In zijn nieuwe datacenter in Geleen is Cegeka inmiddels gestart met het installeren van de eerste it-systemen voor de private cloud van de Belgische ict-dienstverlener. Wanneer deze systemen operationeel zijn, is het energie-efficiënte en ecologische datacenter klaar om de eerste klantsystemen te ontvangen. Dit is voorzien vanaf januari 2016. Het datacenter is van ICTroom; Cegeka heeft met dit bedrijf een exclusief 'datacenter as a service-contract' afgesloten voor een langjarige periode.
Cegeka besloot in 2014 een nieuw datacenter in Nederland neer te zetten, ontworpen en gebouwd door ICTroom. Over dit datacenter in Geleen krijgt Marco Witteveen, algemeen directeur van Cegeka Nederland, wel eens de vraag waarom zijn bedrijf dat heeft laten bouwen. Er zijn toch genoeg datacenters, waarom zou je in deze tijd voor nieuwbouw kiezen? ‘Dat klopt, maar toch vinden wij dat je aan je klanten moet kunnen laten zien dat je een datacenter kunt runnen en daarvoor de eindverantwoordelijkheid neemt. Bovendien willen sommige klanten uit privacy-overwegingen alleen met een leverancier in zee die over een eigen datacenter beschikt. Dat wekt vertrouwen.’
Innovatief
Honoré du Puy, mededirecteur van ICTroom, legt uit dat het datacenter in eigendom is van zijn bedrijf en dat Cegeka de datacenterdiensten afneemt ‘as a service’. ‘Het gaat dus op een op maat gesneden oplossing die als een dienst aan Cegeka wordt geleverd, inclusief het beheer op de onderliggende infrastructuur. Daarbovenop legt Cegeka zijn eigen managed platform om de applicaties van zijn klanten te beheren’.
Volgens Du Puy is dit een vernieuwend concept op de datacentermarkt: het gaat om een duurzaam datacenter dat als een service wordt aangeboden én waarbij de klant zelf kiest waar hij die datacenterdienst wil afnemen. ‘Wij zetten vol in op dit concept, ook in het buitenland, zoals in België, Engeland en Zuid-Afrika. Het vormt een alternatief voor de grote datacenters, zoals Equinix, Interxion en Telecity, waar klanten naar toe moeten komen om daar kamers te huren. Met ons concept kunnen klanten de locatie voor hun eigen datacenter uitzoeken en nemen ze dit – vaak als enige huurder – vervolgens als dienst af.’
Eindhoven?
Het duurzame, modulair uit te bouwen datacenter in Geleen is een Tier 3-locatie en vormt met het datacenter in Hasselt elkaars back-up. De keuze voor Geleen was overigens min of meer noodgedwongen. Eigenlijk wilde Cegeka naar Eindhoven, maar daar kon het bedrijf geen datalijn rechtstreeks naar Hasselt leggen. Dat moest via Antwerpen, waardoor de latency te groot zou worden. Dat probleem bestond in Geleen niet. Bijkomend voordeel is dat de plaats vlakbij de Duitse markt ligt, wat handig is voor de Cegeka-vestigingen in Duitsland.
Groen
Het nieuwe datacenter heeft een schaalbare opzet volgens het zogeheten IMD-concept van ICTroom. Het krijgt een capaciteit van 750 kW per module waarin plaats is voor blokken van 160 racks. De investering bedroeg zo’n tien miljoen euro.
ICTroom en Cegeka hebben gekozen voor de hoogst efficiënte componenten voor de elektrische infrastructuur en koeling die momenteel beschikbaar zijn. Zo koelt een redundante koelinstallatie het datacenter met koude buitenlucht met behulp van een indirect Air2Air-principe van GEA. Daardoor moet het energieverbruik van de koelinstallatie met een factor zeven gereduceerd worden.
Interview
Lees ook het interview met Marco Witteveen, algemeen directeur Cegeka Nederland:
Cegeka zit vaker met directie aan tafel
Lees ik, en wij gezamenlijk dit bericht goed?
Er is iemand in België die genoeg geld bij zijn baas heeft afgetroggeld om ons te berichten dat ze een computer hebben opgestart?
Nou, dat wordt weer een reality serie omtrent een dooie keeper met allemaal teksten op zijn overhemd. Top!
Hier heb ik nou niets op tegen.