Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de Belgische voorsprong op internetgebied, in ieder geval met IPv6.
Ruim tien jaar geleden dook al het bericht op dat de Belgen het beter doen, op het gebied van overheidsdienstverlening en de aangewende ict daarvoor. Het rapport met de constatering dat Nederland achterloopt op de Zuiderburen is toen ook in automatiseringskringen flink besproken, aangevochten, gerelativeerd, ontkend en aangegrepen om van te leren. Anno 2015 kunnen we toch (weer) zeggen dat de Belgen het beter doen, ditmaal met internet.
België loopt namelijk wereldwijd voorop met de omarming van IPv6, het al jarenoude basisprotocol voor internetverkeer dat de opvolger is van het nog oudere IPv4. Van laatstgenoemde is al heel lang bekend dat het daarmee beschikbare aantal adressen ten einde loopt. Afgelopen maand is weer een nieuwe ‘mijlpaal’ bereikt in het opraken van de IPv4-adressen. Ondertussen loopt 38 procent van de Belgische content-aanvragen al via IPv6, aldus content delivery-firma Akamai. IPv4 raakt op en iedereen moet over. België doet dat beter. Wat vind jij?
De Belgen doen het altijd beter bij ’10 voor Taal’ die keer dat Nederland gewonnen heeft was doorgestoken kaart;-)
Kijk naar hun eID – loopt al jaren goed………..kunnen wij nog iets van leren!
@ellen minkels
Wel eens op een Belgische overheidswebsite aangelogd, (voor zover ze up zijn) ?
Het voorop lopen is voor de Belgen geen keuze maar een bittere noodzaak. In Nederland zijn nog altijd zoveel IP4 voorhanden, dat er geen urgentie is. België heeft een groot te kort aan IP4 en moest meer gedwonge sneller IP6 gebruiken.
Zelfs economisch is Belgie vaak veerkrachtiger en doet het vaker beter dan Nederland. Dit is natuurlijk een doorn in het oog van de Nederlandse politiek.
Het is al lange tijd radiostilte over IPv6, dat is jammer want er zou allangeen conversieplan moeten liggen.
Maar een betere optie is om in Beneluxverband samenwerking te zoeken en mee te participeren in de vernieuwingsdrang van de Belgen.
Overigens heeft Nederland de zogenoemde Amsterdam Internet Exchange AMS-IX; ’s werelds grootste internethub. Zij zullen toch ook belanghebbende kunnen zijn in deze vernieuwing.
Overigens waarom neemt Computable hierin niet meer initiatief? De druk van de vakpers zou best een steentje kunnen bijdragen aan een snellere voortgang. Kennelijk is de nood niet hoog genoeg, of moet er soms eerst iets mis gaan en dan achteraf constateren dat er fouten gemaakt zijn met een Parlementaire Enquete etc.?