkste FF plug-in. Een Flash spelletje kan er overigens voor zorgen dat je CPU flink bezig blijft en je laptop accu snel leeg raakt.
Ik maak veelvuldig gebruik van Firefox onder zowel linux als Windows. Hierbij heb ik een verticale tabbar (iets wat ik nog niet onder IE/chrome werkend heb gekregen) met meerdere tabgroups.
Gezien ik iemand ben die graag door klikt op onderwerpen en ook de bron tabs open hou komt het wel eens voor dat ik tot 300 tabs open heb (nee ik heb geen behoefte over een mening hierover).
Ja ik merk een aanslag op mijn geheugengebruik maar performance blijft goed. Als “privacy en security bewust pesoon” maak ik natuurlijk gebruik ad/tracker/social blockers, welke meestal de drain zijn voor je geheugen en cpu.