Managementadviesbureau Quint Wellington Redwood gaat de provincie Gelderland ondersteunen bij de uitbesteding van zijn it-omgeving. Het gaat daarbij om de selectie en contractering van de it-leveranciers en de inrichting van een interne afdeling die de regie over de uitbestedingen gaat voeren. Het contract heeft een waarde van ruim vier ton. Het outsourcingstraject is van start gegaan op 1 september 2015 en moet in het eerste kwartaal van 2018 zijn afgerond.
Het it-uitbestedingsplan van de provincie Gelderland voorziet in twee hoofdzaken: de uitbesteding van infrastructuur, werkplekdiensten en applicatieonderhoud, en de inrichting van een sterke interne regieorganisatie om grip te houden op het vraag- en aanbodspel. Voor de begeleiding van dit traject heeft de provincie na een aanbesteding Quint uitgekozen. Er waren nog twee partijen die in de finale fase meedongen naar deze opdracht. Daarbij stelde de provincie de eis dat de personen die de presentatie deden, ook diegenen moesten zijn die de uitvoering zouden gaan verzorgen, mocht die partij de aanbesteding winnen.
Het uitbesteden van een groot deel van de it-afdeling stuit op veel weerstand. Van de afdeling Informatievoorziening & Automatisering (I&A) blijft alleen de genoemde regie-organisatie over. Zo’n dertig tot veertig arbeidsplaatsen staan op de tocht. Onduidelijk is of al het boventallig verklaard personeel wordt overgenomen door de marktpartijen die via aanbestedingstrajecten worden geselecteerd.
Volgens de provincie vraagt het overhevelen van taken van de centrale overheid naar lagere overheden om een andere, betere it-ondersteuning. De huidige I&A-afdeling zou de benodigde kennis en kunde op it-gebied ontberen. Door het als een standaarddienst van de markt te betrekken, verwacht de provincie een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening af te kunnen nemen. Op welke punten de huidige I&A tekort schiet, wordt echter niet duidelijk.
Tja, een beetje laat met uitbesteden en de vraag is of de doelstellingen worden gehaald. Volgens mij heeft recentelijk een onderzoek van M&I uitgewezen dat dit bij gemeenten niet het geval hoeft te zijn. Je vastzetten in een te strak outsourcingscontract maakt je niet flexibel en een flexibel contract is weer een stuk duurder, ’t is maar wat je wilt. Is de interne shop dan onvoldoende bijgeschoold om de veranderingen te kunnen bijhouden? En oh ja, was Quint ook niet betrokken bij de outsourcing van de gemeente Almere? Dat liep ook een beetje vierkant.
Lijkt me ook onnodig duur worden, dure externe consultants voor “advies”, als kleinere partij iets inkopen, etc…
Uitbesteden is ook wel een beetje 2005. Je zou beter kunnen kiezen voor een geleidelijke overgang naar de cloud, uitgevoerd door de bestaande organisatie en verder focus op modernisering van het applicatie landschap op basis van SAAS diensten.
Straks zit je voor jaren in een outsouringskeurslijf met een strak contract en wordt je lekker leeg gemolken als je iets wil vernieuwen.
Uitbesteden is om vele redenen een goede keuze, het kan ook om vele redenen een slechte keuze zijn. In het geval van een provincie (weinig schaalvoordelen, weinig onderscheidende factoren om goed personeel aan te trekken), lijkt het me een goede keuze: kennis en kunde zijn buiten de eigen organisatie beter beschikbaar.
En daar zit m.i. ook meteen de belangrijkste kritieke succesfactor: voor de regieorganisatie – het aan elkaar knopen van demand en supply (vertalen van de business agenda naar een IT agenda), het bepalen van strategisch IT beleid en -architectuur, het operationeel en tactisch aansturen van de leverancier – heb je terzake kundige mensen met kennis EN ervaring nodig. Hopelijk kiezen die mensen ervoor om bij de provincie te blijven of te komen (door werving of goede omscholing); nu al een belangrijke taak voor het IT senior management en de HR afdeling dus!