Philips heeft Jan Kimpen (57) benoemd tot directeur van zijn zorgdivisie. Kimpen stapt in november 2015 op als bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. In zijn nieuwe rol, die per 1 januari 2016 ingaat, wordt hij verantwoordelijk voor de de activiteiten van Philips op de zorgmarkt. Samen met het managementteam bepaalt hij de strategische koers en rapporteert direct aan Philips-ceo Frans van Houten.
De Belg kondigde in het voorjaar van 2015 aan dat hij per 1 november zou stoppen bij het UMC Utrecht. Daar is hij sinds 2009 bestuursvoorzitter. In zijn rol als chief medical officer bij Philips wordt Kimpen verantwoordelijk voor innovaties in zorgprocessen.
Philips probeert vooral te groeien in de informatielogistiek en digitalisering van processen. Betere procedures moeten ertoe leiden dat nieuwe technologie efficiënt kan worden ingezet. Ook gaat hij nieuwe verdienmodellen onderzoeken.
Philips wil volgend jaar zijn verlichtingsdivisie als zelfstandig bedrijf naar de beurs brengen. De multinational gaat daarnaast specialiseren in technologie voor ziekenhuizen en producten die consumenten kunnen gebruiken om hun gezondheid te verbeteren.
TU/e
Kinderarts Kimpen is sinds september 2009 voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht en ruim 15 jaar werkzaam bij UMC. Voordat hij voorzitter werd, was hij anderhalf jaar decaan en vice-voorzitter van het UMC Utrecht.
Volgens het UMC heeft de wetenschapper zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een duidelijke profilering van behandelingen en heeft hij goede banden met het Nederlands Kankerinstituut-Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) en het Nederlands Kinderoncologisch Centrum (PMC).
Kimpen heeft verschillende nevenfuncties. Zo is hij bij de TU Eindhoven (TU/e) betrokken als strategisch adviseur zorg. Hij begeleidde in die rol samenwerkingen tussen de universiteit en Philips. Ook is hij voorzitter van de adviescommissie voor het Nederlands Kwaliteitsinstituut. Het is niet bekend of hij die taken na zijn benoeming bij Philips op zich kan blijven nemen.