Amazon Web Services (AWS) breidt zijn ict-dienstverlening aan elektronicaconcern Philips uit. Het Eindhovense concern neemt ict-diensten af die speciaal zijn toegespitst op aan internet gekoppelde zorgapparatuur. Amazon levert een IoT-platform (internet of things) voor de verwerking van datastromen van aan internet gekoppelde zorgapparatuur van Philips. Die diensten komen bovenop lopende overeenkomsten rondom Philip's zorgsuite.
AWS IoT (internet of things) is een nieuw platform dat het eenvoudig moet maken om apparaten te verbinden met de diensten van AWS. Dat moet leiden tot een uitbreiding van de connectiviteit, mogelijkheden en diensten van het Healthsuite Digital Platform van Philips. Dat is een ict-infrastructuur waarmee allerlei gegevens veilig moeten worden beheerd. De data varieert van grote hoeveelheden klinische data tot persoonlijke informatie over iemands gezondheid en levensstijl.
Met de toevoeging van de extra mogelijkheden van AWS IoT aan de Healthsuite-cloud wordt het volgens Philips eenvoudiger om van uiteenlopende apparaten gegevens in real-time te verzamelen, te verwerken en daarop te reageren. ‘Proposities zijn gericht op het ondersteunen van zelfstandig wonen, zoals Philips Homesafe Medical Alert system. Die kunnen eenvoudig worden uitgebreid met andere, al dan niet nieuw op de markt gebrachte apparaten. Met geavanceerde analysemogelijkheden zullen de gecombineerde gegevens van deze apparaten tot betere inzichten leiden’, aldus de leverancier in een toelichting.
Een voorbeeld van hoe AWS IoT in de toekomst zou kunnen bijdragen aan nieuwe oplossingen op Philips’s digitale Healthsuite-platform is de ondersteuning van het groeiende aantal ouderen. Philips: ‘Zij hebben vaak te maken met een of meer chronische aandoeningen. We streven ernaar senioren in staat te stellen om zo lang en zo veilig mogelijk zelfstandig in hun eigen huis te blijven wonen. Naarmate steeds meer digitale technologieën worden ontwikkeld en op de markt komen, worden innovatieve en veelbelovende mogelijkheden voor het zelf meten en op afstand bewaken van de individuele gezondheid snel toegankelijk.’
Data-analyse
‘Door gegevens uit medische dossiers en aan internet verbonden apparaten te ontsluiten en te combineren met analysemogelijkheden, kunnen waardevolle inzichten worden opgedaan over de manier waarop we verantwoord kunnen leven en ouder worden’, licht Jeroen Tas, ceo van Philips Healthcare Informatics, Solutions & Services toe.
Philips is op zoek naar manieren om consumenten in staat te stellen een actieve rol te spelen bij de bevordering van de eigen gezondheid. Dat doen ze bijvoorbeeld door hen toegang te geven tot informatie over hun gezondheid en daar controle over te geven. Door die gegevens inzichtelijk te maken moet een betere samenwerking tussen patiënten, medici en zorgverleners ontstaan.
HealthSuitde
Philips heeft het Healthsuite Digital Platform ontwikkeld, dat draait op de systemen van AWS. Via dat platform worden gegevens van verschillende apps en medische apparaten en systemen (zoals elektronische medische dossiers) veilig verwerkt, gecombineerd en geanalyseerd. Het Healthsuite-platform bestaat uit een beveiligde cloud waarin meer dan zeven miljoen met het internet verbonden apparaten, sensoren en mobiele apps worden beheerd.
De uitbreiding van de diensten van AWS door Philips werd bekendgemaakt tijdens de AWS re:Invent-conferentie, die van 6 tot en met 9 oktober 2015 plaatsvindt in Las Vegas.
Nederlandse Amazon-vestiging
Amazon maakte in april 2015 bekend dat het een vestiging in Den Haag opent. Die Nederlandse vestiging dient ook als springplank naar uitbreiding van Europese activiteiten rondom Amazon Web Services (AWS).
Veilig voor zorgtoepassingen betekent -GEEN- internet verbinding.
En al helemaal geen Amerikaanse internet-bedrijven erbij betrekken.
En privé gegevens zonder specifieke toestemming verder verwerken ???