Beroepsvereniging Ngi-NGN voor it-professionals introduceert 'IT-manifest voor de overheid'. Dat beschrijft een aantal standpunten over hoe de inkoop en het project- en programmamanagement rond ict verbeterd kunnen worden. Ondanks het plan om het manifest aan iemand binnen het Rijk aan te bieden, is dit nog steeds geen realiteit geworden. It-professionals kunnen het manifest online ondertekenen, met als doel om het belang van informatie binnen de Rijks-it aan te geven.
Het it-manifest is opgesteld door een aantal informatieprofessionals en beschrijft een aantal aanbevelingen die gebruikt kunnen worden tijdens het inrichten van grote projecten, waarbij it een grote rol speelt. Het bestuur van Ngi-NGN had het plan om het it-manifest aan ‘een toonaangevend persoon binnen de overheid’ aan te bieden. Echter bleek een week geleden dat de beroepsvereniging niemand kon vinden om het document in ontvangst te nemen.
Zoektocht
Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN: ‘Het leek ons leuk om een officieel moment te maken van de introductie van het it-manifest. Het zou mooi zijn als iemand van het Rijk het document in ontvangst zou nemen. We hebben diverse personen benaderd, waaronder Ton Elias en Hans Wanders, nieuwe cio van het Rijk. Het Rijk heeft om verschillende reden aangegeven het manifest niet te willen ontvangen. De zoektocht is daarom stop gezet.’ Mocht er iemand binnen de overheid zijn die wel het document in ontvangt wil nemen, ‘dan zullen wij hem of haar met open armen ontvangen’, aldus Emons.
Ondanks dat er niemand is gevonden om het manifest aan te nemen, is het vandaag wel zoals aangegeven geïntroduceerd. ‘Wij zijn op zoek naar it-professionals die het manifest willen onderschrijven’, vervolgt Emons. ‘We zoeken it’ers die warm worden van het manifest en hier achter staan. Het doel is voor it-professionals onderling om aan te tonen dat ze achter deze punten staan. Op het moment dat vele mensen het manifest onderschrijven, voelen de it’ers zich gesteund om hier naar te refereren. Hiermee is het in potentie een krachtig hulpmiddel om overheidsprojecten verder te professionaliseren en toekomstige fiasco’s te helpen voorkomen.’
Vervolgstappen
Nu het manifest geïntroduceerd is, kijkt Ngi-NGN naar de vervolgstappen. Het gaat het gesprek aan met mensen binnen de overheid, om te kijken hoe het manifest binnen organisaties moet gaan leven en breed uitgedragen kan worden.
Henri,
Jouw redeneringen snap ik heel goed, het goede aan het manifest is dat het dingen blootlegt waaraan we moeten denken los van het gegeven dat het niet volmaakt is. Overigens vind ik het niet nodig om te starten met afzeiken zonder onderbouwing, dat terzijde.
Ik sluit mij aan bij Louis Kossen.Ik pleit nadrukkelijk wel voor een volwaardige en duidelijke rol van beheer en ik doel dan met name op Functioneel Beheer. In de praktijk zie ik soms de worsteling van beheerorganisaties met de uitnutting van SLA’s. Beheerorganisaties krijgen allerhande bevindingen uit projecten en mogen het oplossen terwijl ze niet zijn gekend in SLA besprekingen of onvoldoende hebben kunnen inschatten wat de impact is op de dagelijkse gang van zaken. Er valt nog veel terreinwinst te boeken over het juiste mandaat wat Beheer dan heeft. Eenmaal een project live, komt naar mijn ervaring beheer met de gebakken peren te zetten en mogen ze recht lullen wat krom is.
Ik hoop wel dat mede door jullie reacties er een Manifest 2.0 komt, wie weet worden we vanuit de NGI nog eens benaderd.