Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het afkeuren van de Safe Harbor-overeenkomst tussen de EU en VS.
De al jaren omstreden en zelfs afgeraden Safe Harbor-overeenkomst tussen Europa en de Verenigde Staten is van tafel. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de daarmee beloofde privacybescherming tekort schiet voor Europese burgers. Grote zorg en opwinding onder cloudbedrijven, Amerikaanse ict-leveranciers en andere bedrijven die internationaal iets met data doen.
De exit voor Safe Harbor (ook wel geschreven als Safe Harbour) betekent extra werk, extra kosten en dus ongewenste lasten. Maar dat is niet per definitie het geval. We parafraseren een oud-Hollandse wijsheid: de één z’n problemen zijn de ander z’n voordeel. Europese dataverwerkers, ict-leveranciers en cloudaanbieders krijgen nu juist kansen. Zo kunnen nieuwe Europese clouds komen aanwaaien. Wat vind jij?
Nope, ik verwacht niet dat het een enkel effect heeft. De “grote” providers hebben ook datacenters in Europa, dus dan speelt het “probleem” nagenoeg niet.
Laat me een stukje natuurkunde vertellen:
Als X vertrekt in richting Y met snelheid tien en heeft een versnelling van 2, dan zal de snelheid waarmee hij zich verwijderd van het beginpunt steeds groter worden (als er geen weerstand is).
De enige manier om X in te halen is als je in dezelfde richting beweegt met een grotere versnelling.
Als je kijkt naar Amazon dan is de versnelling enorm. De afstand tussen Amazon en veel kleinere concurrenten is zoveel groter dat je Amazon niet in kunt halen op functionaliteit grootte en bruikbaarheid.
Dus al zou er nu een mogelijke vertraging optreden, het verschil in dienst is zo groot dat de enige bescherming is dat mensen heel traag zijn in de adoptie van AWS.
De mensen die zich het meeste tegen deze reactie afzetten hebben waarschijnlijk geen clue wat AWS kan en doet.
Safe Harbor was al een wassen neus. Het is een zelfcertificering. Dus als je zegt je aan de Europese richtlijnen houdt, dan ben je safe harbor gecertificeerd (plat geslagen). Er is geen instantie die dit werkelijk controleert of effectief tegen misstanden optreedt.
Al valt safe harbor weg, dan blijven er nog genoeg mogelijkheden over om compliant te zijn en zaken te doen met Amerikaanse bedrijven. Dit geldt ook voor datacenters van Equinix, Unisys, Terremark, Rackspace, et cetera.
Als we echt willen concurreren met de VS op gebied van cloud dan hebben we iemand met visie en een lange adem nodig. Die is er niet en vervolgens zitten we met 28 eilanden, dus schaal zullen we niet snel bereiken.
Twee punten.
Er is ook zoiets als de wet van de remmende voorsprong, die komt gegarandeerd voor de amerikaanse cloud-aanbieders.
Dat het weinig verandert, dat geloof ik ook.
Offtopic: Jan, dat is nu de aardigheid van remmende voorsprong… Door de architectuur visie en opzet van AWS (ja, ik ben bijna een fanboy) speelt dit veel minder.
Als er iets nieuws komt wordt het in een aparte service gemaakt met API’s. Zij kunnen dus zeer snel reageren op nieuwe ontwikkelingen. De itereren als een malle voor snelle verbetering.
Dat zie je bijv. met EC2, de dienst waarmee je virtuele servers kan aanmaken en beheren. AWS Was daar zo’n beetje de eerste in. Prompt kwamen er andere ontwikkelingen. Door steeds nieuwe types aan te maken in veel varianties konden ze ook de “oude” instances langzaam laten verdwijnen.
Toen kwam Docker… een paar maanden later komt er EC2 Container Service. Zij zijn dus zo ingericht dat ze razend snel mee kunnen komen met nieuwe (onvoorziene) ontwikkelingen.
AWS was de eerste in cloud computing, maar van remmende voorsprong is nauwelijks iets te merken. Je kunt er van alles van vinden, maar het is dus knap en bijzonder.
Dus remmende voorsprong is iets wat je vaak ziet, maar niet wat noodzakelijkerwijs zo hoeft te zijn.
@Henri
De wet van de remmende voorsprong is niet technisch maar economisch, de historische kosten van alle eerdere investeringen in een gasnet voor straatverlichting als iedereen met elektrische lampen begint. Itereren is gewoon een ander woord voor herhalen en dat doe jij nu al 20 jaar.
AWS is het digitale gasleidingennet en de data is het gas. Kortom, je komt in al je enthousiasme weer met een antwoord terwijl je de vraag nog niet begrepen hebt. Jan heeft gelijk hoewel hij misschien niet blij is met het waarom, die 28 eilanden gaan namelijk richting een paradigma verschuiving.
Van SOA naar EOA waarbij dus de community cloud weleens het dominante delivery model kan worden. Een Ecosystem Oriented Architecture gaat met gemeenchappelijk (data)governance verder dan SOA, veelal niet meer dan een invulling met technische communicatieprotocollen.
Europese organisaties werken dan ook aan een healthcare cloud (EPD), een overheidscloud en nog veel meer sector-specifieke community cloud invullingen.
Kans voor de EU en haar lidstaten om het Amerikaanse cloud monopolie aan te pakken door protectionisme en ‘over extended laws’.
Ewout, remmende voorsprong gaat wel degelijk over techniek, zelfs in je voorbeeld laat je dat zien, je poneert mening als feiten en gooit er meteen weer een persoonlijke belediging achteraan. Tijd om je vanaf nu maar weer een tijdje te negeren. Want tussen soms zinnige dingen zit teveel rommel en daar wil ik mijn tijd niet aan verdoen.
@Henri
En techniek is gratis?
Ik geef een voorbeeld van Wikipedia, kosten (geld) gaan voor de baten (techniek) uit komt daarin heel aardig tot uitdrukking als we kijken naar functionele (verlichting) eisen die een dragende infrastructuur nodig heeft. Uiteraard had ik nog vele andere voorbeelden kunnen noemen zoals links/recht rijden, 110/220 volt of ntcs/pal.
Betreffende de persoonlijke beledigingen vergeet je even het vierde gebod van de ethisch handelende cloud architect, als je net als Peter van Eijk alleen voor de wijn komt dan denk ik dat ik een goed besluit genomen heb. Voor alle duidelijkheid, Europese hof heeft dus de architectuur getoetst en onvoldoende beoordeeld aangaande de bescherming van de privacy.
Kortom, je reageert weer eens pathetisch nu je eerst door het ijs gezakt bent aangaande hybride cloud en vervolgens niet de ontwikkeling ziet rond de community cloud terwijl dat al voorspeld werd tijdens CAA sessie over ENISA. Doe me nog maar 1 sterretje, minder is tenslotte meer;-)
Henri
AWS Snowball techniek: een dikke ’tape’ met vier wielen;-)
https://aws.amazon.com/blogs/aws/aws-importexport-snowball-transfer-1-petabyte-per-week-using-amazon-owned-storage-appliances/
Een andere natuurwet is dat water naar het laagste punt stroomt. Zelfs als je bij wet hebt geregeld dat het jouw tuintje niet mag binnenstromen…
Ik verwacht dat dit kleine dijkje niet lang stand houdt en er snel vol ingezet wordt op de model clauses of Binding Corporate Rules (BCR) waardoor het water verder stroomt.
Pas wanneer de EU zaken verbiedt en er consequenties aan verbindt, heb je kansen voor partijen die niet het volume bieden maar andere voordelen. Maar dan laait er weer een handelsoorlog op denk ik…