Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de fusie Dell/EMC: een nieuwe it-reus die níet beursgenoteerd is.
De megadeal tussen Dell en EMC (en broodnodige betrokken investeringsmaatschappijen) levert vuurwerk op. Enerzijds in de financiële wereld omdat dit de grootste it-deals in de tech-geschiedenis is. Anderzijds in de it-wereld omdat hiermee een nieuwe speler van formaat ontstaat die ook nog eens redelijk vrij kan opereren. De gecombineerde it-leverancier is namelijk – net als Dell nu – niet beursgenoteerd.
Natuurlijk, de meewerkende investeringsmaatschappijen zullen zeker zo hun eisen stellen. Net zoals ze die vast gesteld hebben toen Dell-oprichter Michael Dell zijn bedrijf van de beurs haalde. Sindsdien is het bepaald niet verkeerd gegaan met Dell, zowel qua it-positie als qua financiële gezondheid. Nu met de EMC-samensmelting ontstaat een nog veel groter bereik aan Iitoplossingen, dat niet gehouden is aan de – vaak korte termijn gerichte – eisen en grillen van de beurs. Terwijl concurrent HP zich opdeelt, groeit Dell juist groter. De it-markt kantelt. Wat vind jij?
http://www.wired.com/2015/10/meet-walking-dead-hp-cisco-dell-emc-ibm-oracle/
TL;DR;
De nieuwe IT werkelijkheid die gericht is op software en onderliggend eigen hardware bouwt (Google, Amazon, Microsoft) zorgt ervoor dat de EMC’s, HP’s en Dell’s van deze wereld zombies zijn aka “the walkig dead”
De megafusie is in mijn ogen een zeer duur fiasco en gedoemd episch te falen.
De enige redding is dat ze het licht misschien zien en doen waar de toekomst ligt; cloud computing.
De IT kantelt dus zeker, maar dus naar cloud computing toe.
Om wat argumentatie toe te voegen: Accenture zet vol in op AWS.
https://newsroom.accenture.com/news/accenture-and-amazon-web-services-create-new-business-group-to-help-enterprises-migrate-to-and-run-their-business-in-the-aws-cloud.htm
Dit betekent dat er zeer veel AWS kennis ontsloten gaat worden. Een heel logische stap van Accenture en dit zal ze zeker geen windeieren leggen.
Voor de IT reuzen van weleer wordt dit een nachtmerrie. Mark my words….
Oh heilige Apostel van de Cloud.
Toon ons zondaars het licht en uw glorie!
Ach Henri het is “slechts” techniek.
Elke keer als ik een stap in een datacenter zet, zie ik (ook bij de kooien van Google, Amazon en Microsoft) toch altijd stickertjes van HP, EMC, IBM en Dell. Natuurlijk heeft Henry gelijk dat pizzadozen eenvoudig te maken zijn, maar het gaat niet om de basis, maar om de integratie, beheer en onderhoudbaarheid. Wat de Google’s, Amazon’s en Microsofts vooral doen, is het OS en middleware juist zelf, maar HW op dit niveau ontwikkelen is echt niet eenvoudig. Het idee dat elke startup dat wel even doet is lariekoek. HP en zeker IBM hebben hele goede goede en van enorme budgetten doorspekte R&D afdelingen. En natuurlijk, ik zal de eerste zijn, dat als een startup met een enorme vernieuwing zal komen op het gebied van computing, storage of networking, mijn ongelijk toegeven. Tot nu toe zie ik daar niet zo snel verandering in komen. Ik zie helaas alleen maat complexiteitsverhogende activiteiten, geen reductie.
Jan, stel dat je iets zeker weet. Bijvoorbeeld na de aankondiging van de iPad in Januari 2010, dat je zeker weet dat de iPad een grote hit word. Je legt het ook uit *waarom* de iPad een groot succes wordt.
Dan reageren mensen uiteraard met allemaal negatief, maar je had dan wel gelijk.
Datzelfde zie ik met wat er nu gebeurd. Er zijn wat grote bedrijven die een dikke vinger in de pap hebben in de enterprise markt, en een goede salesforce hebben.
Maar het gaat helemaal niet meer om de hardware. Men zal het *worst* wezen welke chips in de hardware gebruikt worden, het gaat namelijk om de software. Het flexibel zijn, iets hebben wanneer je het nodig hebt. Denk je dat een virtuele server modern is? Nee, de virtuele server is dood, alleen beseft men dat nog niet.
Ik loop gewoon wat jaartjes voor. Het gaat overigens niet om cloud. Nee, het gaat om de tendens dat alles software wordt en er zijn een aantal aanbieders die dat *perfect* zien en gues what? Dat zijn niet de EMC’s en DELL’s van deze wereld.
Misschien breng ik mijn inzicht wat onhandig, maar laat je daar vooral niet door op het verkeerde been zetten.
Het gaat niet om cloud. Het gaat om dingen die men omarmt en die de toekomst zijn, bedrijven die dat snappen en geven wat men wilt die zullen dus de reuzen worden van deze tijd, en toevallig is dat een cloud provider zoals Amazon.
Elke dag dat je niet niet beseft loop je twee dagen extra achter.
En stel dat ik gelijk zou hebben -gewoon hypothetisch- wat zou dat dan voor jou betekenen? Zie bijvoorbeeld hkj die mensen adviseert vooral niet in de IT te gaan omdat je na je vijftigste bent afgeschreven. Stel dat de wereld gaat naar wat ik beschrijf. Wat zou je dan moeten doen om relevant te blijven?
Het zal wellicht nog wel een jaar of twintig duren, maar dalijk komen we in een wereld waarin er niet genoeg werk is voor iedereen…
Was een geintje Henri!
Wanneer alles “cloud” wordt, pas ik me gewoon aan. Niet als early adaptor maar als voor mij de tijd rijp is.
Nieuwe techniek is leuk maar denk dat Dell nog voor miljarden aan legacy ijzer aan de man slijt.
Henri,
Ik ga mee in je redenering. Zoals ik gister al schreef https://www.computable.nl/artikel/nieuws/storage/5623239/1277017/dell-legt-67-miljard-neer-voor-emc.html#5623523 is dit een achterhoede gevecht.
De cloud providers met eigen hardware groeien veel sneller dan de krimpende markt voor Enterprise infrastructuur oplossingen. Op sommige forums wordt Cloud als het doel genoemd van Dell om EMC over te nemen, er is bij beide bedrijven weinig tot geen Cloud aanbod te bekennen. Wat opvalt is dat EMC de overname gelauwerd opneemt, geen verweer, maar een lijdzaam gedogen van de overname door het veel kleinere Dell. Verbazingwekkend.
Ik herhaal Henri: Deze megafusie wordt een zeer duur fiasco en is tot episch te falen gedoemd.
Thanks Willem en je reactie van gisteren is idd sterk en goede analyse. Het is allemaal geen rocketscience, wat de overname toch bizar maakt.
Ho, ho, Henri Koppen, dat adviseer ik basisschool kinderen (20 jaar, dan zo ongeveer zijn zij aan de beurt).
Voor de vercloude wereld met standaard app’s zullen wereldwijd minder en minder mensen nodig zijn. Onderstreep mijn woorden.
Dell is in 2013 van de beurs gehaald. Officieel om innovatie meer kans van slagen te geven. Vanuit dat perspectief lijkt de overname van EMC misschien een rare omdat hardware “beleefd” wordt als een commodity bij een krimpende markt.
Maar vergeet niet dat EMC een aantal software producten heeft die, voor zover ik het kan overzien, heel goed zouden passen in die transitie juist omdat “datacenter” hardware commodity is geworden.
Die commodity komt o.a. door de verschillende firmware en software lagen – al dan niet geleverd in de vorm van een cloud jasje. Die lagen zorgen er voor dat de betreffende hardware bakkers nauwelijks meer “zichtbaar” zijn. Om die “zichtbaarheid” terug te krijgen zijn er andere, meer software gerelateerde producten nodig. Vanuit dat software producten perspectief hebben dinosaurussen als IBM, HP en Oracle goede papieren; Cisco heeft die wat minder omdat ze nauwelijks aandacht hebben voor de software kant.
Probleem is alleen dat, in tegenstelling tot hardware, software geen kiloprijs kent – tis maar net wat de gek er voor geeft. Bovendien is er altijd wel een (bijna?) gratis open source “iets” wat in ieder geval op het eerste gezicht hetzelfde lijkt te doen.
Kortom – mijn inschatting is dat deze overname vooral gebeurd om de winstgevendheid op de hardware op peil te houden bij een krimpende markt met dalende kiloprijzen. Dé enablers daarachter zijn de verkoop van software en daaraan gerelateerde diensten… tegenwoordig vaak verpakt in een “cloud” jasje.
Dan is daar nog die 60 dagen periode waarbij andere partijen een tegenbod kunnen doen. Maar gezien de situatie in 2013 heeft Dell ervaring hoe ze dit proces moeten managen om het voor hun de goede kant op te laten bewegen. Dus of dat zoiets nog roet in het eten gaat gooien… lijkt me twijfelachtig…