Als het gaat om data in de cloud komt de vraag naar de veiligheid al snel aan de orde. Wat heeft de cloudleverancier gedaan om data van klanten te beschermen tegen niet-geautoriseerde gebruikers (of nieuwsgierige overheidsdiensten)? Deze vraag is voor organisaties vaak al voldoende reden om geen clouddiensten af te nemen of er in ieder geval terughoudend mee om te gaan.
Opvallend genoeg is beveiliging van cloudtelefonie in Nederland geen issue. Wij zijn nu ruim twee jaar actief in deze markt en ik heb nog nooit de vraag van een klant gehad hoe het zit met de privacy en de veiligheid van bellen via een cloudplatform. Kennelijk is er een onderscheid in de beleving van klanten tussen data in de cloud en telefoneren in de cloud. Dat is op zich opmerkelijk, omdat deze situatie in Duitsland – waar ons cloudtelefonieplatform vandaan komt – precies andersom is. In Duitsland willen klanten precies weten wat je als leverancier doet om alles veilig te houden, ook bij cloudtelefonie. Dat terwijl Duitsland van alle Europese landen toch al de strengste wetgeving kent op het gebied van privacy.
Beschikbaarheid en misbruik
Naast beveiliging is beschikbaarheid in theorie een issue. Zonder een goede internetverbinding is cloudtelefonie niet mogelijk. Je zou dus aannemen dat klanten hier ook vragen over stellen. Bereikbaarheid is immers een groot goed. Maar ook hierover krijgen wij heel zelden een vraag. Telefonie wordt – in welke vorm dan ook – vooral ervaren als een commodity-dienst die ‘er gewoon is’.
Nog een vraag die je weinig hoort: is er misbruik te maken van cloudtelefonie door derden? Het antwoord is natuurlijk ja. Het is in theorie mogelijk een telefonieaccount van iemand over te nemen en daar misbruik van te maken, bijvoorbeeld door een nummer automatisch langdurig te laten bellen naar een peperduur betaalnummer.
Vraag is uiteraard of klanten zich zorgen zouden moeten maken over hun privacy, beschikbaarheid van de telefonie of mogelijk misbruik van hun account. Het antwoord is wat mij betreft nee. Het zijn zaken die je als leverancier goed behoort te regelen. Dat is bij ons ‘Made in Germany’-product geen enkel probleem. Wij slaan geen privé-gegevens van klanten op. Eventuele fraude signaleren we direct en stoppen we meteen. Op het gebied van beschikbaarheid zijn verschillende maatregelen genomen die uitval van het systeem vergaand voorkomen.
Achterover leunen?
Betekent dit dat je als klant daarom achterover zou moeten leunen? Ik vind van niet. Ook klanten hebben een eigen verantwoordelijkheid om risico’s vast te stellen en waar mogelijk terug te dringen. Vraag jezelf maar eens af wie baat zou kunnen hebben bij jouw data. En overleg dan met je leverancier welke maatregelen eventueel nodig zijn. Vertrouwen is prima, maar controle is toch beter.
Eenvoudige vraag, wat betekent “cloudtelefonie” en waarin onderscheidt het zich van VOIP?
Nog een vraag, waar komt de uitspraak vandaan dat duitsland de strengste privacywetgeving heeft in europa?
Interesseert me.
Eerste vraag al zelf het antwoord gevonden. Cloudtelefonie is een hosted VOIP webapplicatie die op een cloud-installatie draaien kan en de telefooncentrale virtualiseert.
Dus met alle voor- en nadelen van “de cloud”.
“Wij slaan geen privé-gegevens van klanten op.”
Waar bestaan jullie dan van? Want je kunt geen rekening meer sturen, je weet namelijk niet hoelang en met wie er gebeld word. Helemaal niets.
En hoeven jullie ook niet aan één of andere opslag-plicht van telecom gegevens te voldoen?
😉 ik begrijp het al, het gaat helemaal buiten jullie om 😉
Vreemd, die laatste alinea, hoort die wel bij het zelfde artikel?