Computing everywhere is een fantastische ontwikkeling die mensen meer vrijheid en flexibiliteit biedt. Je kunt immers nagenoeg altijd en overal in contact komen met collega’s of partners, maar ook met familie en vrienden. In de zakelijke omgeving betekent dit, dat er ook aanmerkelijk meer data wordt gegenereerd op meer verschillende plekken. Dat zorgt voor nog grotere uitdagingen op het gebied van datamanagement.
In de eerste plaats is data nu de belangrijkste asset van elke organisatie. Dat vereist onder meer een sterker alignment tussen business en it. Dan kun je een datamanagementaanpak creëren, die uitgaat van wat de business nodig heeft. Vroeger bepaalde de it-afdeling wat goed was voor iedereen. Nu kan elke afdeling die dat wil, zelf zijn rekenkracht relatief eenvoudig uit de cloud betrekken. Dat kan zo nodig zonder tussenkomst van de it-afdeling. Met het oog op een consistent datamanagementbeleid is dat uiteraard niet wenselijk. It-afdelingen erkennen dit en zijn steeds vaker faciliterend naar de business.
Om een juist advies te geven en een goede oplossing te bieden, kun je niet zonder de input van de business. Je moet weten welke kant de business op wil en wat dat betekent voor applicaties en data. Denk aan het aspect van performance. Voor de it-manager betekent meer performance meer kosten, maar voor de business kan een hogere performance juist zorgen voor extra omzet en groei. Als je dat goed in kaart brengt, kun je beter onderbouwde beslissingen nemen.
Bescherming en cloud
In de tweede plaats wordt databescherming steeds belangrijker. Data is weliswaar essentieel voor de bedrijfsvoering en continuïteit, maar niet alle data heeft de meest krachtige beveiliging nodig. Daarom is het belangrijk om data te kwalificeren, zodat je steeds de juiste balans tussen vereist beschermingsniveau en kosten kunt bepalen.
Ten derde zijn er steeds meer specialistische kennis en expertise nodig om een infrastructuur die computing everywhere ondersteunt, in de lucht te houden. Daarom is er een sterke tendens om specifieke taken steeds meer als managed dienst af te nemen. Dat vergroot de flexibiliteit van organisaties en biedt de eigen medewerkers meer mogelijkheden om tijd te besteden aan dienstenontwikkeling en innovatie.
Tot slot is datamanagement een prioriteit doordat de cloud als een van de grootste trends in it de hypefase nu wel voorbij is. De cloud is op weg naar wat Gartner het ‘plateau van productiviteit’ noemt. Daarbij is het overigens interessant dat het aanvankelijke idee dat de cloud vooral tot kostenbesparingen zou leiden, niet altijd is uitgekomen. Gartner merkt op dat de cloud ‘in sommige gevallen’ tot lagere kosten heeft geleid.
Daarnaast is ook de gedachte dat we alle infrastructuren volledig naar de public cloud zouden kunnen overzetten, inmiddels achterhaald. Alle analisten zijn het erover eens dat de hybride cloud de norm wordt. Dat ligt in lijn met wat klanten op dit moment willen. Zij willen profiteren van de flexibiliteit en performance van cloudtechnologie, maar ook greep houden op hun applicaties en data. Dat kan met een hybride-cloudbenadering. De conclusie is dan ook dat de hybride cloud in de nabije toekomst de bepalende factor wordt.