Op maandag 12 oktober 2015 maakte Dell bekend EMC te willen inlijven. Een megaovername die de ict-wereld opschrikte. Reden genoeg om de Computable-experts te vragen wat zij van deze overname denken en verwachten.
‘Dit brengt een grote marktverschuiving teweeg. Dit betekent een einde aan vblock. Cisco gaat een storage partner kwijtraken’, zegt Björn Bats, consultant bij 4virtualization. ‘Dell kan nu end to end alles leveren. Zowel aan de voorkant (lees pc’s) als aan de achterkant (storage, back-up, netwerk), daar waar IBM zijn hardware heeft afgestoten, en HP niet echt antwoord heeft op goede back-up en echte hyperconverged. Dit zal een interessant ontwikkeling zijn.’ Bats vraagt zich wel af wat dit gaat betekenen voor VMware en vooral voor kleinere spelers als Nutanix.
Laurens van Gunst, senior technical consultant bij KPN Consulting, vindt het een verrassende stap. ‘Dell wil zich meer richten op de server en storage markt en minder op de kleiner wordende pc markt. In een eerder stadium heeft Dell Compellent en AppAsure over genomen en het heeft de neiging om bestaande technieken goed om zeep te helpen, dus ik vrees dat EMC een zelfde lot zal ondergaan. VMware zal als merk zeker blijven bestaan, blijft beursgenoteerd, maar zal waarschijnlijk geïntegreerd worden in sommige bestaande diensten van Dell (force 10 met vRealize bijvoorbeeld).’ Het lot van VMware kan volgens Van Gunst ook een andere kant op gaan. ‘VMware-aandelen hebben een hogere waarde dan die van EMC, dus mogelijk worden de aandelen VMware doorverkocht en wordt de aankoop van EMC door Dell in feite gratis.
Verstrekkend
De overname van EMC door Dell is er een met verstrekkende gevolgen, meent Eric Evers , technologiedirecteur bij DMP. ‘Er schijnt dus geen rancune meer te bestaan, tussen de bedrijven, uit de tijd dat Dell abrupt afscheid nam van het EMC oem-product, nog maar enkele jaren geleden. Dell heeft gelukkig veel ervaring met overnames en het integreren ervan in het productportfolio. Denk hierbij aan de storage- en software-overnames van Compellent en recenter Quest. De producten van deze twee voormalige leveranciers zullen een grote overlap kennen met de producten uit de EMC-stal. Net nu Dell bezig was de verschillende storage-lijnen te consolideren in de CS/Compellent lijn, komt er nu de VNX-productlijn bij, wat een rechtstreekse concurrent is van de Compellent producten-range. Op dataprotectie-gebied speelt hetzelfde. De Dell Dataprotection-suite met Appassure-, vRanger-, Netvault- en DRxxxx-producten, worden nu naast Networker, Avamar en Datadomain gezet. Het wordt dus druk op dit terrein. Er zullen dus door Dell keuzes gemaakt moeten worden wat de positie/plaats van elke product moet worden, en welke producten hier niet meer tussen passen.’
Het grote voordeel zal wel zijn dat met name de ‘enterprise approach’ van beide bedrijven gecombineerd kan worden tot een gedegen sales machine, besluit Everst.
Dit zal veel gevolgen hebben ‘onder de motorkap’ voor ‘onze’ it-sector en de virtualisatie-markt, zegt Remco Nijkamp, projectarchitect en cto bij Qwise. Het betekent echter niet per definitie dat je er ook veel van zal merken. Op functioneel en technisch niveau zal er volgens hem niet snel veel veranderen. ‘Je gebruikt nog steeds opslag van EMC en hypervisors van VMWare. Op strategisch en tactisch niveau zullen de wijzigingen, op iets langere termijn, wel groter zijn verwacht ik.’
Vele datacenters maken bijvoorbeeld veel gebruik van oplossingen van VCE. Dit is het converged platform van Cisco, EMC en VMware. ‘Ik kan mij zo voorstellen dat Dell een mening heeft over de strategische samenwerking op het gebied van hardware met Cisco (en vice-versa). Daarnaast zijn er natuurlijk de desktop virtualisatie producten van Dell en VMware. Deze zullen dan over een poosje wel in elkaar geschoven worden wat waarschijnlijk een stevige propositie oplevert. Hier moet Citrix bijvoorbeeld wel op reageren.’
Deze zaken zijn in de ogen van Nijkamp lastig te voorspellen zijn omdat ze ook gerelateerd zijn aan de details van de overname. Het schijnt bijvoorbeeld nog niet zeker te zijn of VMware wel in de deal zit. ‘Voor de eindklanten is er dus op korte termijn waarschijnlijk niet direct zo veel aan de hand. Op strategisch niveau zal het wel flinke rimpels in de vijver veroorzaken’, besluit Nijkamp.
Ook Willem Oorschot, digital architect bij Cicade, heeft een uitgesproken mening. ‘Langzaam aan wordt de cloud een succes. Starters maken geen gebruik van traditionele it en het mkb zal blij zijn als ze naar de cloud kunnen en zich niet meer hoeven te bekommeren over de aanschaf van hardware, zoals servers, opslag en de daarop draaiende infrastructuur software met licentievormen waar je eerst op af moet studeren. De grote organisaties experimenteren en hebben een cloud strategie die de komende jaren wordt ingevuld.’
‘De conclusies is dat heel veel bedrijven de komende geen hardware meer gaan kopen met functionaliteit zoals die wordt geleverd door EMC in de vorm van opslag of opslag en servers zoals Dell. Als je de voorspellingen die Forrester en Gartner doen op dit gebied moet geloven wordt er de komende jaren, tot 2020, 30 tot 50 procent minder hardware verkocht en de jaren daarop zal het dalen tot 20 procent van het volume nu. In de it gaat de acceptatie en de afbouw van systemen niet snel, maar de algemene trend is dat bedrijven veel minder hardware gaan kopen. De hardware portfolio van Dell in combinatie met EMC is enigszins aanvullend, daar waar Dell producten heeft in het hoger middensegment is EMC in het hoge segment gepositioneerd.
De parels bij EMC zijn VMware en ook RSA. EMC heeft een beurswaarde van vijftig miljard dollar en VMware 32 miljard dollar. Dell is een paar jaar geleden van de beurs gehaald voor 25 miljard dollar. Het is David die Goliath overneemt, het kleine Dell versus het massief 2-3 keer grotere Dell.
Het is de vraag waar Dell zijn focus op gaat leggen, meent Oorschot. ‘De integratie van beide bedrijven kan na een noodzakelijk ontslagronde winstgevend worden, maar dit moet dan wel in een krimpende markt gebeuren. De vraag is wat Dell/EMC op de cloudmarkt te bieden heeft of kan gaan aanbieden. De cloudspelers, Amazon, Google en naar verwachting ook Microsoft maken meer en meer gebruik van andere (eigen) hardware om concurrerend te zijn in de cloud ten opzichte van op organisaties gerichte (enterprise) hardware. Ook Oracle heeft eigen hardware met de aankoop van SUN.’
‘Dit kan wel eens de eerste grote overname zijn in een markt die moet gaan consolideren. Het is niet te verwachten, maar Dell zou met een exit strategie van VMware snel zijn financiële zaken op orde kunnen krijgen. Er zijn genoeg spelers die VMware willen overnemen, denk aan Cisco en IBM of Oracle.’
‘Of dit een gelukkige overname zal worden valt te bezien, Dell zal een behoorlijk bedrag moeten financieren (40 tot 45 miljard dollar) en dat kan de winstgevendheid onder druk zetten. Er is ook nog een mogelijkheid dat IBM of Cisco zich in de strijd gaan werpen. Als een organisatie binnen zestig dagen een beter bod doet, dan kan die zich eigenaar noemen van EMC. Onwaarschijnlijk is dit niet, getuige de strijd om 3Par een paar jaar geleden’, memoreert Oorschot.
Voor Dell een goede stap. HP was ook in de race, maar heeft natuurlijk al een behoorlijk storage portfolio. Wat Dell nu nog mist is een netwerktak. HP heeft die namelijk wel, is de grootste concurrent van Cisco. En een datacenter bestaat uit servers, storage en networking. Je zou bijna zeggen, gezien de samenwerking van EMC met CISCO, neem CISCO ook nog over. Dan heb je een speler die echt het gehele spectrum.
VMWare is een wat vreemde eend in de bijt, maar goed HP en IBM hebben ook producten en diensten waarvan het lastig is deze echt te plaatsen. Nu gaat HP splitsen in 2 delen en dat deel dat vergelijkbaar wordt met wat Dell zou willen worden, HP Enterprise Inc heeft dan nog wel een behoorlijke software poot, met name op het gebied van beheer en big data. HP heeft natuurlijk een grotere footprint in de outsourcing/cloud markt (door de aankoop van EDS indertijd). Daar zijn ze echt een maatje groter dan Dell (ook met de aankoop van EMC). Dell zou dus ook nog een pure dienstverlener pur sang in huis halen (die sterk is op die gebieden) bijvoorbeeld CSC of Accenture). Als Dell doorpakt, dan heeft Oracle weer een probleem, want dat blijft een software bedrijf met een hardware poot (SUN, dat eigenlijk te klein is).
Ik voorzie nog dat IBM op termijn zijn kroonjuweel, het mainframe eruit gooit, als laatste HW onderdeel. Ze hebben nu nog wel storage en high end servers, maar daar willen ze eigenlijk van af. IBM zou dan een pure dienstverlener met software zijn. En dat in ongeveer 20 jaar: zo zie je maar dat conglomeraten als IBM zijn dus in staat zichzelf te blijven vernieuwen.
Het is dus nu DE tijd voor een hardware leverancier onafhankelijke hyperisor die tevens de switch van on-premise naar cloud en terug eenvoudiger maakt… Microsoft Hyper-V.